Σε λιγότερο από έξι εβδομάδες θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια, ενώ οι αναλυτές αναφέρουν ότι σε αυτό το αποτέλεσμα το χρηματιστήριο θα αντιδράσει θετικά.

Σύμφωνα με το CNBC, ακόμη και αν οι Εργατικοί δεν επιτύχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα μπορούν να αναζητήσουν έναν εταίρο, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με ένα μικρότερο κόμμα –εκτός αν οι Συντηρητικοί κάνουν την έκπληξη.

Όπως αναφέρει σε σημείωμα η Citi, με βάση τις κινήσεις των μετοχών από το 1979 και μετά, κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τις εκλογές οι μετοχές στη Βρετανία παραμένουν αμετάβλητες ή κινούνται καθοδικά. Διευκρινίζεται ότι η έρευνα αποκλείει τις «αστάθμητες οικονομικές συνθήκες» του κραχ του dot.com και της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη Citi, έξι μήνες μετά τις νίκες των Εργατικών, ο δείκτης MSCI για τις βρετανικές μετοχές μεγάλης έως μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά περίπου 6%, ενώ μετά τις νίκες των Συντηρητικών υποχώρησε περίπου 5%. Ο δείκτης FTSE 250, με πιο εγχώριο προσανατολισμό, τείνει να παρουσιάζει καλύτερη απόδοση από τον FTSE 100 μετά τις εκλογές, με ισχυρότερη απόδοση μετά τις νίκες των Εργατικών.

Οι αμυντικές μετοχές, καθώς και εκείνες του χρηματοοικονομικού κλάδου, τείνουν να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις μετά τις εκλογές, με το κλάδο της ενέργειας να πρωταγωνιστεί και στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την Capital Economics, υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε πέντε φορές.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος αγορών της Capital Economics, Τζον Χίγκινς, ανέφερε ότι δεν θα ήταν σωστό να αποδοθούν αυτές οι απώλειες εξ ολοκλήρου στο Εργατικό Κόμμα, καθώς εμφανίστηκαν επίσης κατά τη Μεγάλη Ύφεση τη δεκαετία του ‘30, στη μεταπολεμική δεκαετία του ‘40, στον απόηχο του σοκ στην αγορά πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, στο κραχ του dot.com το 2000 και κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ακόμη, ο Χίγκινς παρατήρησε ότι η σχετική επίδοση των βρετανικών μετοχών ήταν «γενικά υποτονική από το 2010», όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι Συντηρητικοί. «Ανεξαρτήτως της ιστορίας, αμφιβάλλουμε ότι η επιστροφή του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία θα έκανε τη μεγάλη διαφορά για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, ο Τζον Χίγκινς είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών αντιμετώπισαν πέντε κραχ της στερλίνας τα τελευταία 100 χρόνια (αν και τον βασικότερο ρόλο είχαν παίξει ευρύτεροι παράγοντες). Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρία από αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στη «μη βιωσιμότητα των καθεστώτων σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας» από τη δεκαετία του ‘30 μέχρι τη δεκαετία του ‘70, το ένα στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και το πέμπτο στην κρίση χρέους του 1976.

Όπως προβλέπουν οι αναλυτές, η έλλειψη δημοσιονομικής απόκλισης ανάμεσα στα δύο κόμματα σημαίνει ότι οι προοπτικές τόσο για τη στερλίνα, όσο και για τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας, θα παραμείνουν συνδεδεμένες με τις προοπτικές των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Bλέπει αναβάθμιση του outlook για την Ελλάδα από Fitch – Ποντάρει στα ομόλογα

Eurostat: Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Ελλάκτωρ: Γενναία επιστροφή κεφαλαίου, ανταμοιβή «πιστών» στελεχών και εξωδικαστικός συμβιβασμός με Καλλιτσάντση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ