Τελευταίο update: 22.10
Νέα βουτιά καταγράφουν οι μετοχές της Wall Street, ωθώντας τον S&P 500 ξανά σε έδαφος bear market και ενώ οι βασικοί δείκτες προέρχονται από τη χειρότερη εβδομάδα τους από τα τέλη Ιανουαρίου. Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με την ελληνική αγορά να είναι κλειστή λόγω αργίας.
Ο Dow Jones έφθασε να υποχωρεί έως και 900 μονάδες, ενώ αυτή την ώρα οι απώλειες διαμορφώνονται στις 800 μονάδες (-2,54%), ο S&P 500 έφθασε να υποχωρεί έως και -3,7% και τώρα βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο στο -3,48% και ο Nasdaq Composite κατρακύλησε κατά 4,1% και πλέον βρίσκεται στο -4,34%.
Ο S&P 500 σημειώνει νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Ο δείκτης έχει χάσει σχεδόν 21% τα επίπεδα του ρεκόρ του, επιστρέφοντας σε έδαφος bear market μετά από περίπου τρεις εβδομάδες όταν είχε ξαναβρεθεί σε αυτά τα επίπεδα.
Το ξεπούλημα της Δευτέρας ήταν ευρείας βάσης, με περίπου 26 μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να διαπραγματεύονται χαμηλότερα για κάθε προπορευόμενο.
Οι μετοχές της Boeing, της Salesforce και της Chevron υποχωρούν περισσότερο από 7%, 4,5% και 4% αντίστοιχα, παρασύροντας τον Dow Jones. Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου δέχθηκαν και αυτές ισχυρό πλήγμα, με τις Netflix και Nvidia να υποχωρούν κατά 5%, καθώς ο Nasdaq άγγιξε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, το χαμηλότερο επίπεδό από τον Νοέμβριο του 2020. Μόλις τέσσερις μετοχές του S&P 500 διαπραγματεύευονται στο πράσινο.
Η υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού την Παρασκευή ώθησε τους επενδυτές να τιμολογήσουν συνολικά 175 μονάδες βάσης αύξηση επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο, με πολλούς να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. στις 15 Ιουνίου, μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης.
Η καμπύλη αποδόσεων του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αντιστράφηκε προς στιγμή για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, μια κίνηση που θεωρείται από πολλούς στην αγορά ως αξιόπιστο μήνυμα ότι μια ύφεση θα μπορούσε να έρθει τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια.
Όλοι οι βασικοί τομείς του S&P 500 βυθίστηκαν στο κόκκινο, με την ενέργεια και την καταναλωτική διακριτική ευχέρεια να υποχωρούν κατά 5% και 3,8% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σημείωσαν άλμα, καθώς οι επενδυτές που εξακολουθούν να ταλανίζονται από την έκθεση για τον πληθωρισμό που ήταν πιο θερμή από την αναμενόμενη την Παρασκευή, προετοιμάζονται για την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης σε πάνω από 3,22% τη Δευτέρα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed ίσως χρειαστεί να γίνει ακόμη πιο επιθετική για να πατάξει τον πληθωρισμό. Σε ένα σημείο της συνεδρίασης, το επιτόκιο 2 ετών διαπραγματεύτηκε πάνω από το αντίστοιχο 10ετές για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, μια αποκαλούμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων που θεωρείται ένδειξη ύφεσης.
Οι κινήσεις αυτές ήρθαν αφού οι βασικοί μέσοι όροι κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά, καθώς οι παράγοντες της αγοράς έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να εφαρμόζει και να άρει το καθεστώς lockdown επί μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην παγκόσμια προσφορά. Η ύφεση είναι πλέον πολύ πιθανό ενδεχόμενο ως η μόνη επιλογή για να “εξουδετερώσει τη ζήτηση και τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Peter Garnry, αναλυτής της Saxo Bank.
Κατρακύλα 14% για τη μετοχή της Coinbase, η οποία συμπαρασύρεται από το -13% του Bitcoin, το οποίο ωθεί καθοδικά και τα άλλα κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021.
Πτώση άνω του 2% για τον πανευρωπαϊκό STOXX 600
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση σήμερα Δευτέρα για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, με τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να δημιουργεί ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες κατά 2,41% στις 412 μονάδες.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημείωσε πτώση κατά 2,43% στις 13.427 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες κατά 1,53% στις 7.205 μονάδες.
Στις 6.022 μονάδες με πτώση 2,67% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώσε τη μεγαλύτερη πτώση 2,79% και έκλεισε στις 21.918 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙBEX 35 έκλεισε στις 8.183 μονάδες μετά από πτώση 2,47%.
Πτώση και στην Ασία
Στο «κόκκινο» διαπραγματεύτηκαν οι ασιατικές αγορές, μετά την προειδοποίηση του Πεκίνου για την COVID-19.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 2,9%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 2,78%.
Διαβάστε ακόμα:
Οι Ισραηλινοί πατάνε γκάζι και για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα (pics)
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δημαγωγεί και κλαίγεται στην διεθνή κοινότητα – Tι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
Τριγμοί στις αγορές, ανησυχίες για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη – Φόβοι για παγκόσμια ύφεση