Πρώτο, όταν πρόκειται για διόρθωση, και τελευταίο, όταν πρόκειται για ανάκαμψη, αποδεικνύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με «βαρίδι» τον τραπεζικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης «βυθίστηκε» σε χαμηλό 11 εβδομάδων, χάνοντας το πολύτιμο σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων.

Την ώρα που οι επενδυτές κατοχύρωναν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, λόγω των πρόσφατων ιστορικών υψηλών που κατέρριψαν ορισμένοι μεγάλοι δείκτες σε Wall Street και Ευρώπη (Dow Jones, S&P 500, DAX, κ.ά.), η εγχώρια αγορά σημείωνε ισχυρότερες ποσοστιαίες απώλειες, χωρίς να βρίσκεται κοντά σε ανάλογα επίπεδα ρεκόρ.

Απανωτά ήταν τα «χτυπήματα» που δέχθηκαν οι τράπεζες την τελευταία εβδομάδα, έχοντας με διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την πενθήμερη πτώση του Χ.Α., σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους. Μάλιστα, το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά είναι τραπεζοβαρής δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης.

Ενδεικτικά, στη σύνθεση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap), η στάθμιση της Alpha Bank ανέρχεται σε 89%, της Eurobank σε 67%, της Πειραιώς σε 82%, ενώ της ΕΤΕ αυξήθηκε στο 92% στον απόηχο του πρόσφατου placement για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του δείκτη έχει ως εξής: Alpha Bank 6,8795% – Πειραιώς 8,6261% – Eurobank 9,1638% – Εθνική 10,152%.

Ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε σωρευτικές απώλειες -7,2% στο 5ήμερο και οπισθοχώρησε στις 1.148,70 μονάδες. Bρέθηκε κάτω από τις 1.159,77 μονάδες της 5ης Αυγούστου (παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ), οι οποίες άνοιξαν τις «πύλες» στα χαμηλά 9μήνου, καθώς το επόμενο κατώτατο όριο εντοπίζεται στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 1.139,17 μονάδες (30/1).

Οι λόγοι της αναδίπλωσης

Αρκετές ήταν οι αιτίες και οι αφορμές που έδωσαν το έναυσμα στους πωλητές να σπεύσουν μαζικά στους τραπεζικούς τίτλους. Αρχικά, η Τράπεζα της Ελλάδος -μέσω της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας- χτύπησε το «καμπανάκι» για την εμφάνιση μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της νωχελικότητας που επικρατεί στις τάξεις των κεντρικών τραπεζών, σχετικά με τη νομισματική χαλάρωση.

Πρόσθετες πιέσεις άσκησαν οι επί τα χείρω αναθεωρήσεις από διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Η Morgan Stanley προχώρησε σε οριακή μείωση των τιμών στόχων, τονίζοντας βέβαια ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνές και με ελκυστικές αποτιμήσεις. Σε πιο απαισιόδοξο τόνο το report της Goldman Sachs, η οποία χαμήλωσε τον πήχη κατά 4% με 8% για τις συστημικές τράπεζες, εξαιτίας των αλλαγών στις εκτιμήσεις για τα επιτόκια από την ΕΚΤ. Ακολούθησε η έκθεση της JP Morgan, που διατήρησε μεν τη σύσταση «overweight», αλλά δεν άλλαξε το βραχυπρόθεσμο αρνητικό αφήγημα για τον κλάδο.

Οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα, καθώς θα γνωστοποιήσουν τις οικονομικές επιδόσεις τους για το γ’ τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024. Την αρχή θα κάνει η Τρ. Πειραιώς την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου. Ο κύκλος των ανακοινώσεων θα κλείσει με την Alpha Bank την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.

Αυξάνεται η απόκλιση σε σύγκριση με τις τιμές στόχους

Αρνητικά ρεκόρ από δύο μήνες έως σχεδόν ένα έτος κατέγραψαν οι συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι υψηλές τιμές στόχοι που έχουν θέσει οι χρηματιστηριακές να αυξάνουν το «χάσμα» σε σχέση με τις πραγματικές τιμές. Άκρως ελκυστικές οι αποτιμήσεις τους, με το περιθώριο ανόδου (upside) να υπολογίζεται μεταξύ 41,5% και 67,1%.

Οριακά πάνω από το 1,4 ευρώ έκλεισε την Παρασκευή η Alpha Bank, κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο σε «βάθος» σχεδόν 12 μηνών (ειδικότερα από τις 13 Νοεμβρίου 2023). Μετρά πέντε ημέρες σωρευτικών απωλειών -8,4% και εντός του 2024 υποχωρεί κατά -9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του investing.com, η μέση τιμή στόχος καθορίζεται στα 2,341 ευρώ, με το upside να ανέρχεται σε +67,095%.

Το κρίσιμο όριο των 7 ευρώ απειλήθηκε στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρέθηκε σε χαμηλό 6 μηνών (17 Απριλίου). Σημείωσε 6ήμερη πτώση της τάξης του -6,17% και η φετινή απόδοσή της έχει περιοριστεί στο +12,15%. Στα 9,986 ευρώ η μέση τιμή στόχος των αναλυτών, με upside +41,565% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Στο 1,88 ευρώ έκλεισε την Παρασκευή η Eurobank, φτάνοντας κάτω από το 1,85 ευρώ στα χαμηλά ημέρας. Το αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται στις 19 Απριλίου και το 1,834 ευρώ. Φέτος ενισχύεται κατά +16,77% και αποτελεί την πολυτιμότερη συστημική τράπεζα σε όρους κεφαλαιοποίησης, αν και πλέον αποτιμάται κάτω από τα 7 δισ. ευρώ. Η μέση τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 2,7148 ευρώ, με περιθώριο ανόδου +44,4043%.

Σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών έκλεισε η Πειραιώς, σταματώντας στα 3,55 ευρώ. Αμέσως μετά βρίσκουμε τα 3,478 ευρώ της 5ης Αυγούστου. Το τελευταίο 4ήμερο έχει υποχωρήσει κατά -8,39%, ενώ μέσα στο 2024 ενισχύεται κατά +10,94%. Στα 5,45 ευρώ η μέση τιμή στόχος και στο +53,52% το upside για τη μετοχή.

Διαβάστε ακόμη

Μέση Ανατολή: Ολονύκτιο μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ στην Τεχεράνη με «χτυπήματα ακριβείας»

Εικόνα δύο ταχυτήτων στη Wall Street – Σε επίπεδα ρεκόρ ο Nasdaq

Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα