Σημαντική πτώση άνω του 4% εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η απελευθέρωση μέρους του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ αλλά και το συνεχιζόμενο lockdown στην Κίνα οδηγούν σε αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI υποχωρούν σήμερα κατά 4,6% και καθορίζονται στα 93,67 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού Brent καταγράφουν πτώση στο -4,3% και τα 98,32 δολάρια ανά βαρέλι.
«Η σταδιακή απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών από τα κυβερνητικά πετρελαϊκά αποθέματα θα χαλαρώσει την πίεση της αγοράς τους επόμενους μήνες» εκτιμά ο αναλυτής Giovanni Staunovo, ο οποίος κάνει μνεία στη βελτίωση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης.
Από την πλευρά της, η Bank of America εκτιμά ότι η τιμή του Brent θα κυμανθεί στα 102 δολάρια ανά βαρέλι για την περίοδο 2022 – 2023, αποσύροντας ωστόσο την πρόβλεψη περί παροδικής αύξησης στα 120 δολάρια το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το οικονομικό δίκτυο CNBC, η ελβετική τράπεζα UBS περιορίζει κατά 10 δολάρια την πρόβλεψη για την τιμή του Brent , η οποία θα διαμορφωθεί στα 115 δολάρια ανά βαρέλι (από 125 δολάρια ανά βαρέλι).
Άλλωστε, πέραν των 180 εκατ. αμερικανικών βαρελιών, οι χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένεται να απελευθερώσουν από τα αποθέματά τους ακόμη 60 εκατ. βαρέλια σε βάθος εξαμήνου, συμβάλλοντας έτι περισσότερο στην τόνωση της προσφοράς.
Οι παραπάνω εξελίξεις επέρχονται ως συνέπεια της μειωμένης πετρελαϊκής συνεισφοράς της Ρωσίας, η οποία πριν το ξέσπασμα του πολέμου εξήγαγε περίπου 7,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Από τον Απρίλιο, όμως, λόγω των κυρώσεων και της αποχώρησης μιας σειράς ενεργειακών εταιρειών από τη χώρα, οι εξαγωγές της Μόσχας υπολογίζεται να μειωθούν κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ένα κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα από τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη στα συρτάρια προσχέδιο συμφωνίας για την επιβολή πιθανού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οριστικό deal ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Πέραν των στρατηγικών αποθεμάτων, στην αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων συμβάλλουν και οι εξελίξεις στην Κίνα, όπου η Σαγκάη παραμένει υπό καθεστώς σκληρού lockdown, στο πλαίσιο της αντι-Covid στρατηγικής της «μηδενικής ανοχής».
Εφόσον υπάρξει εξάπλωση της Όμικρον και σε άλλες περιοχές, δεν αποκλείεται η οικονομία και η βιομηχανική παραγωγή να υποστούν κάμψη, κάτι που με τη σειρά toy θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί τελικά πληρώνουμε τόσο ακριβά ρεύμα και φυσικό αέριο (pic)
REDS: Πώς προχωρούν τα πλάνα για Μαρίνα Αλίμου, Γούρνες Ηρακλείου και Cambas Project στην Παλλήνη