Την ανηφόρα «τραβάει» τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου, με τους αναλυτές να επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, ενόσω οι προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση βαίνουν βελτιούμενες.
Τα συμβόλαια WTI και Brent ήδη οδεύουν προς το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 μήνα, με την αιφνίδια άρση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Κίνα να αποτελεί… game changer.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις αγορές εμπορευμάτων έχουν σκαρφαλώσει κατά τουλάχιστον 8%, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια WTI να επανέρχονται άνω των 80 δολαρίων και τα συμβόλαια Brent να φθάνουν στα 86 δολάρια.
Ο παράγοντας… Κίνα
«Η ανάκαμψη της Κίνας στηρίζει την πεποίθηση ότι θα δούμε μια ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης μέσα στο 2023» τονίζει ο Γουόρεν Πάτερσον, αναλυτής της ING. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα της Ασίας αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως.
Μέσα στο 2022, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 3% -σε μία από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, δημιουργεί ελπίδες για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας -και κατ’ επέκταση για μια δυναμική ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης.
Η Goldman Sahcs, ενδεικτικά, σπεύδει να αναβαθμίσει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Κίνας, το οποίο πλέον αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,5% μέσα στο 2023.
Η έξοδος της Κίνας από τα lockdowns καθίσταται αρκετή, ώστε να «ανεβάσει» τη ζήτηση για το πετρέλαιο σε επίπεδα άνω του 2022, ακόμη κι αν η κατανάλωση σε ΗΠΑ και Ευρώπη μείνει στάσιμη, εξηγούν διάφοροι αναλυτές, μιλώντας στους Financial Times.
Έρευνα του Bloomberg, η οποία διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε ότι οι αναλυτές προσδοκούν ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην ασιατική χώρα θα «χτυπήσει» νέο ιστορικό υψηλό το τρέχον έτος.
Επιτόκια, δολάριο και Ρωσία
Την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη ενδέχεται να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες της Δύσης σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων και ταχύτερη ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Κάτι, το οποίο δύναται να συνδράμει στην αποφυγή της οικονομικής ύφεσης και επομένως, στη στήριξη της ζήτησης για αργό.
Ακόμη ένας παράγοντας, ο οποίος συνηγορεί υπέρ του περαιτέρω ράλι στην τιμή του πετρελαίου, συνίσταται στη δυναμική του δολαρίου, το οποίο μέσα στο 2023 αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά, εξαιτίας του σταδιακού τερματισμού των υψηλών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Και ένα πιο αδύναμο δολάριο οπωσδήποτε ενισχύει την ελκυστικότητα των συμβολαίων αργού.
Πέραν αυτών, οι αναλυτές περιμένουν ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι νέες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία θα αρχίσουν (επιτέλους) να περιορίζουν την παραγωγή της Μόσχας, η οποία μέχρι πρότινος παρέμενε εξόχως ανθεκτική. Κι αυτό, εύλογα, θα επηρεάσει τα επίπεδα της παγκόσμιας προσφοράς, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί μία από τις βασικές παραγωγικές χώρες.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά, χαρακτηριστικά, ότι έως το τέλος του α’ τριμήνου θα «χαθούν» 1,6 εκατ. ρωσικά βαρέλια/ημερησίως (σε σχέση με την προ-πολέμου περίοδο), με την εγχώρια παραγωγή να περιορίζεται στα 9,7 εκατ. βαρέλια/ημερησίως, δηλαδή 1,3 εκατ. βαρέλια λιγότερα σε σχέση με το 2022.
Ανεβάζει τις προβλέψεις η ΙΕΑ
«Οι ρωσικές προμήθειες επιβραδύνονται υπό το βάρος των κυρώσεων, ενώ η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το 50% της προβλεπόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ακόμη και αν η μορφή και η ταχύτητα του ανοίγματος της οικονομίας παραμένουν αβέβαια» εξηγεί, ενδεικτικά, η ΙΕΑ, στο καθιερωμένο μηνιαίο report.
Ο παριζιάνικος οργανισμός, μάλιστα, έρχεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση, η οποία πλέον αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια/ημερησίως σε σχέση με το 2022 και να καθοριστεί στα 101,7 εκατ. βαρέλια/ημερησίως μέσα στο 2023.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 75% της εν λόγω μεταβολής θα προέλθει αποκλειστικά από χώρες μη-μέλη του ΟΟΣΑ, με την άνοδο στις αναπτυγμένες χώρες (Ευρωζώνη, ΗΠΑ) να ανέρχεται μόλις κατά 470.000 βαρέλια/ημερησίως, εξαιτίας της προσδοκώμενης επιβράδυνσης της οικονομίας.
Ράλι προς τα 100 δολάρια;
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street θεωρούν ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τις τιμές στα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι μέσα στους επόμενους μήνες.
Η Piper Sandler, για παράδειγμα, αρχίζει να βλέπει «ταύρους», εκτιμώντας ότι η μέση τιμή του Brent θα φθάσει στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2023, δηλαδή ένα επίπεδο κατά 40% υψηλότερο σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Goldman Sachs, η οποία πιστεύει ότι η ανάκαμψη της Κίνας δύναται να ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου κατά ακόμη 5 δολάρια/βαρέλι, διαμορφώνοντας την τελική τιμή στα 100 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια του έτους.
Διαβάστε επίσης
ΥΠΕΝ: Διπλάσιες επενδύσεις που θα φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ενέργεια και το κλίμα
Έρευνα: Τι συμβαίνει με τις μαύρες σοκολάτες – Ποιες βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά μόλυβδου και καδμίου