Χάθηκε η αισιοδοξία στην αμερικανική αγορά καθώς οι βασικοί δείκτες στη Wall Street βρέθηκαν σε κάποια στιγμή στη συνεδρίαση της Πέμπτη σε  ένα ευρύτερο sell-off που ξεκίνησε με τις τεχνολογικές μετοχές αλλά συνεχίστηκε παραπέρα με τον Dow να υποχωρεί και πάνω 500 μονάδες δείχνοντας τις γενικότερες διαθέσεις ρευστοποίησης των επενδυτών. Μάλιστα η σημερινή συνεδρίαση έγινε εν μέσω πολιτικών εξελίξεων με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις από τους Δημοκρατικούς να αποσύρει την υποψηφιοτητά του από τις Προεδρικές εκλογές.

Σε αυτό το κλίμα στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1,26%, στις 40.678. Ο ευρύτερος S&P 500 ακολούθησε με πτώση κατά 0,78% στις 5.544 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε ακόμα μια μεγάλη πτώση κατά 0,70% στις 17.871 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων τα πρόσημα είναι θετικά με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει στο 4,182% και του 2ετούς στο 4,446%.

Οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να φουσκώνουν το ρεύμα απόσυρσης από τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας που όλο το προηγούμενο διάστημα κατέγραψαν υλιγγιώδη άνοδο αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη από τα συνεχόμενα ράλι και ρεκόρ. Κάτι που τελικά επηρέασε όλη την ευρύτερη αγορά και κυρίως τον Dow Jones που βρέθηκε εν μέσω σκληρών πιέσεων με αποτέλεσμα να είναι ο μεγάλος χαμένος στη συνεδρίαση της Πέμπτης καθώς οι άλλοι δύο δείκτες μάζεψαν τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν περίπου στη μέση της συνεδρίασης.

Ουσιαστικά την Πέμπτη συνεχίστηκε από τους επενδυτές η απόρριψη των παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς την ίδια ώρα η αυξανόμενη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενίσχυσε την αισιοδοξία στην ευρύτερη αγορά.  Την ίδια στιγμή τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ πέρα από τα αναμενόμενα  δημιουργούν προσδοκίες ότι το πάγωμα στην αγορά εργασίας θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, αυτός ο ενθουσιασμός βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις και τα πιο κυκλικά ονόματα, τα οποία θεωρούνται μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Αυτή η μετατόπιση και απομάκρυνση από την τεχνολογία είχε μια απότομη κορύφωση την Τετάρτη με τον Nasdaq να βιώνει μια απότομη πτώση 2,8% στη χειρότερη ημέρα του από τον Δεκέμβριο του 2022. Η Τετάρτη σηματοδότησε επίσης την πρώτη συνεδρίαση από το 2001 όπου ο Nasdaq σημείωσε απώλειες άνω του 2,5%, ενώ ο blue-chip Dow Jones κατέγραψε κέρδη.

To  ξεπούλημα της Πέμπτης όμως έγινε ευρύτερο και πέρα από την τεχνολογία για να επηρεάστει τελικά σημαντικά ο Dow Jones. Όλοι εκτός από έναν από τους 11 τομείς που απαρτίζουν τον S&P 500 διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα, ενώ περισσότερα από δύο στα τρία μέλη του Dow κατευθύνθηκαν επίσης προς απώλειες. Ακόμα και ο Russell 2000, ο οποίος είναι εστιασμένος στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις, ο οποίος σημείωσε άνοδο εν μέσω προσδοκιών για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, σημείωσε πτώση κοντά στο 2%.

«Υπάρχει κάποια αποκόμιση κερδών», δήλωσε στο cnbc ο Keith Buchanan, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments. «Τρέμω λίγο αν η αποκοπή κερδών συμβαίνει πέντε ημέρες μετά από μια συναλλαγή, αλλά αυτό μας δείχνει το μέγεθος αυτού που έχουμε δει όσον αφορά την εναλλαγή».

Παρά την πτώση της Πέμπτης, ο Russell 2000 έχει σημειώσει άλμα 7% τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης. Αλλά ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περισσότερο από 4% την ίδια περίοδο, υπογραμμίζοντας το μεγαλύτερο θέμα της εναλλαγής των επενδυτών από την τεχνολογία.

Πάντως παρά την πτώση της Πέμπτης, ο Dow ήταν ο μόνος από τους τρεις κύριους δείκτες που από την αρχή της  εβδομάδας έως σήμερα έχει άνοδο άνω του 2%. Επιπλέον, ο Russell 2000 σημείωσε άνοδο 2,5% την εβδομάδα.

Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 1,4% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% εν μέσω του τεχνολογικού sell-off.

Διαβάστε ακόμη

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια

Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος»: Πολυεθνικό κύκλωμα φοροδιαφυγής εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ (pic) (upd)

Michelin: Πώς μια εταιρεία ελαστικών έφτασε να ελέγχει την παγκόσμια γαστρονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ