(upd) Προς την 7η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση οδεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να συντηρήσει τα πρωινά κέρδη και πλέον κινδυνεύει να χάσει και το ψυχολογικό σημείο των 850 μονάδων. Οι πωλητές, άλλωστε, κατόπιν ενός ολιγόωρου διαλείμματος, φαίνεται ότι έχουν επανέλθει δυναμικά, θέτοντας στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων τον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, η σημερινή καθοδική κίνηση επέρχεται κόντρα στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, οι οποίες ανακάμπτουν δυναμικά από το χαμηλό διμήνου.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη πτώση κατά 0,65% και διαμορφώνεται στις 853,57 μονάδες, χάνοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (859,18 μονάδες), αλλά και 20 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 25 μονάδες (από 848,84 έως 873,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς καθορίζεται στο -1,20% και τις 571,38 μονάδες, διολισθαίνοντας σε νέο χαμηλό διμήνου. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατακρημνίζεται κοντά στο -5% και χάνει το τεχνικό σημείο του 1,2 ευρώ. Στο -2,7% ακολουθεί η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,87 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει αισθητή πτώση κατά 2,5%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank χάνει 2,1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank –2,14% 0,959 ευρώ
- Eurobank -2,74% 0,8744 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -2,49% 3,296 ευρώ
- Πειραιώς -4,84% 1,199 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,96% και 2.047 μονάδες), η προσοχή στρέφεται στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία κατρακυλάει στο -5,4% και τα 16,2 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την τύχη του deal με τους Αυστραλούς της Macquarie. Συνακόλουθα, μεγάλες απώλειες κατά 3% παρουσιάζει και η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα. Η μετοχή της Quest Συμμετοχών δε, συνεχίζει την καθοδική πορεία και διολισθαίνει στο -4%, ενώ απώλειες κατά τουλάχιστον 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development και Viohalco. Μάλιστα, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν δεν υπήρχαν τα στηρίγματα από Coca – Cola, Jumbo και ΕΛΠΕ, οι οποίες αυξάνονται δυναμικά άνω του 2%. Οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Motor Oil, τέλος, διορθώνουν ελεγχόμενα κατά περίπου 1%, μετά το χθεσινό ράλι, το οποίο εδράστηκε στο πρόσφατο deal.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,87% και 1.369 μονάδες), η μετοχή της Entersoft ξεχωρίζει αρνητικά στο -5,6% και τα 4,50 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Profile και Cenergy να ακολουθούν στο -4%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 26 μετοχές κινούνται ανοδικά, 72 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.
Προς την 7η αρνητική συνεδρίαση
Η ελληνική αγορά, για ακόμη μία συνεδρίαση, ετοιμάζεται να παραδοθεί στους πωλητές, δίνοντας συνέχεια στο εξαήμερο πτωτικό σερί (-7% στον Μάιο), το οποίο έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη στην επικίνδυνη ζώνη των 850 μονάδων, δηλαδή κοντά στα χαμηλά έτους του Μαρτίου. Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στην επικρατούσα ευφορία των διεθνών αγορών, οι οποίες επιχειρούν να ανασυνταχθούν και να αντιδράσουν μετά τα διαδοχικά sell off.
Το περιβάλλον, εξάλλου, παραμένει προβληματικό, καθώς καμία πηγή κινδύνου δεν έχει εξαλειφθεί. Ο πληθωρισμός «χτύπησε» κόκκινο τον Απρίλιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994 (10,2%), ενώ οι διεθνείς οίκοι σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τα γεωπολιτικά ρίσκα, δε, εξακολουθούν να είναι ενισχυμένα και οι πιέσεις στα logistics επιμένουν.
Ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων φαίνεται ότι περιορίζονται, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, η ρευστότητα γίνεται ακριβότερη και τα λειτουργικά κόστη μεγεθύνονται. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, έχουν ήδη προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς τις αγορές μετοχών και επιδεινώνει την εικόνα των ομολόγων.
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές αναμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ακόμη κι αν μεσολαβούν ορισμένες παροδικές αναλαμπές ή ορισμένα ανοδικά ξεσπάσματα. Οι πρώτες στηρίξεις, ως εκ τούτου, συναντώνται στις 850 και τις 840 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 880 και τις 900 μονάδες.
Χαραμάδα ελπίδας διαφαίνεται από τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αλλά και τις προσδοκίες για τις αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece (ενδεχόμενες προσθήκες των ΕΤΕ, Mytilineos). Δύο παράγοντες, οι οποίοι είναι πιθανό να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και να προσφέρουν επιλεκτικά στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος παλεύει να ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου εδάφους και να βελτιώσει το ετήσιο ισοζύγιο (-3,8% από τις αρχές του 2022).
Το deal στην Ελλάκτωρ, επιπλέον, έχει την ικανότητα να «αναθερμάνει» την επενδυτική ψυχολογία και να αυξήσει τις αποτιμήσεις του ενεργειακού τομέα, κάτι το οποίο αναμένεται να καταστεί ακόμη πιο ευκρινές, αν και εφόσον έχουν αίσια έκβαση οι διαπραγματεύσεις της αυστραλιανής Macquarie με τον Όμιλο ΤΕΡΝΑ για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή.
Ανακάμπτουν οι αγορές στο εξωτερικό
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 προσπαθεί να ανακάμψει από το χαμηλό διμήνου, καθώς ενισχύεται στο +0,7% και τις 420 μονάδες. Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,2%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,2%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 0,9%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χαμηλό ενός έτους, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προαναγγέλλουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές βρίσκονται λίγο πάνω από τα 100 δολάρια, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν στο -0,4% και τα 102,71 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια Brent βρίσκονται στο -0,5% και τα 105,45 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού τέλος, είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 1.860 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης
Πάνω από ένα τρισ. δολάρια έχασαν μέσα σε 3 ημέρες οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street