H ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι ο χρυσός ετοιμάζεται για την επόμενη ανοδική του κίνηση και παρότι έχει ήδη φτάσει σε υψηλές τιμές ρεκόρ, οι τοποθετήσεις των επενδυτών δεν φαίνονται ιδιαίτερα αυξημένες.
«Ο χρυσός έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά και η αγορά φαίνεται να «κοιτάζει» πάνω από τα 2.500 δολάρια η ουγγιά. Η πορεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μηνύματα πολιτικής της Fed από το Jackson Hole και δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση. Αν και δεν υπάρχει κάποιος προφανής καταλύτης για την τελευταία άνοδο των τιμών, το πρόσφατο μακροοικονομικό περιβάλλον γενικότερα έχει ευνοήσει τις υψηλότερες τιμές του χρυσού. Οι ήπιες προσδοκίες της Fed, τα χαμηλότερα επιτόκια και το ασθενέστερο δολάριο των ΗΠΑ έχουν λειτουργήσει θετικά για την τιμή του χρυσού. Οι επίμονοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αυξανόμενη εστίαση στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και οι αντίστοιχες επιπτώσεις στη δημοσιονομική πολιτική ενισχύουν επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό», υπογραμμίζει η τράπεζα.
«Παρά την πρόσφατη αύξηση των καθαρών τοποθετήσεων στο χρηματιστήριο Comex, τα επίπεδα παραμένουν κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών. Πιστεύουμε ότι η ευρύτερη τοποθέτηση στην αγορά παραμένει ισχνή, επιτρέποντας στους επενδυτές να συνεχίσουν να προσθέτουν θέσεις στο μέταλλο. Αναμένουμε επίσης περαιτέρω εισροές σε ETFs χρυσού, καθώς η Fed αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια και το κόστος μεταφοράς για τις θέσεις χρυσού μειώνεται. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι ιστορικές μακροοικονομικές σχέσεις φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί. Ειδικότερα, το αρνητικό βήτα του χρυσού σε σχέση με τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ φαίνεται να σταθεροποιείται, αν και το premium της τιμής spot του χρυσού σε σχέση με τους απλούς υπολογισμούς της “εύλογης αξίας” παραμένει μεγάλο. Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη δράση των τιμών του χρυσού ακολουθεί στενά τη συνεχή αναπροσαρμογή των προσδοκιών της Fed, η οποία αντανακλάται εν μέρει και στην κίνηση του χρυσού σε συνδυασμό με τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», εξηγεί η UBS για το πρόσφατο ράλι στην τιμή του μετάλλου.
Κίνα και Ινδία συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό
«Ο χρυσός είχε το πλεονέκτημα ότι λειτουργούσε και ως ασφαλές καταφύγιο, περιορίζοντας την πτώση του σε περιόδους κατά τις οποίες ο κίνδυνος δέχεται πιέσεις. Η φυσική ζήτηση του χρυσού βρίσκεται υπό πίεση, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να σημειώνουν υψηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά. Οι συνδυασμένες εισαγωγές στην Κίνα και την Ινδία τον Ιούλιο ήταν μειωμένες, αν και οι όγκοι σε ετήσια βάση εξακολουθούν να είναι αυξημένοι κατά 5%, δεδομένης της ισχυρής έναρξης του έτους. Η αδυναμία ήταν πιο αξιοσημείωτη όσον αφορά τη ζήτηση κοσμημάτων στην Κίνα, με τις τιμές να πέφτουν πρόσφατα σε έκπτωση έναντι της παγκόσμιας spot τιμής του χρυσού. Στο επίκεντρο της εποχικής ζήτησης χρυσού θα είναι πρώτα η Ινδία ενόψει της βασικής περιόδου γάμων και φεστιβάλ, η Dussehra είναι στα μέσα Οκτωβρίου και η Diwali πέφτει στις αρχές Νοεμβρίου, και οι δύο περιπτώσεις είναι σημαντικές για την αγορά χρυσού. Οι χαμηλότεροι φορολογικοί δασμοί στις εισαγωγές και το εύρωστο οικονομικό περιβάλλον αποτελούν καλό οιωνό για τη ζήτηση χρυσού, παρά τις ακριβότερες παγκόσμιες τιμές», εκτιμά ο οίκος.
Οι προκαταρκτικές εκθέσεις για τον Ιούλιο δείχνουν ότι οι αγορές χρυσού από τον επίσημο τομέα συνεχίζονται, αν και ο συνολικός ρυθμός φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες. Τα αποθέματα χρυσού της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 5 τόνους περίπου τον Ιούλιο, ενώ η Κίνα διατήρησε τα αποθέματα χρυσού αμετάβλητα για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Παρά τον επιβραδυνόμενο ρυθμό των αγορών από τον τομέα, θεωρούμε ότι οι επίσημοι φορείς θα παραμείνουν καθαροί αγοραστές χρυσού.
Τα αποθέματα χρυσού σε σχέση με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των αποθεμάτων εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλά για πολλές κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών που ήταν ενεργοί αγοραστές χρυσού, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για προσθήκες. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι υπάρχει επίσης περιθώριο για εκείνες που ήταν λιγότερο ενεργές να αυξήσουν τα αποθέματα χρυσού», καταλήγει η UBS.