Η Vitol παρακολουθεί την αγορά μετάλλων πιο κοντά, δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθεί σε μια δεκαετία, όπως δήλωσε ο Ράσελ Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο έμπορο ενέργειας στον κόσμο.
Σε αντίθεση με την ενδεχόμενη πτώση της βιομηχανίας αργού πετρελαίου, οι επιχειρήσεις μεταλλευμάτων θα γνωρίσουν «μεγάλη ανάπτυξη μέσω της περιόδου της ηλεκτροκίνησης», προσέθεσε.
«Μας αρέσει αρκετά η προοπτική της συμμετοχής στις αγορές μετάλλων. Οι τρεις μεγαλύτερες αγορές αυτού του είδους είναι ο χάλυβας, ο χαλκός και το αλουμίνιο», δήλωσε στο CNBC.
Τον Αύγουστο, η Vitol ανακοίνωσε την εξαγορά της Noble Resources, εταιρείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ειδικεύεται στο πετρέλαιο, τον άνθρακα και το μεταλλουργικό οπτάνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή σιδήρου. Η Vitol τον Απρίλιο προχώρησε σε πρόσληψη δύο ειδικούς της αγοράς μεταλλευμάτων από τη Mercuria.
Οι κολοσσοί του ενεργειακού εμπορίου, όπως η Gunvor και η Mercuria, έχουν τα τελευταία χρόνια βάλει στο μάτι τον χώρο των μετάλλων, καθώς διερευνούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η στροφή υπέρ της καθαρής ενέργειας.
Κρίσιμα ορυκτά όπως ο χαλκός, το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο είναι βασικά για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ηλιακών συλλεκτών – μερικά από τα συστατικά που οδηγούν το «οικοσύστημα» της ενεργειακής μετάβασης.
Ειδικότερα για τον χαλκό αναμένεται ευρέως να παρατηρηθεί εκθετική ζήτηση και πιθανή έλλειψη. Τα υφιστάμενα ορυχεία και τα υπό κατασκευή έργα θα καλύψουν μόνο το 80% των αναγκών σε χαλκό έως το 2030, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Η διαδικασία ανάπτυξης μιας επιχείρησης μετάλλων στο ίδιο μέγεθος με τον ενεργειακό βραχίονα της Vitol θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, όπως παραδέχτηκε ο Χάρντι, προσθέτοντας ότι η αγορά μετάλλων είναι άκρως ανταγωνιστική και ο οίκος θα πρέπει να καταλάβει το μερίδιο αγοράς του.
«Είναι μια φιλοδοξία σε βάθος 10 ετών και δεν πρόκειται να ασκήσω πίεση για να είμαστε σε ένα συγκεκριμένο μέρος σε τρία ή πέντε χρόνια», δήλωσε, ενώ τόνισε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παραμένουν πραγματικά σημαντικές επιχειρηματικές μονάδες της εταιρείας.
Σημειωτέον πως η Vitol κατέγραψε τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Διαβάστε ακόμη
Χορός εκατομμυρίων γύρω από τα κυκλώματα νοθείας ποτών
Ιταλία: Κλέφτες με… ακριβά γούστα ξάφρισαν τσάντες Valentino αξίας €140.000
Ιράν: Προειδοποιεί με εξάπλωση του πολέμου και εκτός Μέσης Ανατολής
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα