Μπροστά σε ένα σταυροδρόμι βρίσκονται οι αγορές, με πρώτη και καλύτερη την Wall Street, καθώς οδεύουν προς το δεύτερο μισό της χρονιάς με τις προοπτικές όσον αφορά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και δη, τη Federal Reserve να παραμένουν αβέβαιες.

Η γενική εικόνα περιπλέκεται από τα συνεχιζόμενα γεωπολιτικά ρίσκα στα οποία έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας, η αμερικανική κάλπη του Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα που θα φέρει. Και βέβαια στο τοπίο αυτό ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία 24ωρα οι φόβοι για πιθανό «ξεφούσκωμα» του τεχνολογικού κλάδου που έφερε τα πολλαπλά ρεκόρ του πρώτου εξαμήνου, με επίκεντρο το αστέρι της Nvidia.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι δείκτες κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις με τον Dow Jones να κινείται εξαρχής ανοδικά και τον Nasdaq να περνά στο αντίθετο ρεύμα. Έτσι, ο Dow έκλεισε τελικά με άνοδο 0,67% στις 39.411 μονάδες, ο S&P 500 μετά από συνεχείς διακυμάνσεις βρέθηκε τελικά σε αρνητικό έδαφος με κάμψη 0,31% και τις 5.447 μονάδες και ο Nasdaq έκανε… βουτιά ύψους 1,09% πέφτοντας στις 17.496 μονάδες.

Αντιστοίχως και στην αγορά ομολόγων τα πρόσημα ήταν μεικτά με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,248% και του 2ετούς να ανεβαίνει ελαφρά στο 4,734%.

Η εικόνα των δύο ταχυτήτων οφείλεται κυρίως στην πίεση που δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με επίκεντρο την Nvidia.

Ο ρόλος της Nvidia

Το ράλι της Nvidia και της… παρέας των λεγόμενων Υπέροχων Επτά έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να κρατηθεί η Wall Street σε ανοδική τροχιά τους προηγούμενους μήνες και μάλιστα με συνεχή ρεκόρ κυρίως σε S&P 500 και Nasdaq παρά την αβεβαιότητα από το μέτωπο της επιτοκιακής στρατηγικής της Fed. Όμως η πτώση της μετοχής της Nvidia συνολικά κατά περίπου 15% από την περασμένη εβδομάδα, που της κόστισε περίπου 500(!) δισ. δολάρια από την αξία της, δημιούργησε εύλογο προβληματισμό για το κατά πόσο ο κλάδος παρουσιάζει σημάδια κόπωσης που θα επηρεάσει το κλίμα ευρύτερα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η μετοχή της Nvidia έφτασε να χάνει έως και 6%, καθώς έγινε γνωστό ότι ο Τζένσεν Χουάνγκ και πιθανότατα όχι μόνο θέλησε να… γιορτάσει την ανάδειξη της εταιρείας του στην πολυτιμότερη στον κόσμο ρευστοποιώντας μετοχές. Ο ίδιος πούλησε μετοχές αξίας περίπου 95 εκατ. δολαρίων. Όμως, το sell off της Nvidia συμπαρέσυρε όλο τον κλάδο. Σημειώτεον, πάντως, πως μόνο για τη φετινή χρονιά η μετοχή της εξακολουθεί να μετρά κέρδη της τάξεως του 140%! 

Στον αντίποδα, ώθηση στον Dow έδωσαν τα κέρδη που κατέγραψαν οι ενεργειακές μετοχές με φόντο την συνεχιζόμενη άνοδο των πετρελαϊκών τιμών (που πλησιάζει το 5% για όλο τον μήνα), αλλά και οι τραπεζικές μετοχές, όπως της Goldman Sachs και της JPMorgan Chase.

Στις κερδισμένες ήταν επίσης η μετοχή της ΡΧΟ μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Coyote Logistics, η φαρμακευτική Alnylam Pharmaceuticals καθώς οι κλινικές μελέτες για ένα νέο φάρμακο πηγαίνουν καλά, αλλά και οι μετοχές της Ferrari και της Anheuser-Busch InBev μετά τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις των μετοχών τους από την UBS.

H ατζέντα της εβδομάδας

Πέρα από τα ερωτηματικά για την πορεία του τεχνολογικού κλάδου, δύο είναι τα βασικά γεγονότα της εβδομάδας που θα επηρεάσουν το κλίμα στη Wall Street τις επόμενες ημέρες: η κατεύθυνση του πληθωρισμού και η έκβαση του debate μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τράμπ, την Πέμπτη.

Το debate θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά, εδώ και τέσσερα χρόνια, που οι δύο προεδρικοί αντίπαλοι και – όπως φαίνεται – ορκισμένοι σε προσωπικό επίπεδο εχθροί θα βρεθούν και πάλι στο ίδιο δωμάτιο και θα κονταροχτυπηθούν δίδοντας την ευκαιρία στο κοινό να αποτιμήσει τις διαφορετικές απόψεις τους, αλλά και το διαφορετικό τους προφίλ.

Η αγορά ειδικά είναι προφανές ότι θα εστιάσει σε θέματα οικονομίας, φορολόγησης και δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ περιμένει να διαπιστώσει αν θα γίνει αναφορά και στο ακανθώδες ζήτημα της ανεξαρτησίας της Fed, δεδομένου ότι πολλά έχουν ακουστεί για την πρόθεση του Τραμπ να φέρει τα πάνω-κάτω και στο ζήτημα αυτό.

Στο επίπεδο των μάκρο, το βλέμμα των επενδυτών έχει στραφεί από τώρα στην ατζέντα της Παρασκευής που θα φέρει την ανακοίνωση του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) για το μήνα Μάιο. Ο PCE είναι, ως γνωστόν, ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed προκειμένου να διαπιστώσει τις τάσεις που διαμορφώνονται στην καταναλωτική αγορά και στην κατεύθυνση των τιμών.

Τον Απρίλιο ο PCE διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων στο 2,7% σε ετήσια βάση και για το Μάιο οι αναλυτές περιμένουν πως ο γενικός δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος, όμως «βλέπουν» διόρθωση του δομικού PCE, στο 2,6% σε ετήσια βάση που θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο του από τον Μάρτιο του 2021 και ανεπαίσθητη αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση, που θα είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, θα ανακοινωθούν και τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, τα οποία όμως δεν αναμένεται να εμφανίσουν αποκλίσεις που θα επηρεάσουν την αγορά.

Διαβάστε ακόμη 

Petrofin Research: Στα $600 δισ. η παγκόσμια χρηματοδότηση για πλοία

Masdar: Tο deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν μόνο η αρχή – θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Ερντογάν προσελκύει ξένους επενδυτές αλλά καταρρακώνει τους Τούρκους καταναλωτές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ