Βαρύς ο πέλεκυς των δασμών Τραμπ στις εισαγωγές συνολικά από την ΕΕ, βαριές και οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια για την επιθετική εμπορική πολιτική που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Εξάλλου, το sell-off ήταν γενικευμένο στις αγορές διεθνώς, καθώς οι traders προσπαθούν να αποτιμήσουν το ύψος της ζημιάς που θα υποστεί το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκόσμια οικονομία.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 2,67% στις 522 μονάδες και με το σύνολο των επιμέρους κλάδων του να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έκανε βουτιά ύψους 3,08% χάνοντας το όριο των 22.000 μονάδων, στις 21.700, ο γαλλικός CAC 40 υπέστη δραματική πτώση στο -3,31% και τις 7.598 μονάδες και ο FTSE 100 διολίσθησε σε ποσοστό 1,55% στις 8.474 μονάδες δεδομένου πως η βρετανική οικονομία ήταν μάλλον από τις τυχερές με «καπέλο» δασμών μόλις στο 10%.
Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να πέφτει 3,60% στις 37.070 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 13.191 μονάδες μειωμένος κατά 1,19%.
«Μέχρι τελευταία στιγμή, οι επενδυτές ήλπιζαν σε μια πιο ήπια, φιλο-επιχειρηματική πολιτική. Τώρα μπήκαμε στο σενάριο “Hard Trump”: επιβράδυνση παγκόσμιας ανάπτυξης, έστω και χωρίς ύφεση προς το παρόν» σχολίασε ο Νικολά Φορέ της Cantriam με τον Στέφαν Κέμπερ της BNP Pariba να συμφωνεί πως «η κλίμακα των δασμών αιφνιδίασε τις αγορές. Δεν πρόκειται για απλό διαπραγματευτικό εργαλείο, ο Τραμπ θέλει να εισπράξει. Αυτό αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει αντίμετρα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ηγούνται της προσπάθειας για πιο επιθετική απάντηση, ώστε να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ραγδαία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου απειλεί να εξαφανίσει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το 2025 και το 2026. «Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα όλο αυτό θα φανεί στα σκληρά μακροοικονομικά στοιχεία», επεσήμανε ο Κέβιν Θοζέ της γαλλικής Carmignac.
Η θετική ψυχολογία των προηγούμενων μηνών στις ευρωπαϊκές αγορές, που στηρίχθηκε στις προσδοκίες για τον θετικό αντίκτυπο των δημοσιονομικών δαπανών για την Άμυνα, την πτώση των επιτοκίων και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, έχει πλέον δώσει τη θέση της στον φόβο της ύφεσης. Θυμίζουμε πως το πρώτο τρίμηνο, ο Stoxx 600 κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση τον S&P 500 κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε όρους δολαρίου.
«Αυτό ήταν σχεδόν το χειρότερο σενάριο. Ο άμεσος αντίκτυπος και οι ανταποδοτικοί δασμοί θα προκαλέσουν ασφυξία στο εμπόριο. Η παγκόσμια ύφεση είναι πια σχεδόν αναπόφευκτη» προειδοποίησε ο Βολφ φον Ρότερμπεργκ της Bank J. Safra Sarasin.
Σε επίπεδο μετοχών, ιδιαίτερα έντονο ήταν το πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες ηγούνταν της φετινής ανόδου, με απώλειες που έφτασαν το 4,5%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με τις απώλειες από την αρχή του έτους να ξεπερνούν πλέον το 5%, μετά και την έναρξη εφαρμογής των υψηλών δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου, όπως η Adidas που έχασε σχεδόν 12%, καθώς ο κλάδος ανησυχεί εύλογα για καθίζηση της κατανάλωσης.
Ως βαρόμετρο για τις τάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο ερμηνεύτηκε και η βουτιά του ναυτιλιακού κολοσσού της Maersk, που έπεσε πάνω από 9,5%.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές βρέθηκαν ενώπιον διπλού πλήγματος, από τη μία τους δασμούς Τραμπ που απειλούν με ύφεση τις οικονομίες και από την άλλη την αιφνίδια απόφαση οκτώ βασικών παραγωγών του ΟΠΕΚ+ να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα.
Σημειωτέον πως το καρτέλ επρόκειτο να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα, όμως έξαφνα η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράκ, τα ΗΑΕ το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν συνεδρίασαν διαδικτυακά και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση από το Μάιο.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Ιουνίου βούλιαξε στα 69,97 δολάρια με πτώση 6,64% (νωρίτερα ξεπερνούσε το 7%) και η τιμή του αμερικανικού WTI έπεσε 7% στα 66,68 δολάρια το βαρέλι.
Ο χρυσός, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ένα ακόμη ρεκόρ, στα 3.167 δολάρια την ουγγιά, επηρεάστηκε από το ευρύτερο sell-off στις διεθνείς αγορές ακολουθώντας έτσι επίσης πτωτική πορεία. Η τιμή spot έπεσε πρόσκαιρα κάτω από το όριο των 3.100 δολαρίων πριν σταθεροποιηθεί τελικά γύρω στα 3.108 δολάρια την ουγγιά, με κάμψη 0,56%.
Στις αγορές συναλλάγματος τόσο η βρετανική στερλίνα όσο και το ευρώ «έπιασαν» υψηλά έξι μηνών έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,1046 με το ευρώ να κερδίζει περίπου 1,8% και η στερλίνα βρέθηκε περίπου στα 1,3108 δολάρια.
Διαβάστε ακόμη
Ανάλυση Reuters: Πώς οι δασμοί Τραμπ γονατίζουν την ήδη τραυματισμένη παγκόσμια οικονομία (πίνακες)
Στάσσης (ΔΕΗ): Επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δ. Μακεδονία
«Σφυροκόπημα» στη Wall Street από τους δασμούς Τραμπ – Ελλοχεύει ο κίνδυνος της ύφεσης (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα