Ο Σεπτέμβριος ήταν ήδη δεδομένο πως θα ήταν ένας ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την αμερικανική αγορά και όχι μόνο, δεδομένου πως οι επενδυτές αγωνιούν για την… πολυπόθητη έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed. Όμως, ο μήνας ξεκίνησε ακόμη πιο δύσκολα, με τη πρώτη συνεδρίαση της Wall Street (δεδομένης της χθεσινής αργίας) να χαρακτηρίζεται από βαριές απώλειες για όλους τους δείκτες και κυρίως τον Nasdaq με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τεχνολογικές μετοχές.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 626 μονάδες ή 1,51%, πέφτοντας τελικά κάτω από το όριο των 41.000 μονάδων, στις 40.936. Ο S&P 500 δέχτηκε ισχυρές πιέσεις ύψους 2,12% με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει στις 5.528 μονάδες, ωστόσο ο Nasdaq διεκδίκησε τα θλιβερά σκήπτρα της ημέρας με θεαματική βουτιά ύψους 3,26% στις 17.136 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχασαν επίσης έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,839% και του 2ετούς να πέφτει στο 3,88%.
Το sell off στις μετοχές όλων των κλάδων πυροδοτήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία από τον μεταποιητικό τομέα που αναζωπύρωσαν τους φόβους των επενδυτών για πιθανή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο δείκτης PMI της S&P Global κατέγραψε υποχώρηση τον Αύγουστο, ενώ και ο δείκτης του ISM manufacturing που αντανακλά την δραστηριότητα στις αμερικανικές βιομηχανίες κινήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κάτω του αναμενόμενου.
Ο PMI της S&P Global έπεσε στις 47,9 μονάδες και ο δείκτης του ISM διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες, ήτοι αμφότεροι σε υφεσιακά επίπεδα κάτω από το όριο των 50 μονάδων.
Η εξέλιξη αυτή επανέφερε τα ερωτηματικά για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας και τις συνέπειες της απόφασης της Fed να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης κρατώντας τα επιτόκια σταθερά στο… ταβάνι. Μάλιστα, ακόμη κι αν το συμβούλιο προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 18 Σεπτεμβρίου, αναλυτές και traders αναρωτιούνται μήπως η αναπροσαρμογή αυτή θα έρθει τελικά αργά για να εμποδίσει τον εκτροχιασμό της οικονομικής ανάπτυξης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο λεγόμενος δείκτης φόβου, ο δείκτης Vix, πήρε και πάλι την ανιούσα από τις 15,6 στις 18,3 μονάδες που είναι το υψηλότερο σημείο του εδώ και τρεις εβδομάδες.
Η Fed θα μπορούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, αν προχωρούσε σε μια δυναμική πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αντί σε μια μετριοπαθή μείωση κατά 25 μονάδες, όμως αυτό θα απαιτούσε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία προς την κατεύθυνση αυτή. Εξάλλου, οι αξιωματούχοι της Fed με πρώτον τον Τζερόμ Πάουελ έχουν επισημάνει ξανά και ξανά πως λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τη ροή των στοιχείων και όχι τις βουλές ή τις προσδοκίες των αγορών.
Κάπως έτσι αναβαθμίζεται περαιτέρω η σημασία του «πακέτου» των στοιχείων που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο την αγορά εργασίας, με αποκορύφωμα την έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο που ανακοινώνεται την Παρασκευή.
Θυμίζουμε, εξάλλου, πως το δραματικό sell off των αγορών στις αρχές Αυγούστου είχε ξεκινήσει ακριβώς από τα λίαν απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που είχαν ενισχύσει τους φόβους μιας επιβράδυνσης, αν όχι ύφεσης, της οικονομίας. Έτσι, μια ανάλογη… ψυχρολουσία σε συνδυασμό και με τα σημερινά στοιχεία από το μέτωπο της μεταποιητικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να εντείνουν τους τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.
Πάντως, τα προγνωστικά των αναλυτών δεν είναι αρνητικά παραπέμποντας σε μια ομαλή περαιτέρω αποθέρμανση της αγοράς εργασίας.
Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, ο μέσος όρος των αναλυτών δίνει τον εκτιμώμενο όγκο των προσλήψεων στις 163.000 τον Αύγουστο μετά το εξαιρετικά χαμηλό αριθμό των 114.000 προσλήψεων τον Ιούλιο. Αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Bloomberg διαμορφώνει τον μέσο όρο των προβλέψεων στις 165.000 με ελαφρά κάμψη της ανεργίας από το 4,3% στο 4,2%.
Το κλίμα αβεβαιότητας, πάντως, έπληξε κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές με οδηγό την Nvidia που έφτασε να χάνει σχεδόν 9,5% συμπαρασύροντας και έτερα ονόματα του κλάδου των ημιαγωγών όπως η Micron, η Advanced Micro Devices και η KLA.
Για την Nvidia η πτώση αυτή μεταφράζεται σε συρρίκνωση της αξίας της κατά 279 δισ. δολάρια, που συνιστά την μεγαλύτερη μείωση αξίας που έχει καταγράψει σε μία μόνο συνεδρίαση εταιρεία της Wall Street. Συνολικά δε, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις η μετοχή της εταιρείας μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης έχει χάσει 14%.
Αναλόγως μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και ευρύτερα οι Υπέροχες Επτά, η λάμψη των οποίων έχει αρχίσει να ξεθωριάζει!
Στις μεγάλες χαμένες και η Boeing που κατέγραψε την χειρότερη συνεδρίαση της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια με απώλειες άνω του 8% μετά την υποβάθμιση της από την Wells Fargo, λειτουργώντας έτσι σαν “βαρίδι” για τον Dow.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της US Steel, καθώς η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε επισήμως πως αντιτίθεται και η ίδια, μετά τον Τζο Μπάιντεν, στην προοπτική εξαγοράς της από την Nippon Steel. Τα συνδικάτα και τα μέλη τους χάρηκαν, αλλά οι επενδυτές καθόλου και αυτό φάνηκε στο ταμπλό.
Διαβάστε ακόμη
Σπίτι μου: Σε ετήσια εισοδήματα κάτω των 24.000 ευρώ, το 87% των εγκεκριμένων δανείων
Η Aegean αποκτά ποσοστό στη Volotea – Αρχική επένδυση 25 εκατ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ