Το ψυχολογικό όριο του 5%, για πρώτη φορά από το 2007, ξεπέρασε η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ, ενόσω εδραιώνεται η πεποίθηση ότι αφενός η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, αφετέρου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αυξήσει τις ομολογιακές εκδόσεις για να χρηματοδοτήσει τα διογκούμενα ελλείμματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το πρωί της Δευτέρας, το κόστος δανεισμού στη 10ετία έφθασε στο 5,01%, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 16 ετών.
Η ανάφλεξη των ομολογιακών αποδόσεων επέρχεται στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αν και προανήγγειλε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για τον Νοέμβριο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι τα τρέχοντα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονται στο εύρος 5,25% – 5,50%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘00, ως απόρροια του επίμονου πληθωρισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το παράθυρο για νέες αυξήσεις επιτοκίων είναι «ανοιχτό», οι επενδυτές φοβούνται ότι οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες (υψηλά επιτόκια) θα υπονομεύσουν περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας, μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος.
Επίσης, η άνοδος στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε επίπεδα άνω του 5% ενσωματώνει την πεποίθηση των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να μειώσει άμεσα το ύψος των επιτοκίων, ακόμη κι αν σταματήσει τις αυξήσεις.
Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις οφείλονται και στις κλιμακούμενες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων, τα οποία είναι πιθανό να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αυξήσει το πρόγραμμα δανειοδότησης, «βγάζοντας» στην αγορά περισσότερα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Ο συνδυασμός, επομένως, των κινήσεων της Federal Reserve και του υπουργείου Οικονομικών έχουν «θάψει» τελείως τις προσδοκίες ότι το 2023 θα αποτελούσε το «έτος των ομολόγων».
Άλλωστε, ακόμη και η ιδιότητα του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους αναταραχής έχει ήδη αρχίσει να φθίνει για το αμερικανικό ομόλογο, το οποίο ουδέποτε εμφάνισε τα προσδοκώμενα οφέλη από τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, όπως είναι εύλογο, θέτει νέες προκλήσεις στην αμερικανική οικονομία, παρότι συνδράμει στην αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού.
Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο επιτόκιο για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια έχει ήδη εκτοξευθεί στην περιοχή του 8%, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης των πιστωτικών καρτών, των φοιτητικών δανείων, καθώς κι άλλων μορφών χρέους έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Διαβάστε ακόμα
Alpha Bank – Unicredit: Mega deal 1 δισ. για το 9% του ΤΧΣ και την πώληση στη Ρουμανία
Παύση ή αύξηση επιτοκίων λόγω Ισραήλ; Στην Αθήνα το νέο μπρα ντε φερ για «γεράκια» και «περιστέρια»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ