Οι βρετανικές αγορές, την προηγούμενη εβδομάδα, βρέθηκαν σε κατάσταση… συνεγερμού, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν άρον – άρον μετοχές, στερλίνα και ομόλογα, υπό τον φόβο ενός ενδεχόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, μετά το mega πακέτο φορο-μειώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας.
Για να σταματήσει η αιμορραγία, μάλιστα, η Τράπεζα της Αγγλίας -κόντρα στη σφιχτή νομισματική πολιτική- αναγκάστηκε να παρέμβει στις αγορές, μέσω ενός προσωρινού και έκτακτου προγράμματος ομολόγων. Στόχος ήταν η διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είχαν επενδύσει μαζικά στα -υπό ελεύθερη πτώση- κρατικά ομόλογα.
Άλλωστε, οι αποδόσεις του 10ετούς τίτλου του Ην. Βασιλείου εμφάνισαν μέσα στον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 1957, δείγμα της έντασης και του βαθμού ανησυχίας των traders, οι οποίοι συν τοις άλλοις καλούνται να διαχειριστούν την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Όλα αυτά, μάλιστα, προαναγγέλλουν μια περίοδο βαθιάς ύφεσης για τη βρετανική οικονομία.
Το βασικό ερώτημα, επομένως, είναι τι θα γίνει εφεξής. Ο Viraj Patel, αναλυτής της Vanda Research, μιλώντας στο CNBC, εκτιμά ότι οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, προκειμένου οι επενδυτές να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν στις βρετανικές αγορές ή θα συνεχίσουν την… αποχή.
Εξάλλου, όπως σημειώνει, η πτώση σε λίρα και ομόλογα αντανακλά τόσο την ψήφο μη-εμπιστοσύνης στο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της κυβέρνησης (το μεγαλύτερο από το 1972), όσο και την ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα της οικονομίας σ’ ένα περιβάλλον σφιχτής νομισματικής πολιτικής, δηλαδή υψηλών επιτοκίων.
«Ενδέχεται να κάνουμε μια εντελώς διαφορετική συζήτηση σε τρεις μήνες, αλλά δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάστασης “καταιγίδας πριν τη νηνεμία”» σχολιάζει με νόημα, αναμένοντας και νέα πτώση το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, τα περιθώρια περαιτέρω καθίζησης παραμένουν μεγάλα.
Οι βρετανικές μετοχές, ενδεικτικά, χάνουν περίπου 8% από τις αρχές του 2022. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη υφίστανται ακόμη μεγαλύτερες απώλειες (-21% ο Stoxx 600) υπό τον φόβο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Ο Alan Custis, αναλυτής της Lazard Asset Management, δηλώνει στο CNBC ότι το γενικευμένο κύμα πωλήσεων εμπεριέχει και ορισμένες ευκαιρίες, ιδίως για όσες εταιρείες έχουν υψηλά κέρδη από το εξωτερικό και επομένως, επωφελούνται από την πτώση της στερλίνας (κάτω του 1,10 δολαρίου).
«Η αγορά προεξοφλεί ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας θα κινηθούν προς το 6%. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ενδεχομένως θεωρούσε ως ανώτατο όριο το 3,75% ή και το 3,5%, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 11% τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Τώρα ξεκάθαρα δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε, πού θα πορευτεί η στερλίνα, τι θα σημαίνει ο πληθωρισμός για την οικονομία».
Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται στο 2,25%, ενώ η στερλίνα καθορίζεται κάτω του 1,10 δολαρίου (ιστορικό χαμηλό), μετρώντας απώλειες 17% μέσα στο έτος. Ο πληθωρισμός, ταυτόχρονα, ανέρχεται στο 9,9%, με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου.
Όσον αφορά το 10ετές κρατικό ομόλογο, η απόδοση βρίσκεται στο όριο του 4%, ενώ πριν την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας είχε φθάσει στο 4,6%, το υψηλότερο σημείο από την παγκόσμια κρίση του 2008. Τον Οκτώβριο του 2021, βέβαια, μετά βίας υπέρβαινε το 1%.
Διαβάστε επίσης
Ακίνητα, πίνακες, νταλίκες και… καναπέδες: Τι άφησαν πίσω τους οι «πτωχευμένες» τράπεζες