Ένα παγκόσμιο κύμα πωλήσεων μετοχών ρίχνει τους χρηματιστηριακούς δείκτες και ενισχύει τις αγορές ομολόγων που λειτουργούν ως καταφύγια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες μέτωπα με τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, διαψεύδοντας τις ελπίδες για εκτόνωση των εμπορικών εντάσεων και για παγκόσμια ανάκαμψη.
Οι απώλειες του δείκτη S&P στη Νέα Υόρκη ξεπερνούν το 2,5% σε τρεις μέρες. Το κλίμα επιδείνωσαν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν δασμούς στις Κινεζικές εισαγωγές αν δεν έχει υπάρξει σημαντική σyμφωνία μέχρι τότε. Oι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης καθώς οι επενδυτές συνέρρευσαν στην ασφάλεια των αμερικανικών δεκαετών. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση από τον Αύγουστο
Το κεντρικό θέατρο των εξελίξεων βρίσκεται αυτή την ώρα στο Λονδίνο: Η Βρετανία υποδέχεται τους ηγέτες του ΝΑΤΟ με αφορμή τη Σύνοδο για τη συμπλήρωση 70 χρόνων της στρατιωτικής συμμαχίας. Ωστόσο οι τριβές μεταξύ των συμμάχων αφθονούν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν είχαν ήδη λεκτικές αψιμαχίες σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο, το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την αγορά ρωσικών πυραύλων.
Βασικές εξελίξεις:
-Απόψε οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα παρακαθήσουν σε δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
-Η επίσημη συνάντηση θα γίνει αύριο Τετάρτη στο Watford, λίγο έξω από το Λονδίνο
– Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας
Λεπτό προς λεπτό οι δηλώσεις
Η θέση της Τουρκίας για τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες (8:15 μ.μ.)
Η Τουρκία ζήτησε πολιτική, υλικοτεχνική, στρατιωτική και οικονομική στήριξη για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη Συρία όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, ανέφερε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος .
Η συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε ως«πολύ καλή» και η οποία διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι στηρίζουν κατ΄αρχήν αυτά τα σχέδια, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο , δήλωσε ο αξιωματούχος .
Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους δήλωσαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για διευθέτηση του προσφυγικού καθεστώτος πρέπει να βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πράγμα για το οποίο η Τουρκία ήδη συνεργάζεται με τον Οργανισμό. Οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν επίσης τη συνάντηση του Βερολίνου σχετικά με το μέλλον της Λιβύης – μια διαδικασία την οποία η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως.
«Συγκρατημένα αισιόδοξη» δηλώνει η Μέρκελ για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ (7:10 μ.μ.)
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, (σε διαφορετικό τόνο από τους Τραμπ και Μακρόν), δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν «καλή και λογική» – αλλά δεν μπορεί παρά να είναι η αρχή. Υπενθυμίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε συγκεντρώσει την οργή του Αμερικανού Προέδρου στη περσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. “Χωρίς να αγνοώ τις διαφορές, πηγαίνω στη συνάντηση με σχετική αισιοδοξία” δήλωσε η Μέρκελ.
Μιλώντας λίγο πριν ξεκινήσει η δεξίωση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, η Μέρκελ άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι φταίει το βασιλικό πρωτόκολλο για την έλλειψη περαιτέρω προόδου. “Ο χρόνος των συνομιλιών ήταν πολύ λίγος – και προφανώς δεν μπορούμε να αφήσουμε την βασίλισσα να περιμένει”, είπε.
Ο Μακρόν συνάντησε τον Ερντογάν και λέει ότι η Τουρκία είναι “μεγάλη χώρα” (6:40 μ.μ.)
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου κάλυψαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και υπάρχει συμφωνία να συνεχιστεί η συνεργασία για τους πρόσφυγες. Όπως είπε ενώ η συνάντηση ήταν “πολύ χρήσιμη” δεν έχουν αρθεί “όλες οι ασάφειες”.
Σχετικά με τη Κουρδική Πολιτικοφυλακή των YPG, ο Μακρόν εμμένει στις προηγούμενες δηλώσεις αλλά «μαλάκωσε» τον τόνο του. Είπε ότι οι διαφωνίες σχετικά με την κουρδική πολιτοφυλακή υπάρχoυν για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτιμά ότι οι πολιτικές ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οντότητες.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές ο Μακρόν έχει δίκιο για το ΝΑΤΟ (5:17 μ.μ.)
Η ανάλυση που κάνει ο Μακρόν είναι σωστή σε πολλά σημεία: η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα, πρέπει να εξετάσουμε την ευρωπαϊκή-αμερικανική σχέση – αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς πρόκειται για τη Ρωσία, την Κίνα, το διάστημα, τις νέες τεχνολογίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ερωτώμενος από το Bloomberg για τα σχόλια του γάλλου προέδρου για το ΝΑΤΟ (περί «εγκεφαλικού νεκρού») .
“Δεν συμφωνώ με την τελική διατύπωση (ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό»)” αλλά δεν νομίζω ότι αυτό ήταν πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό ήταν να υπογραμμίσουμε τα θέματα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Ρούτε δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα να ασκηθεί πίεση και στη συνέχεια να υπάρξει διάλογος» ενώ σχολιάζοντας την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 είπε ότι «δεν ήταν μια σοφή απόφαση».
Μακρόν: Η Τουρκία δεν είναι “συμβατή” με το ΝΑΤΟ (4:54 μ.μ.)
Η Τουρκία απειλεί να αποκλείσει όλες τις συμφωνίες εάν τα κράτη μέλη δεν συμφωνήσουν στην άποψη της Άγκυρας για χαρακτηρισμό της κουρδικής πολιτικοφυλακής YPG ως τρομοκρατικής ομάδας δήλωσε ο Μακρόν. Η Γαλλία δεν συμφωνεί πρόσθεσε ο Μακρόν και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αγοράσει το S-400 από τη Ρωσία. Από τεχνική άποψη δεν είναι δυνατόν, λέει. “Αποφάσισαν να μην είναι συμβατοί με το ΝΑΤΟ”.
Μακρόν προς Τραμπ: Ας σοβαρευτούμε (4:45 μ.μ.)
Ο Τραμπ ρώτησε τον Μακρόν εάν θέλει να πάρει μερικούς ισλαμιστές κρατούμενους μαχητές και ο Μακρόν του απαντά “ας σοβαρευτούμε”. Ο Μακρόν δήλωσε πως η επιστροφή αλλοδαπών μαχητών θα αποφασιστεί κατά περίπτωση και ότι η προτεραιότητα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Τραμπ του απάντησε: “αυτός είναι ο λόγος που είναι μεγάλος πολιτικός, καθώς αυτή ήταν μια από τις καλύτερες μη απαντήσεις όλων των εποχών”. Από τη συζήτηση των δύο ηγετών προέκυψαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά την Τουρκία και το Ιράν.
President Trump and President Macron trade barbs over handling of foreign ISIS fighters:
“Would you like some nice ISIS fighters? I can give them to you. You can take every one you want.” pic.twitter.com/n7ICITIozD
— MSNBC (@MSNBC) December 3, 2019
Ο Μακρόν εμμένει στην κριτική του για το ΝΑΤΟ (4:40 μ.μ.)
“Δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία σε αυτό τραπέζι”, δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα. “Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε διευκρινήσεις για το ποιος είναι ο εχθρός σήμερα και ειρήνη στην Ευρώπη”, λέει ο Μακρόν.
Αναφέρεται συγκεκριμένα στην Τουρκία, η οποία ζητά από το ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσει την Κουρδική πολιτοφυλακή YPG τρομοκρατική οργάνωση. “Τώρα μάχονται ενάντια σε εκείνους που μάχονταν μαζί μας, που αγωνίστηκαν μαζί μας, εναντίον του ISIS. Αυτό είναι ένα ζήτημα, και είναι ζήτημα στρατηγικής. Εάν είναι να συζητήσουμε μόνο για το τι πληρώνουμε και δεν ξεκαθαρίσουμε αυτά τα ζητήματα, τότε δεν είμαστε σοβαροί”, δήλωσε ο Μακρόν.
Τραμπ: Οι διαφωνίες με τον Μακρόν πάντα λύνονται (4:27 μ.μ.)
Θα μιλήσουμε για πολλά πράγματα, το ΝΑΤΟ και το εμπόριο, δήλωσε ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο κάνανε μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες τους κατά τα πρώτα 25 λεπτά και ελπίζει να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο την επόμενη ώρα.
Ο Τραμπ είπε ότι οι Η.Π.Α. και η Γαλλία έχουν μια “μικρή διαφωνία” σχετικά με το εμπόριο, αλλά είναι σίγουρος ότι μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους. “Έχουμε κάνει πολλά καλά πράγματα ως εταίροι” και “πάντα τα καταφέρνουμε”.
Ο Τραμπ ξεσπά κατά της Γαλλίας για τους φόρους (12:00 π.μ.)
“Δεν θέλω η Γαλλία να φορολογεί τις αμερικανικές εταιρείες”, δήλωσε ο Τραμπ μόλις τέσσερις ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Μακρόν. Εάν κάποιος πρόκειται να επωφεληθεί από τις αμερικανικές εταιρείες, δεν θα είναι η Γαλλία αλλά εμείς, πρόσθεσε.
Αξιωματούχος από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου δήλωσε ότι δεν θα σχολιάζουμε όλα όσα λέει ο Τραμπ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε “Βασίζουμε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για αυτό το θέμα”, προσθέτοντας ότι οι γαλλική φορολογία δεν κάνει επιλεκτικές διακρίσεις. ”
Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ στο Λονδίνο αποτελούν το δεύτερο χτύπημα εναντίον των συμμάχων του μετά την ανακοίνωση της Τρίτης ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλλουν δασμούς σε γαλλικά προϊόντα 2,4 δισ. δολαρίων.
Ο Τραμπ δηλώνει ο «μεγαλύτερος φαν του ΝΑΤΟ» (12:02 π.μ.)
«Έχω γίνει ο μεγαλύτερος φαν του ΝΑΤΟ» επειδή τα μέλη του είναι τόσο «ευέλικτα».
Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία (9:50 π.μ.)
“Μου αρέσει η Τουρκία” και τα πηγαίνω καλά με τον Ερντογάν”, είπε ο Τράμπ. “Η Τουρκία είναι ένα καλό μέλος του ΝΑΤΟ, ή αναμένεται να γίνει.”
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήταν πολύ χρήσιμη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από δυνάμεις των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία που οδήγησαν στο θάνατο του ηγέτη του ηγέτη του ισλαμικού κράτους Abu Bakr Al-Baghdadi τον περασμένο μήνα. Δεν θα μπορούσε να “είναι πιο υποστηρικτική”.