(Last update – 14:35)
Με συντριπτικές απώλειες άνοιξαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βαθαίνοντας την πτώση των διεθνών αγορών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 6% λίγο μετά το καμπανάκι του ανοίγματος, και τώρα (14:30 ώρα Ελλάδος) χάνει 4,6%, στις 473,48 μονάδες, με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να υφίστανται σημαντικές απώλειες.
Ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 4,48%, o δείκτης DAX της Γερμανίας σημειώνει πτώση 4,62% o γαλλικός CAC 40 με πτώση 4,51%, o ιταλικός FTSE MIB χάνει 5,02% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 5,17%.
Ο DAX έχανε νωρίτερα σχεδόν 10% και υποχώρησε μέχρι και τις 18.489,91 μονάδες, σημειώνοντας πτώση άνω του 20% από το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου, γεγονός που τον προετοίμαζε για bear market σε περίπτωση που συνέχιζε σε αυτά τα επίπεδα.
Ο δείκτης MDAX της χώρας – που φιλοξενεί 50 γερμανικές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης- ήταν επίσης σε πορεία για τη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσής του από το 2020.
Οι εισηγμένες στο γερμανικό χρηματιστήριο μετοχές που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα τη Δευτέρα περιλαμβάνουν τους αμυντικούς κολοσσούς Thyssenkrupp, Hensoldt και Rheinmetall, με πτώση 10,6%, 10,7% και 9,5% αντίστοιχα, καθώς και τους κολοσσούς αθλητικών ειδών Adidas και Puma, οι οποίοι έχασαν 8% και 9%. Νωρίτερα, η Rheinmetall AG έφτασε να χάνει 27%, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να τις πουλήσουν για να συγκεντρώσουν μετρητά.
Στις ΗΠΑ, οι μετοχές της Lockheed Martin και της General Dynamics σημείωσαν πτώση περίπου 3% κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση, ενώ η Northrop Grumman υποχώρησε κατά 4,5%.
Ο δείκτης OMX Stockholm 30 της Σουηδίας σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,1%, οδεύοντας επίσης προς μια bear market. Οι δείκτες στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία διολίσθησαν σε διορθωτικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.
Και οι 20 κλάδοι του Stoxx 600 υποχώρησαν, με τις μετοχές των τραπεζών, της ενέργειας και των ασφαλιστικών εταιρειών να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων.
«Υπάρχει απλώς μια γενική αίσθηση πανικού», δήλωσε ο Daniel Murray, διευθύνων σύμβουλος της EFG Asset Management με έδρα τη Ζυρίχη. «Τα πάντα σκοτώνονται, ακόμη και καλές εταιρείες που πιθανότατα θα πάνε σχετικά καλά».
Την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 8,4%, σηματοδοτώντας τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων πέντε ετών. Την τελευταία δεκαετία, ο Stoxx 600 είχε χειρότερες επιδόσεις μόνο κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 το 2020.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον πλήρη κατάλογο των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών, με τους επενδυτές να εκπλήσσονται από την έκταση στην οποία οι εισαγωγές από βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα πληγούν με νέους δασμούς.
Η κίνηση αυτή πυροδότησε επίσης φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με την Κίνα να ανταποδίδει με δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα και την ΕΕ να υπόσχεται να επιβάλει τα δικά της αντίμετρα εάν οι διαπραγματεύσεις με την Αμερική αποτύχουν.
Στη Wall Street, οι μετοχές κατέρρευσαν προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, με τις μετοχές τεχνολογίας της «Μεγαλοπρεπούς Επτά» τεχνολογικής κεφαλαιοποίησης να χάνουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μία μόνο ημέρα.
Τα futures των αμερικανικών μετοχών κινούνται από νωρίς σήμερα πτωτικά, καθώς οι επιπτώσεις των δασμών συνεχίστηκαν.
Ανοδος των προσδοκιών μεταβλητότητας
Ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας Stoxx 50 σημείωνε άνοδο 51% στις 9:53 π.μ. στο Λονδίνο, γεγονός που τον τοποθετεί σε τροχιά για την καλύτερη ημέρα των τελευταίων 10 ετών.
Ο δείκτης έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο γερμανικός δείκτης VDAX – ένας δείκτης που μετρά τις προοπτικές μεταβλητότητας για τις γερμανικές μετοχές – οδεύει επίσης προς το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος των τελευταίων 10 ετών, αφού σημείωσε άλμα 35,2%.
Στην Ασία, οι μετοχές συνέχισαν επίσης το sell off, με επικεφαλής τις μετοχές που είναι εισηγμένες στην Κίνα. Οι ασιατικές οικονομίες πρόκειται να είναι μεταξύ εκείνων που θα πληγούν περισσότερο από τους αμοιβαίους δασμούς, με το Βιετνάμ να έχει στοχοποιηθεί με δασμούς 46%, την Κίνα με νέους δασμούς 34%, ενώ η Καμπότζη έχει πληγεί με δασμούς 49% και η Σρι Λάνκα με 44%. Πολλές από τις οικονομίες της περιοχής διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού των διεθνών επιχειρήσεων.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος Tραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενώ δεν ήθελε να πέσουν οι αγορές, «μερικές φορές πρέπει να παίρνεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι».
Διαβάστε ακόμη
Στουρνάρας στους FT: Κίνδυνος για «αρνητικό σοκ ζήτησης» στην ΕΕ λόγω των δασμών Τραμπ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα