search icon

Αγορές

Βασιλική Λαζαράκου (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς): Τι θα αλλάξει για τις εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας

Καταργούνται οι περισσότεροι επενδυτικοί περιορισμοί αλλά και η αποκλειστικότητα του σκοπού - Δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας- Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για προσέλκυση μεγαλύτερων κεφαλαίων

Τους βασικούς άξονες της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) παρουσίασε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, από το βήμα της 25ης Prodexpo.

Όπως τόνισε η Β. Λαζαράκου, το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί εκσυγχρονισμό, αφού συντάχθηκε «σε μία άλλη επενδυτική εποχή» με πολύ διαφορετικές συνθήκες.

«Έχουμε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο με ιδιαιτερότητες οι οποίες διαπερνούν λειτουργικά την κάθε περίπτωση» εξήγησε. «Για παράδειγμα, υπάρχουν επενδυτικοί περιορισμοί τόσο στις κατηγορίες ακίνητης περιουσίας, όσο και στην αξία κάθε επένδυσης. Αυτό το είχε προβλέψει ο νομοθέτης για να υπάρχει μια κατανομή του ρίσκου. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό εξομοιώνει τις εταιρείες ΑΕΕΑΠ με επενδυτικές εταιρείες, με επενδυτικά κεφάλαια. Ο προβληματισμός που υπάρχει σήμερα είναι αν όντως αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να συνάδουν με εταιρείες διαχείρισης ακινήτων».

Όπως διευκρίνισε η κα Λαζαράκου, το ισχύον καθεστώς που προβλέπει αποκλειστικότητα στους σκοπούς των ΑΕΕΑΠ θα αλλάξει.

«Πρακτικά, οι ΑΕΕΑΠ δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ακίνητά τους και έτσι περιορίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιουσίας τους.
Το νομοθετικό πλαίσιο γράφτηκε σε μία άλλη επενδυτική εποχή και οι βασικές του δομές θυμίζουν αμοιβαία κεφάλαια ΑΕΔΑΚ. Τα όρια που προβλέπονται από το σημερινό πλαίσιο στην πράξη έχουν προκαλέσει πολλά ερμηνευτικά θέματα και έθεσαν πάρα πολλούς περιορισμούς γενικότερα στη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ».

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ, που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, συντάχθηκε από τις ίδιες τις εταιρείες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχει στόχο να απλοποιήσει και να εκσυγχρονίσει τις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ.

«Στο νέο σχέδιο λειτουργίας, μία ΑΕΕΑΠ δε θα έχει την αντιμετώπιση μίας ΑΕΔΑΚ, ούτε μίας ΑΕΔΟΕΕ (Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων), δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για αποκλειστικότητα του σκοπού.

Έχουμε διευρύνει τις στρατηγικές, επιχειρησιακές επιλογές, γεγονός που θα επιτρέπει την πιο συνολική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους.

Για παράδειγμα, θα μπορούν οι ίδιες οι ΑΕΕΑΠ να λειτουργήσουν ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και δε θα υποχρεούνται να τα παραχωρήσουν σε κάποιον τρίτο, όπως συμβαίνει σήμερα.

Με βάση τον κλιματικό νόμο είναι υποχρεωτική η κάλυψη της επιφάνειας των νέων κτιρίου με φωτοβολταϊκά κατά 30%. Με το νέο σχέδιο, οι ΑΕΕΑΠ θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν το τυχόν περίσσευμα της ενέργειας στο δίκτυο».

Όπως σημείωσε η Β. Λαζαράκου με το νέο πλαίσιο θα επικαιροποιηθούν τα φορολογικά κίνητρα, ενώ καταργούνται πολλά από τα επενδυτικά όρια που υπάρχουν σήμερα και είναι ιδιαίτερα περιοριστικά.

Θα διατηρηθούν μόνο όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν τη διαφάνεια λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ.

Στόχος είναι να υπάρξει μία εθνική νομοθεσία στην οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα λειτουργεί ως εποπτεύουσα αρχή.

«Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οτιδήποτε γίνεται -εφόσον είναι καλά μελετημένο και υπάρχει μια προσεκτική διατύπωση και προσεκτική θεώρηση όλων των θεμάτων-, μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Οι αλλαγές ευνοούν την αγορά, όταν έχουμε ελέγξει πώς λειτουργούν στην πράξη. Αρκεί πάντα να υπάρχει διαφάνεια και προστασία των επενδυτών. Ο στόχος είναι ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ανταποκρίνεται στους καιρούς».

Σήμερα, από τις 10 ΑΕΕΑΠ που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι 9 είναι ήδη εισηγμένες στο χρηματιστήριο, με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Η «γεωγραφία» των νέων προγραμμάτων στήριξης και των παρεμβάσεων για νέες επενδύσεις

Όμιλος Σφακιανάκη: «Ο πόλεμος των Ρόουζ» για τον έλεγχο του Ομίλου (pic)

Η οικογένεια Τσάκου βρήκε την Ιθάκη της – Τουριστικό project 85 εκατ. στο νησί του Οδυσσέα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version