Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η συνεδρίαση της Τρίτης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στην εκκίνηση της τελευταίας εβδομάδας του έτους, με τον τεχνολογικό κλάδο να ασκεί πιέσεις καθώς ο φόβος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία παραμένει.
Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά με τον πληθωρισμό να επισκιάζει την αμερικανική αγορά οι traders απομακρύνονται από το σενάριο ενός πρωτοχρονιάτικου ράλι το οποίο θα περιόριζε εν μέρει τις μεγάλες απώλειες.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 33.241 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 37,76 μονάδων ή 0,11%, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,40% και διαμορφώθηκε στις 3.829 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίστηκε στο -1,38% και τις 10.353 μονάδες.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, ενισχύθηκαν ασκώντας πίεση στις τεχνολογικές μετοχές, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού να σημειώνει άνοδο πάνω από 10 μονάδες βάσης για να διαπραγματευτεί στο 3,852%.
Οι μετοχές βαδίζουν προς τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008 ενώ θα κλείσουν τον Δεκέμβριο με μεγάλες απώλειες. Ενδεικτικά, ο S&P 500 βρίσκεται περίπου 5,8% χαμηλότερα, ενώ οι Dow Jones και Nasdaq έχουν διολισθήσει 4% και 8,5% αντίστοιχα.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Verizon (+2,4%) και Caterpillar (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,5%) και Apple (-1,2%).
Στο ταμπλό, τον χειρότερο της μήνα κατέγραψε η μετοχή της Tesla η οποία βούλιαξε 11,4%, αλλά και σε επίπεδα μήνα, τον Δεκέμβριο υποχώρησε περισσότερο από 42%. Σε επίπεδο τριμήνου η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 57% και σχεδόν 68% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας έτσι τον πιο επώδυνο τρίμηνο και έτος στην ιστορία της.
Η σημερινή πτώση έρχεται έπειτα από αναφορά της Wall Street Journal ότι η Tesla θα παρατείνει τη διακοπή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στη Σαγκάη, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με νέο κύμα κρουσμάτων Covid στο κινεζικό εργατικό δυναμικό της.
Το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 άγγιξε και η μετοχή της Apple εν μέσω ενός συνεχιζόμενου sell off στις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, που ενισχύεται από τις ανησυχίες γύρω από τη διαθεσιμότητα των iPhone κατά την περίοδο των γιορτών.
Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών εβδομάδων καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης. Η τιμή του Brent στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 0,6% στα 84,39 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI στις ΗΠΑ διευρύνεται στο +0,5% και τα 79,97 δολάρια ανά βαρέλια. Και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από τις 5 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά τον χρυσό σημειώθηκαν επίσης κέρδη στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταγράφοντας μάλιστα υψηλό εξαμήνου, καθώς η αισιοδοξία γύρω από τις αποφάσεις της Κίνας για τον κορωνοϊό επιβάρυνε το δολάριο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων περιόρισαν τα κέρδη. Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του χαλκού εκτινάχθηκαν εξίσου. Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.828,50 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμη:
15 κορυφαία σπίτια του 2022: Άνεση, εμπνευσμένο design και εντυπωσιακή θέα