Η αβεβαιότητα όχι μόνο για την επικύρωση της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος αλλά και για το περιεχόμενο της, ήτοι την ενίσχυση της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν οι μεγάλες χώρες παραγωγής, λίγες ημέρες πριν την επόμενη κρίσιμη σύνοδο του ΟΠΕΚ+, δημιούργησαν έντονους κλυδωνισμούς στις πετρελαϊκές τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι αρχικές απώλειες στις τιμές διευρύνθηκαν ξεπερνώντας το 4% και για τους δύο βασικούς πετρελαϊκούς δείκτες. Στις 21.00 ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent κατέγραφε βουτιά ύψους 4,90% στα 73,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 4,72% στα 69,22 δολάρια, ήτοι κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων.
Πραγματικά, τα πρώτα μηνύματα από τις παρασκηνιακές ζυμώσεις στο Κογκρέσο για την επικύρωση της περίφημης συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Ολοένα μεγαλύτερος αριθμός Ρεπουμπλικανών βουλευτών, κυρίως βέβαια της δεξιάς πτέρυγας, δηλώνει πως δεν συμφωνεί με το κείμενο της συμφωνίας, αυξάνοντας τη νευρικότητα στις αγορές, ενώ έντονα επικριτικά στάση έχουν υιοθετήσει και επιφανείς συντηρητικές οργανώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην αρμόδια Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, από την οποία ξεκίνησε η διαδικασία στο Σώμα, δύο από τους εννέα Ρεπουμπλικάνους δήλωσαν ανοιχτά ότι αντιδρούν.
Έτερη πηγή αβεβαιότητας για τον κλάδο αποτελούν οι προθέσεις των πετρελαϊκών χωρών και το αν τελικά θα προχωρήσουν σε μια νέα μείωση των επιπέδων παραγωγής για να συγκρατήσουν την ελεύθερη πτώση των τιμών.
Το πρόβλημα για τον ΟΠΕΚ+ είναι πως η επικείμενη σύνοδος του, στις 4 Ιουνίου, συμπίπτει σχεδόν με τη λήξη του άτυπου χρονικού τελεσιγράφου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο, στις 5 Ιουνίου, οπότε θα είναι δύσκολο να λάβει αποφάσεις μέσα σε ένα τόσο θολό τοπίο.
Αν τα πράγματα… στραβώσουν στο μέτωπο του χρέους, οι αγορές θα κλονιστούν και η αμερικανική αλλά και παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή της ύφεσης, γεγονός που θα περιορίσει τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης.
Θυμίζουμε πως το καρτέλ, τον Απρίλιο, προχώρησε σε περικοπή των επιπέδων προσφοράς κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όμως η απόφαση του προκάλεσε μόνο πρόσκαιρα άνοδο των τιμών. Οι φόβοι για τις αρνητικές πιέσεις στις οικονομίες γρήγορα κυριάρχησαν βάζοντας και πάλι τις τιμές του μαύρου χρυσού σε καθοδική τροχιά.
Διαβάστε ακόμη
Πληθωρισμός: Νέα «ανάσα» με πτώση κάτω από 3% τον Μάιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ