Οι ισχυρές πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα συνεχίζονται και σήμερα, καθώς παρά τις πανάκριβες για τα κρατικά θησαυροφυλάκια κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, η σχέση ανταλλαγής παραμένει επίμονα πάνω από έξι τουρκικές λίρες για ένα δολάριο – με σαφή τάση επιδείνωσης (βλ διάγραμμα).
Η νέα αναταραχή στο τουρκικό νόμισμα που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα έχει «καταναλώσει» ήδη το 10% των συναλλαγματικών διαθεσίμων του τουρκικού κράτους ως την περασμένη Παρασκευή.
Η πίεση και οι παρεμβάσεις συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα -χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσα δισεκατομμύρια δολάρια έχει «κάψει» η Τουρκία στο βωμό της στήριξης της λίρας ως τώρα.
Πολιορκία της λίρας
Η δυναμική στην αγορά συναλλάγματος για τη λίρα τις τελευταίες 48 ώρες θυμίζει πολιορκία.
- Η αγορά οδηγει σταθερά την τουρκική λίρα χαμηλότερα (υψηλότερα στο διάγραμμα, το οποίο δείχνει τη σχέση ισοτιμίας. Όσο πιο ψηλά από το 6 τόσο πιο χαμηλά η αξία της λίρας).
- Οι περιοδικές παρεμβάσεις της τράπεζας στηρίζουν την ισοτιμία αλλά για λίγο: η λίρα υποχωρεί και πάλι αμέσως μετά την εκδήλωση των παρεμβάσεων καθιστώντας τις μάταιες.
Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που εκδηλώνονται με καθοδική γραμμή, αλλά σύντομα οι αγορές οδηγούν την σχέση ανταλλαγής ψηλότερα (άρα την αξία της λίρας χαμηλότερα)
Μέτωπο Ερντογάν με τις εμπορικές τράπεζες
Οι ανορθόδοξες ιδέες του Ερντογάν για τις διεθνείς αγορές και τα επιτόκια προκάλεσαν νέα αναζωπύρωση του συναλλαγματικού κινδύνου για την Τουρκία, ένα ρίσκο που μπορεί να γίνει βόμβα στα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας.
Όμως οι ανορθόδοξες ιδέες έχει ο Ερντογάν και για το πως πρέπει να λειτουργούν οι τουρκικές τράπεζες, προκαλώντας αγωνία στους επικεφαλής τους. Η ιδέα του να κόψει τις προμήθειες από τις ιδιωτικές τράπεζες για να τις αναγκάσει να δίνουν δάνεια έχει προκαλέσει ταραχή στο χρηματοπιστωτικό κλάδο της Τουρκίας.
Οι τουρκικές εμπορικές τράπεζες ζήτησαν από την Ένωση τους να εκφράσει τις ανησυχίες της στην κυβέρνηση για τις πρόσφατες περικοπές των προμηθειών που ανακοίνωσε, λέγοντας ότι τα μέτρα θα βλάψουν την κερδοφορία τους αλλά και την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας – αντί να τη βοηθήσουν όπως θα ήθελε ο Ερντογάν.
Ανώτερα στελέχη από διάφορες τράπεζες συναντήθηκαν αργά τη Δευτέρα για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους στον Χουσείν Αιντίν, τον επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας και της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας Ziraat Bankasi AS, ανέβερε το πρακτορείο Bloomberg.
Οι αξιωματούχοι έσπευσαν να συναντηθούν αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Τουρκική κυβέρνηση δέσμης μέτρων η οποία αποσκοπεί να περιορίσει τα έσοδα από προμήθειες ωστε να εξαναγγαστούν οι τράπεζες να δανείσουν την οικονομία και να έχουν έσοδα από δάνεια. Εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέπουν τις τράπεζες να χρεώνουν ελάχιστες προμήθειες στους πελάτες τους, έρχονται μόλις δύο μήνες μετά την κυβερνητική απαγόρευση στις ιδιωτικές τράπεζες να συλλέγουν φόρους. Αυτό το προνόμιο θα το έχουν πλεόν οι κρατικές τράπεζες. Οι τράπεζες λένε ότι και οι δυο κυβερνητικές αποφάσεις θα μειώσουν τα έσοδα και τελικά θα χτυπήσουν την κερδοφορία.
Ας σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες υποχρεούνται να καταθέτουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας και ωραιοποιώντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του κράτους στη μάχη του για την υπεράσπιση της λίρας.
Εμπόδια και στους ξένους
Οι ρυθμιστικές αρχές της τουρκίας έχει επίσης κάνει δύσκολο στους ξένους επενδυτές να στοιχηματίζουν στην πτώση της λίρας, περιορίζοντας περαιτέρω την πρόσβασή τους σε ρευστότητα.
Ωστόσο, οι περιορισμοί βλάπτουν ταυτόχρονα και τις εγχώριες τράπεζες καθώς χρησιμοποιούν την αγορά για να αυξήσουν την πρόσβασή τους σε λίρες ωστε να χρηματοδοτήσουν τα εγχώρια δάνεια.