Παρά την έντονη νευρικότητα και τις εναλλαγές προσήμων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με μικρές μεταβολές εν μέσω της θύελας που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της silicon Valley Bank και οι ανησυχίες για ενδεχόμενο ντόμινο μετάδοσης, στις περιφερειακές τράπεζες που θεωρούνται και ο πιο αδύναμος κρίκος στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 90 μονάδες ή 0,28% για να κλείσει στις 31.819 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,15% κλείνοντας στις 3.855 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, διαφοροποιήθηκε κλείνοντας σε θετικό έδαφος και στις 11.188 μονάδες με άνοδο 0,45%.
Νωρίτερα σε κοινή τους δήλωση τους οι Fed, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων ανέφεραν ότι «Καμία ζημία που σχετίζεται με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους», προσθέτοντας πως «οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου».
O χρηματοπιστωτικός κλάδο των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), προκαλώντας μάλιστα και διάγγελμα από τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς να διατηρήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε ως ασφαλείς, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθηνοι και θα αυστηροποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αρκετοί είναι οι αναλυτές και οι traders που εκτιμούν θεωρούν ότι πλέον η κεντρική τράπεζα (Fed) θα αναγκαστεί να «φρενάρει» τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 4,5% – 4,75%), προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα του συστήματος καθώς «χρεώνουν» την κατάρρευση της SVB εν μέρει στην πολιτική της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Στη σημερινή συνεδρίαση βαριές ήταν οι απώλειες για τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών που πλέον μπαίνουν στο στοχαστρο με την First Republic Bank και την Western Alliance Bancorp να οδηγούνται σε αναστολή διαπραγμάτευσης μετά από πτώση 62% και 48%.
Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με το 10ετές να υποχωρεί 14 μονάδες βάσης στο 3,56% και το 2ετές να σημειώνει πτώση 57 μονάδες βάσης στο 4,01%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,9% στα 74,44 δολ., ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 2,5% βρέθηκε στα 1.914 δολ./ουγκιά.
Διαβάστε ακόμη
Πού σταματά το «ντόμινο» της Silicon Valley Bank – Τι συνέβη με τις Silvergate και Signature
Capital Economics: Τα πέντε «καυτά» ερωτήματα μετά την κατάρρευση της SVB