search icon

Αγορές

WallStreetBets: Οι «επαναστάτες» που πάνε κόντρα στο σύστημα και ταράζουν τη Wall Street

Επιθυμούν να χάσουν οι μεγάλοι και να κερδίσουν οι μικροί

Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές της GameStop και άλλων φαινομενικά μικρότερων εταιρειών εκτοξεύθηκαν στα ύψη φέρνοντας τα πάνω κάτω στη Wall Street.

Όλα αυτά συνέβησαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες μικροεπενδυτών από την ομάδα της δημοφιλούς πλέον πλατφόρμας Reddit με το όνομα #WallStreetBets.

Γνωστά funds και μεγάλοι επενδυτές του χώρου είχαν ρίξει εκατομμύρια κατά της Gamestop με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης «σορτάρισμα». Πίστευαν πως με την πτώση της μετοχής θα καταφέρουν να γίνουν πλουσιότεροι.

Τα σχέδια αυτά όμως φαίνεται πως χάλασαν οι χρήστες του #WallStreetBets. Κατάλαβαν το «παιχνίδι» τους  και θέλησαν να κάνουν κάτι για να ταράξουν τα νερά αλλά και το … χρηματιστήριο. Αποφάσισαν λοιπόν να κινηθούν συντονισμένα ως μια επενδυτική κοινότητα. Έτσι περισσότεροι από τα 2,2 εκατομμύρια χρήστες της συγκεκριμένης ομάδας πραγματοποίησαν συναλλαγές μικρής αξίας με τη βοήθεια συγκεκριμένων εφαρμογών, όπως το Robinhood. Έλαβαν ξαφνικά πλεονασματικές θέσεις – «long position» και οι τιμές των μετοχών στις οποίες επέλεξαν να ποντάρουν ανέβηκαν απότομα.

Πολλοί έμαθαν την συγκεκριμένη κοινότητα μέσα από το ράλι του GameStop, ωστόσο, το #wallstreetbets είναι στην πραγματικότητα είναι ένα αρκετά παλιό «subreddit».

Το WallStreetBets ιδρύθηκε το 2012 από τον Τζέιμι Ρογκοζίνσκι. «Ήθελα να δημιουργήσω μία κοινότητα, ένα μέρος ιδανικό για ανθρώπους που θέλουν να ρισκάρουν και να βγάλουν από όλο αυτό κάποια χρήματα» δηλώνει ο Ρογκοζίνσκι σύμφωνα με το BusinessInsider. Όμως, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια από την ίδρυσή του δεν κατάφερε να αποκτήσει αρκετούς υποστηρικτές. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι το 2017 δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τους 100.000 συνδρομητές.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών, το sub προσπαθούσε ακόμα να βρει την ταυτότητά του.

 

Ο Μάρτιν Σκρέλι – γνωστός στο διαδίκτυο και ως «Pharma Bro» ήταν ένας από τους επόπτες του δικτύου. Ο πρώην διαχειριστής hedge fund ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το BBC ίσως «ο πιο μισητός άνθρωπος στην Αμερική», καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για χρηματιστηριακές απάτες, το 2016 εισήγαγε τον όρο «yolo» («ζεις μονάχα μια φορά»), για να προσελκύσει και να παρακινήσει περισσότερους να ρισκάρουν και να συμμετάσχουν στην κοινότητά τους.

Σήμερα, πρόκειται για μια κοινότητα με περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια μέλη που τα βάζουν με τη Wall Steet. Επιθυμούν να πάνε κόντρα στο σύστημα και στο κατεστημένο. Επιθυμούν να χάσουν οι μεγάλοι και να κερδίσουν οι μικροί.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο: Η νέα «καυτή πατάτα» στα χέρια του Χατζηδάκη – Όλες οι αλλαγές

Τέλος χρόνου για πληρωμές φόρων 1,6 δισ. ευρώ

Ο Λιβάνιος, τα «Ταμπούρλα» κι ο αγώνας του Παπαέλληνα

Exit mobile version