search icon

Αγορές

Βαριά η «σκιά» της ενέργειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Απανωτά «χτυπήματα» σε τράπεζες, blue chips (Upd)

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί άνω του 2% και χάνει τα στηρίγματα των 920 μονάδων - Επιδείνωση του κλίματος σε Ελλάδα και εξωτερικό - Απώλειες έως 3% στις τράπεζες - Άντληση 1,5 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου

(upd) Αυξημένες πιέσεις, οι οποίες αγγίζουν το 2,5%, δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κυριαρχούν απολύτως και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τα στηρίγματα των 920 μονάδων. Το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, και ιδίως η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, έχουν επιβαρύνει σημαντικά τη διάθεση των επενδυτών, με αποτέλεσμα η αγορά να απομακρύνεται από τα πρόσφατα υψηλά διμήνου (949 μονάδες).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση κατά 2,38% και διαμορφώνεται στις 916,58 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 22 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (938,93 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 19 μονάδες (από 913,71 έως 932,01 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε ρηχά νερά, μην υπερβαίνοντας τα 61 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος δεν γλιτώνει από το κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς υποχωρεί κατά 2,51% και περιορίζεται στις 654,77 μονάδες. Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει στο -3,7% και χάνει το ψυχολογικό όριο του 1,40 ευρώ. Κατά 2,8% μειώνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,11 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -2,6% και το 1,00 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο -1,6% και τα 3,9 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,43% και 2.226 μονάδες), η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει στο -5,1% και τα 4,27 ευρώ, ενώ στο 4,2% καθορίζονται οι απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία καθορίζεται στα 7,7 ευρώ. Πτώση άνω του 3% εμφανίζει παράλληλα, η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, με τις μετοχές των Lamda Development, Quest Συμμετοχών, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ να χάνουν τουλάχιστον 3%. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι όλα τα blue chips βρίσκονται ανεξαιρέτως στο «κόκκινο». 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,36% και 1.497 μονάδες), η μετοχή της Intrakat υποχωρεί κατά τουλάχιστον 4,8%, με τις μετοχές των Profile, Cenergy και Epsilon να ακολουθούν στο -3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 12 μετοχές κινούνται ανοδικά, 105 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

«Χαλάει» το κλίμα στο εξωτερικό

Το αρνητικό περιβάλλον στο εξωτερικό φαίνεται ότι επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς η απόφαση της Ρωσίας να κόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία επαναφέρει τον κίνδυνο του ενεργειακού κραχ στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση συγκάλεσε άμεσα έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια. 

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός παραμένει εκτός ελέγχου, με τις κεντρικές τράπεζες να προετοιμάζονται για μια ταχύτερη και επιθετικότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Ήδη, για παράδειγμα, οι αναλυτές προεξοφλούν μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% στο 0,75%) το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ουκρανία αλλά και τα διαδοχικά lockdown στην Κίνα (Νο.2 οικονομία παγκοσμίως) «κατεβάζουν» αισθητά τις προσδοκίες για τη φετινή ανάπτυξη, γεγονός το οποίο «φρενάρει» τους αγοραστές διεθνώς.  Χθες βράδυ, μάλιστα, ο Dow Jones απώλεσε 800 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 4%. 

Συνακόλουθα, η ελληνική αγορά, παρά τη σχετικά αυτόνομη πορεία της προηγούμενης περιόδου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το άλμα στα προ-πολέμου επίπεδα (950 μονάδες), δεν μπορεί να αντισταθεί στις έξωθεν πιέσεις, με αποτέλεσμα οι πωλητές να επικρατούν σχεδόν πλήρως και να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη προς τα στηρίγματα των 930 – 920 μονάδων.  

Σήμερα, στο μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο βγήκε εκ νέου στις αγορές, προχωρώντας στην επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου του 2020 (άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,51%), σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Κι αυτό, παρά την επιδείνωση στην αγορά ομολόγων ως απόρροια της αλλαγής πλεύσης των κεντρικών τραπεζών (πάνω από το 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου). 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 απορροφά τις αρχικές απώλειες και ενισχύεται στο +0,6% και τις 443 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,2%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,25% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,2%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κερδίζει περίπου 0,65%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικά, μετά τις χθεσινοβραδινές απώλειες, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης. 

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα των 100 δολαρίων, με τα συμβόλαια WTI να καταγράφουν άνοδο στο +0,7% και τα 102,43 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να ενισχύονται στο +0,8% και τα 105,85 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,4% και τα 1.895 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Η Εurobank αγοράζει… Κύπρο, το πασχαλινό δώρο του κυρ-Παντελή στους τραπεζίτες και η ΑMG (των 350.000 ευρώ) του καριερίστα

Domes Resorts: Ντεμπούτο 5 αστέρων εκτός Ελλάδος στην πορτογαλική αγορά (pics)

Άλμα 24% στο φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία, Βουλγαρία

Exit mobile version