Υπό πίεση βρέθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης η Wall Street, καθώς ένα κύμα ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών μετά τα ρεκόρ της Δευτέρας σε Dow Jones και S&P 500 οδηγήσαν σε αρνητικό έδαφος τους δείκτες. Μάλιστα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,75% στις 42.740 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,76% στις 5.815 μονάδες και ο Nasdaq έκανε «βουτιά» ύψους 1,01% φτάνοντας τις 18.315 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων οι τάσεις ήταν μεικτές με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,03% και του 2ετούς να ανεβαίνει ελαφρά στο 3,95%.

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Dow ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του το όριο των 43.000 μονάδων και ο S&P 500 κατέγραψε το 46ο ρεκόρ του για τη φετινή χρονιά διευρύνοντας τα κέρδη του πάνω από το ορόσημο των 5.800 μονάδων.

Με την αγορά να θεωρεί πως το τοπίο όσον αφορά τη στρατηγική της Fed έχει λίγο-πολύ ξεκαθαρίσει, καθώς τα στοιχεία από τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας άνοιξαν το δρόμο για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, έστω και κατά 25 μονάδες βάσης, το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί στις εκτιμήσεις για την πορεία των εταιρικών επιδόσεων σε ένα περιβάλλον πιο αδύναμων οικονομικών στοιχείων και υψηλών ακόμη επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι αναλυτές στις προβλέψεις τους για τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου θεωρούν πως ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα κινηθεί σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Το γεγονός ότι η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, που «άνοιξε» την Παρασκευή, ξεκίνησε με καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις, αποδείχτηκε κομβικής σημασίας για τη βελτίωση του κλίματος στο χρηματιστήριο και το άλμα στους δείκτες. Από τις 40 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα το 80% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Όμως, πολλοί είναι οι αναλυτές που προειδοποιούν πως είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα για την γενική εικόνα των εταιρικών επιδόσεων και πως η αγορά παραμένει ευάλωτη απέναντι στην κατεύθυνση των στοιχείων.

Για παράδειγμα, η UBS σε σημερινό της σημείωμα υποστήριξε πως η μεταβλητότητα στην αγορά θα αυξηθεί και πάλι, παρά το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί, καθώς ελλοχεύουν πολλά αβέβαια στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας και της αγοράς. Έθεσε δε, ως τρεις βασικές πηγές μεταβλητότητας, την αβεβαιότητα για το μονοπάτι της Fed, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την κρίσιμη προεδρική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές εταιρείες και οι εταιρείες ημιαγωγών είχαν ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή. Κυριότερη χαμένη η ASML, που κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση της από το 2020 με πτώση της τάξεως του 17%, λόγω της προειδοποίησης για την πορεία ανάκαμψης της, ενώ σημαντικές απώλειες μέτρησαν επίσης η AMD και η Nvidia, που μόλις χθες «έπιασε» νέο ρεκόρ.

Σημαντική κάμψη και για τη μετοχή της UnitedHealth, καθώς η εταιρεία του κλάδου υγείας περιέκοψε το outlook για τα κέρδη της χρονιάς.

Στον αντίποδα καλύτερες αντιστάσεις επέδειξαν κάποιες από τις τραπεζικές μετοχές, με βασική κερδισμένη την Bank of America, μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε. Ωστόσο, η Citigroup δεν ακολούθησε χάνοντας σημαντικό έδαφος, καθώς τα αποτελέσματα της δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο θα ήθελε η αγορά.

Κέρδη αποκόμισε και η Walgreens Boots Alliance, καθώς η αλυσίδα φαρμακείων ανακοίνωσε αποτελέσματα άνω των αναμενόμενων και δήλωσε ότι θα περικόψει κι άλλο τις δαπάνες της κλείνοντας περίπου 1.200 καταστήματα την επόμενη τριετία, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκε λόγω καλών αποτελεσμάτων και η Johnson & Johnson.

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα κινήθηκε και η Wolfspeed, καθώς διασφάλισε μεγάλη κρατική επιδότηση για τα νέα εργοστάσια μικροτσίπ που ετοιμάζει.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο TikTok: Όλη η αλήθεια για τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων

UBS: Στις 6.400 μονάδες «βλέπει» τον S&P 500 μέχρι τα τέλη του 2025 – Νέες θετικές προβλέψεις

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για την τρίτη φετινή μείωση των επιτοκίων της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα