search icon

Αγορές

Wall Street: Διευρύνει τις απώλειες ο Dow Jones – Σε χαμηλό τουλάχιστον ενός έτους ο S&P 500 (upd)

Υπό πίεση οι αμερικανικές μετοχές - Διάχυτη απογοήτευση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Ευρωαγορές: Στη «μέγγενη» του πληθωρισμού – Γλίτωσε τα χειρότερα η Ευρώπη

Δίχως τέλος εξελίσσεται το sell off στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους αμερικανικούς δείκτες να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον ενός έτους, ενόσω ο πληθωρισμός συνεχίζει να τελεί εκτός ελέγχου.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones διευρύνει τις απώλειες και αυτή την ώρα υποχωρεί 480 μονάδες ή κατά 1,51% και καθορίζεται στις 31.553 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να βρίσκεται στο -1,46% και τις 3.877 μονάδες. Ο Nasdaq χάνει 1,61%.  

Τα χθεσινά στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό (8,3% τον Απρίλιο) προκαλούν διάχυτη απογοήτευση στους επενδυτές, οι οποίοι εγκαταλείπουν άρον – άρον τα υψηλού ρίσκου assets και στρέφονται σε ασφαλέστερα καταφύγια.  

Και πώς αλλιώς να κάνουν, από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αποσύρουν ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα, μέσω της ποσοτικής σύσφιγξης, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πληθωριστικό φαινόμενο.  

Σε συνδυασμό δε, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες, τα διαδοχικά lockdowns στην Κίνα, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον φόβο για επιβράδυνση της οικονομίας, το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο S&P 500 απέχει τουλάχιστον 18% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, με τις σωρευτικές απώλειες μέσα στο 2022 να υπερβαίνουν το 17%. H πτώση για τον Nasdaq δε, προσεγγίζει το 30%, ενώ στο 14% διαμορφώνεται η ετήσια «βουτιά» για τον Dow Jones.  

«Οι μετοχές βρίσκονται σε κατάσταση πώλησης σ΄ όλες τις γωνιές του πλανήτη και το κλίμα στην αγορά γίνεται ολοένα και πιο βλοσυρό» σχολιάζει στο CNBC ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge. 

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, με την Apple να βρίσκεται και επισήμως σε bear market, υπολειπόμενη κατά 20% του υψηλού έτους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χάνει την κορυφή της λίστας με τις πιο πολύτιμες εισηγμένες εταιρείες παγκοσμίως (1η είναι πλέον η Saudi Aramco). 

«Οι αμερικανικές μετοχές παραμένουν υπό μεγάλη πίεση» δηλώνει επικουρικά ο David Sneddon της Credit Suisse, ο οποίος διαπιστώνει μια ευρεία τάση αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου.  

Διαβάστε επίσης:

«Κατρακύλα» για το ευρώ – Σε χαμηλό 20 ετών το κοινό νόμισμα (γραφήματα)

Πληθωρισμός και επιτόκια βυθίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Πάρτι» πωλητών στην αγορά crypto – Κάτω από τα $27.000 το Bitcoin

Exit mobile version