Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών για ακόμη μία ημέρα, καθώς οι ανησυχίες για την έκβαση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εντείνονται, ενώ σφοδρές ανησυχίες προκαλούν οι εξελίξεις με τις πυρηνικές μονάδες της Ουκρανίας.
Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 3,60% και βρίσκεται στις 823 μονάδες χάνοντας από το άνοιγμα της συνεδρίασης με ευκολία την ισχυρή στήριξη των 830 μονάδων, μη μπορώντας να υψώσει αναχώματα στο επιταχυνόμενο risk off λόγω γεωπολιτικού κινδύνου.
Η φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχει αυξήσει περαιτέρω την ανησυχία των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι αγορές κεφαλαίου να καταγράφουν μεγάλες απώλειες και σήμερα.
Με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να υποχωρούν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, να έχει υψηλό βαθμό συσχέτισης όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πορεία είναι ανάλογη.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές δεν μπορεί να βγάλει καμία άμυνα στο νέο κύμα ρευστοποιήσεων χάνοντας από τα υψηλά του, στα μέσα Φεβρουαρίου, 160 μονάδες με την τεχνική του εικόνα να είναι απογοητευτική και να μην μπορεί να πιαστεί από κάπου και να σταματήσει το ισχυρό sell off.
Η συσχέτιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με αναδυόμενα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η έξοδος ρωσικών εταιρειών από τους Διεθνείς δείκτες δημιουργούν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα με τους επενδυτές να συνεκτιμούν και την αργία της (Καθαράς) Δευτέρας.
Προφανώς η τάση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι διορθωτική, με τον Γενικό Δείκτη στις 820 μονάδες “βλέποντας” ακόμη χαμηλότερα πλην όμως μεσοπρόθεσμα ενδεχομένως να δημιουργούνται περιθώρια ανοδικής διόρθωσης.
Μένει να φανεί, αν και η προσφορά που βγαίνει όλο αυτό το διάστημα έχει την αντίστοιχη απορρόφησή της, σε κάθε εντολή πώλησης αντιστοιχεί μία αγορά βεβαίως και σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Eurobank και η Alpha Bank με 7,24% και 6,785 αντίστοιχα σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση με τον ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 5%.
Jumbo, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Coca Cola σημειώνουν πτώση άνω του 4% με τον Τιτάνα, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ να καταγράφουν πτώση άνω του 3%. ΟΛΠ, Quest, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ καταγράφουν ήπια πτώση με την μετοχή του Σαράντη να είναι η μόνη με θετικό πρόσημο σημειώνοντας άνοδο 1%.
Η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 2,41% και να βρίσκεται στις 834 μονάδες.
Στη σκιά της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωαγορές. Ενδεικτικό είναι ότι λίγο πριν τις 11:00 οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες – γερμανικός DAX, γαλλικός CAC και ιταλικός FTSE MIB- σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%.
Στο άνοιγμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,8% στο άνοιγμα και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 0,75% στις 434,06 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτου να χάνει 2,9%. Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αντέστρεψαν τις χθεσινές απώλειες με άνοδο 1%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να βρίσκονται υπό συνεχή βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις.
Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στο εργοστάσιο ξέσπασε πυρκαγιά, διευκρινίζοντας πάντως ότι το εργοστάσιο δεν υπέστη κρίσιμη ζημιά και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι επί του παρόντος φυσιολογικά.
Με το πετρέλαιο πλησίον των 120 δολαρίων το βαρέλικαι το φυσικό αέριο μια ανάσα από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, κανένας σχεδιασμός δεν μπορούσε να προβλέψει αυτά τα επίπεδα. Πέρα από τις μετοχικές θέσεις δύσκολοι καιροί είναι ακόμη και για τους επενδυτές που ανατράφηκαν με το δόγμα της στροφής στα “ασφαλή καταφύγια” (Χρυσός, Ομόλογα, Ελβετικό Φράγκο, Γεν κλπ.), καθώς τα εν λόγω Assets, το τελευταίο διάστημα, δεν δίνουν τις ξεκάθαρες ανοδικές κινήσεις που πολλοί θα ανέμεναν.
Σε ότι αφορά τα ομόλογα, αυτά πιέζονται από τις καλπάζουσες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και από την απότοκη του πολέμου αύξηση των Δημοσίων δαπανών, σε μία περίοδο ούτως, ή άλλως δύσκολη για τα Κρατικά Ταμεία και τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες, εν μέσω και της πανδημίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ΕΚΤ και FED πιθανώς θα αναβάλουν τις αυξήσεις επιτοκίων, στην προσπάθειά τους να δράσουν αντισταθμιστικά, ως προς το διεθνές μετοχικό bear market. Τεχνικά αν ο Γενικός Δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 855 – 850, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 824 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 800 – 795 μονάδες.
Διαβάστε ακόμα:
Αγορές για γερά νεύρα στη λήξη της εβδομάδας – «Βλέπουν» πετρέλαιο και στα… $185 (Upd)
Ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου εκτοξεύτηκε από την Ενέργεια και τα σιτηρά