Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου, ενόσω οι παραλαβές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να φθάσουν τα επίπεδα – ρεκόρ του Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων παράδοσης, απορροφούν τις αρχικές ανοδικές πιέσεις και πλέον υποχωρούν κατά τουλάχιστον 2%, με αποτέλεσμα να καθορίζονται στα 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Μέσα στο Απρίλιο, μάλιστα, η σωρευτική μείωση της ευρωπαϊκής τιμής καθορίζεται στο 25%, δίνοντας βαθιά ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Οι επικείμενες αφίξεις LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσουν τα 12 φορτία έως τα τέλη του Απριλίου, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση των αποθεμάτων και στην άμβλυνση των ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια της Γηραιάς Ηπείρου.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι ροές μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων αγωγών παραμένουν μειωμένες. Οι παραδόσεις, συγκεκριμένα, από τη Νορβηγία κινούνται σε επίπεδα κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο μηνιαίο όρο, λόγω των εργασιών συντήρησης του δικτύου.
Ταυτόχρονα, οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας κυμαίνονται σε επίπεδα εμφανώς χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις πληρωμές εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει ζητήσει από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλι τα συμβόλαια φυσικού αερίου, απειλώντας με διακοπή των παραδόσεων σε διαφορετική περίπτωση. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, έχουν ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια απαίτηση συνιστά παραβίαση των συμφωνηθέντων, δεδομένου ότι η πληρωμή πρέπει να γίνεται σε ευρώ.
Στις ανησυχίες έρχονται τα προστεθούν και τα μετεωρολογικά στοιχεία, καθώς για την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται υποχώρηση της θερμοκρασίας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για αέριο θέρμανσης. Το πρόβλημα δε, εκτιμάται ότι θα καταστεί εντονότερο, εξαιτίας και της χαμηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης:
Θέμα χρόνου η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
Ρεύμα: Πόσα θα πλήρωναν οι καταναλωτές χωρίς τις επιδοτήσεις (πίνακας)