Συνεχίζεται το sell off στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να ξεπερνάει και το φράγμα του 4,2%, εν μέσω μιας σειράς αρνητικών εξελίξεων, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης και φθάνει στο 4,213%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου (υψηλό 2,5 μηνών). Την ίδια στιγμή, τα spreads (δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων) καθορίζονται στις 260 μονάδες βάσης.
H αισθητή επιδείνωση στο κόστος δανεισμού αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες, με κυριότερο όλων την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 0,5%). Οι traders εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα ανακοινώσει στις 8 Σεπτεμβρίου μια νέα παρέμβαση των 50 ή και των 75 μονάδων βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού.
Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν την Ευρωζώνη στο χείλος της ύφεσης, ένα σενάριο το οποίο αναμένεται να εδραιωθεί περαιτέρω σε περίπτωση μιας οριστικής και ολικής διακοπής των ρωσικών ροών μέσω του Nord Stream 1.
Ρόλο στην αρνητική εικόνα της αγοράς διαδραματίζουν και οι κερδοσκοπικές κινήσεις των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να δοκιμάσουν τις αντοχές του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού, δηλαδή κατά των μεγάλων αποκλίσεων στις αποδόσεις των κρατών – μελών.
Και όπως είναι φυσικό, οι traders επιλέγουν να στοχοποιήσουν σε πρώτη φάση τις συνήθεις «ύποπτες», δηλαδή τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να παρατηρήσουν μέχρι ποιο σημείο μπορούν να φθάσουν τα spreads έως ότου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της κεντρικής τράπεζας και να ξεκινήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από τη Φρανκφούρτη.
Όσον αφορά την Ελλάδα, βέβαια, υπάρχει ακόμη ένας λόγος, ο οποίος εξηγεί την αύξηση των αποδόσεων. Κι αυτός σχετίζεται τόσο με την πολιτική αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις επόμενες εκλογές, όσο και με τη μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα λόγω του κινδύνου της παρεχολογίας.
Πολιτικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ιταλία, καθώς οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου -εκτός απροόπτου- θα οδηγήσουν σε μια λαϊκίστικη κεντροδεξιά κυβέρνηση, της οποίας η δέσμευση για τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων θεωρείται έωλη. Γι’ αυτό βλέπουμε τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας να φλερτάρουν με το 4% (+10 μονάδες βάσης στο 3,982%), ακολουθώντας κατά πόδας την επιδείνωση των ελληνικών τίτλων.
Διαβάστε επίσης
Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)
Γιατί η Παπουτσάνης πήρε το «Αρκάδι»