Βαριές απώλειες καταγράφουν με το καλημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία πυροδότησαν ανησυχίες ότι η νομισματική πολιτική αναφορικά με τα επιτόκια αναμένεται να είναι πολύ επιθετική.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,2% στα πρώτα λεπτά συναλλαγών, ενώ πριν από λίγο οι απώλειες έφταναν το 2,27% στις 417,87 μονάδες. Ο κλάδος των πρώτων υλών έκανε βουτιά 4,1%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι σε αρνητικό έδαφος.
Στα κυριότερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 2,24%, ο γερμανικός DAX χάνει 2,23%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,20%, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 1,74% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 1,45%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε πάνω από το 8% τον Απρίλιο και συγκεκριμένα στο 8,3%, κοντά στο υψηλό 40 ετών (8,5%), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 8,1%. Οι επενδυτές ελπίζουν να δουν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες, κάτι που θα επιτρέψει στη Fed να φρενάρει τη σύσφιξη της πολιτικής της. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, ενώ σχεδιάζει άλλες δύο αυξήσεις μέσα στο καλοκαίρι κατά 50 μονάδες βάσης την κάθε φορά.
Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες μετά το χθεσινό sell-off στις μετοχές τεχνολογίας στην Wall Street. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που έχασε σχεδόν 2%.
Τα αμερικανικά futures κινούνται ελαφρώς πτωτικά εν αναμονή των στοιχείων ανεργίας στις ΗΠΑ, αλλά και του δείκτη τιμών παραγωγού που αποτελεί ουσιαστικά τον πληθωρισμό χονδρικής.
Στα μάκρο της ημέρας η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο, αλλά επεκτάθηκε κατά 0,8% το α’ τρίμηνο του 2022.
Διαβάστε ακόμη:
Τράπεζα Πειραιώς: Στα 520 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο
OTE: Αύξηση 4,7% στα έσοδα και 8% στο προσαρμοσμένο EBITDA στο πρώτο τρίμηνο