search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εξαμενίζονται τα ενδοσυνεδριακά κέρδη – Ποιες μετοχές «γυρίζουν» το πρόσημο (upd)

Παρότι έφθασε σε απόσταση αναπνοής από τις 1.200 μονάδες, τα ισχυρά ενδοσυνεδριακά κέρδη του Γ.Δ. έχουν πλέον εξανεμιστεί - Στασιμότητα στις τράπεζες - Ανοδικά Mytilineos και Aegean, απώλειες για τον ΟΤΕ - Έρευνα από τη BofA: Απαισιόδοξοι οι επενδυτές – Μαζική στροφή στα μετρητά, φόβοι για την ανάπτυξη

(last update 15.00) Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί (και) την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα πρωινά κέρδη, τα οποία έφθασαν έως το +1,5%, εξανεμίζονται και οι πωλητές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική, κάτι το οποίο πιστοποιεί την ευρύτερη νευρικότητα στους κόλπους των επενδυτών.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η «εικόνα» στις αγορές του εξωτερικού είναι αρκετά προβληματική, με τους αναλυτές να ανησυχούν αφενός για την κρίση στη Μέση Ανατολή, αφετέρου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Ελλάδα, δε, η απουσία εγχώριων καταλυτών δυσκολεύει την προσπάθεια διαφοροποίησης, αν και οι προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s την προσεχή Παρασκευή παρέχουν ορισμένες στηρίξεις και «κρατούν» την αγορά άνω των κρίσιμων ορίων των 1.160 μονάδων (εκθετικός 200άρης).

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές «χάνουν» το σύνολο των ενδοσυνεδριακών κερδών και δίνουν μάχη για το πρόσημο. Από εκεί και πέρα, οι Mytilineos και Aegean ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%. ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, αντίθετα, υποχωρούν κατά έως 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,31% και διαμορφώνεται στις 1.170,08 μονάδες, χάνοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.173,76 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 22 μονάδες (από 1.170,05 έως 1.192,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 32,5 εκατ. ευρώ.

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, όμοια με την υπόλοιπη αγορά, «χάνει» το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής ορμής, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται μόλις στο +0,13% και τις 928 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύεται ήπια στο +0,7% και το 1,27 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +0,4% και το 1,48 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,5% και τα 5,42 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 2,78 ευρώ.

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,03% και 2.866 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos διευρύνεται κατά +1,4% και επιχειρεί να επιστρέψει στα 36 ευρώ. Άνοδο κατά 2% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Aegean, ενώ κατά περίπου +1% καθορίζεται η αύξηση για τη Motor Oil. Στον αντίπδα, η μετοχή του ΟΤΕ κατέρχεται κατά 0,5%, με τις Τέρνα ΕνεργειακήΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΕΥΔΑΠ – ΕΛΠΕ – Autohellas να περιορίζονται κατά έως 1%. Κατά περίπου 2% υποχωρούν, τέλος, οι μετοχές των Lamda – Ελλάκτωρ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,01% και 1.907 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει θετικά στο +1,4% και παλεύει για τα 2 ευρώ, με τις μετοχές των Profile και Fourlis να διευρύνονται κατά πέριξ του 1%. Στα «στρατόπεδο» των πωλητών, η μετοχή της Dimand συνεχίζει την κάμψη, υποχωρώντας κατά 1,4%. ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης και ΑΔΜΗΕ χάνουν έως 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 57 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 80,1 δισ. ευρώ.  

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

Μεταβλητότητα, με ορισμένες… δόσεις αισιοδοξίας

Η έντονη μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται εμφανέστερα στους χαμηλούς ημερήσιους όγκους συναλλαγών -δείγμα της έκδηλης διστακτικότητας των επενδυτών.

Ο πόλεμος στη Γάζα, αν και τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, ενισχύει τον κίνδυνο για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Η τιμή του πετρελαίου, από την πλευρά της, βρίσκεται σταθερά στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο έχει περιοριστεί, ευνοώντας σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο, το γεν και τον χρυσό.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα ιστορικά επίπεδα έως τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2024. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται ότι η πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, οι αισιόδοξοι μπορούν κάλλιστα να αντιπαραθέσουν την προσδοκία περαιτέρω αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, με τους αναλυτές να «ποντάρουν» στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι από τον οίκο Standard & Poor’s, ο οποίος τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα δημοσιεύσει το νέο report για την πιστοληπτική ικανότητα.

Την 1η Δεκεμβρίου, δε, θα ακολουθήσει και η ετυμηγορία του Fitch, ενώ στο μεσοδιάστημα θα έχουν μεσολαβήσει τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αλλά και τα επόμενα βήματα στην πορεία αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,10% και τις 450 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,01%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,35%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,11% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,14%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σταθερά εν όψει των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στην περιοχή των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,21% και τα 86,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,02% και τα 89,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,12% και τα 1.931 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης και οι αποφάσεις του, οι πράσινοι κερδισμένοι δήμοι (σεμνάαααα), ο Νίκος, ο Χάρης, ο Stefanos και… ολίγον ΓΑΠ, οι εξαγορές της HIG και τα ακίνητα της Intrum

Μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 – «Παράθυρο» για έκτακτα μέτρα στήριξης

ΟΤΕ: Ο κρυφός… άσος του real estate – Τα επόμενα βήματα μετά την ανακαίνιση των €50 εκατ. του Μεγάρου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version