Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο κλάδος των εταιρειών κινηματογράφου στις ΗΠΑ, με τη μετοχή της AMC να κατακρημνίζεται κατά τουλάχιστον 30% στην προ-αγορά της Wall Street, εν μέσω των πληροφοριών περί χρεοκοπίας της ανταγωνίστριας Cineworld.
«Είμαστε βέβαιοι για το μέλλον της AMC» έσπευσε να διαβεβαιώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας, Adam Aron, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η AMC δεν αντιμετωπίζει προβλήματα παρόμοια μ’ αυτά του ανταγωνισμού.
Όμως, οι επενδυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον κλάδο, κάτι το οποίο σπεύδουν να δηλώσουν και μέσω του χρηματιστηριακού ταμπλό, προχωρώντας σε μπαράζ ρευστοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή της AMC κατρακύλησε κατά 26%.
Παρότι το 2022 κυκλοφόρησαν αρκετές κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως για παράδειγμα το «Top Gun Maverick», οι εισπράξεις στις αίθουσες εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τα προ-πανδημίας επίπεδα.
Έτσι, στο β’ τρίμηνο του 2022, η AMC αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι το εταιρικό της χρέος ξεπερνάει τα 10 δισ. δολάρια, ενώ σήμερα η ανταγωνίστρια Cineworld, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, έκανε γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.
Η χρεοκοπία αφορά την αμερικανική θυγατρική, η οποία το 2021 είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 9 δισ. δολαρίων. Ας σημειωθεί ότι η Cineworld έχει ως έδρα τη Βρετανία και αποτελεί τον Νο.2 μεγαλύτερο κινηματογραφικό πάροχο παγκοσμίως (Νο.1 η AMC).
Πέραν των εγγενών ζητημάτων του κλάδου, αναλυτές αποδίδουν την καθίζηση της AMC και στην παράλληλα κάμψη (-40% την Παρασκευή) της μετοχής Bed Bath & Beyond. Αμφότερες θεωρούνται μετοχές – meme, οι διακυμάνσεις των οποίων καθορίζονται από διάφορες φήμες αναρτήσεις στα social media. Κι αυτό, διότι ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών τους διακρατείται από μικρομετόχους και όχι από μεγάλα ή θεσμικά funds.
Διαβάστε επίσης:
Οι τρεις σταθμοί για την ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης