search icon

Αγορές

UBS: Τα τελευταία «οχυρά» απέναντι στην κρίση της Μέσης Ανατολής – Τι θα συμβεί με χρυσό, πετρέλαιο

Τι θα γίνει σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα - Οι αντιδράσεις των επενδυτικών «καταφυγίων» και οι μέχρι στιγμής αντιφάσεις - Μέχρι πού θα φθάσει το πετρέλαιο - Πετρέλαιο έως τα $157 «βλέπει» η Παγκόσμια Τράπεζα – Τα τρία σενάρια για τις τιμές

Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να οδεύει προς τη «δεύτερη φάση», όπως προσφάτως ομολόγησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στα ασφαλή «καταφύγια», τα οποία σε περιόδους αναταραχής έχουν την… τιμητική τους.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS, η αντίδραση στα παραδοσιακά επενδυτικά «καταφύγια» παραμένει σχετικά… υποτονική.

Ενδεικτικά, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά 1% την Παρασκευή, ενώ έμειναν σχεδόν σταθερές τη Δευτέρα (πέριξ των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά). Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου Brent, αν και ενισχύθηκε κατά 3% την Παρασκευή, τη Δευτέρα υποχώρησε κατά τουλάχιστον 1%.

Όσον αφορά τα αμερικανικά ομόλογα, ευθύς εξαρχής απέτυχαν να επιτελέσουν τον ρόλο του ασφαλούς «καταφυγίου», με τις αποδόσεις να παραμένουν σε πολυετή υψηλά, επηρεαζόμενες από τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες.

Με βάση την ανάλυση της UBS, η παραπάνω υποτονική κίνηση αντανακλά την πεποίθηση ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή η διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή (με την εμπλοκή κι άλλων χωρών), θα αποφευχθεί. Βέβαια, η κατάσταση παραμένει ρευστή και η κρίση των αναλυτών μπορεί εύκολα να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός και το πετρέλαιο μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό «οχυρό» έναντι της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας. Κι αυτό δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Πετρέλαιο έως τα 120 δολάρια

Η αγορά του πετρελαίου Brent λαμβάνει στηρίγματα κι από τη δυναμική στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Εάν η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο της Γάζας οδηγήσει σε κατάρρευση των εξαγωγών πετρελαίου της ασιατικής χώρας, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις σε μια ήδη αρκετά «σφιχτή» αγορά, εξηγεί η UBS.

Μια μείωση της παραγωγής κατά 500.000 ημερησίως, σύμφωνα με την τράπεζα, θα αυξήσει αυτόματα τις τιμές του πετρελαίου Brent στα 100 – 110 δολάρια ανά βαρέλι (από $89 τη Δευτέρα). Βραχυπρόθεσμα, δε, η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να φθάσει έως τα 120 δολάρια.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, βέβαια, η επενδυτική τράπεζα περιμένει αντίδραση εκ μέρους των χωρών του πετρελαϊκού καρτέλ OPEC+ (Σαουδική Αραβία, Ρωσία κ.α.), το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή, προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο τη ζήτηση. Ως εκ τούτου, μεσοπρόθεσμα, η τιμή του Brent θα επιστρέψει στο εύρος 90 – 100 δολαρίων, με την τιμή στόχο στο 12μηνο να τίθεται στα 95 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο ρόλος του χρυσού

Όσον αφορά τον χρυσό, ο ρόλος του ασφαλούς καταφυγίου εξακολουθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, παρά τις ανησυχίες για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων. Η τιμή του μετάλλου έχει αυξηθεί κατά 9% από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενώ μια ευρύτερη κλιμάκωση θα παράσχει περαιτέρω ώθηση.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας επιτρέπουν στη Federal Reserve (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) να αρχίσει επιτέλους να εξετάζει το σενάριο της νομισματικής χαλάρωσης (μείωση επιτοκίων), κάτι το οποίο θα καταστήσει το πολύτιμο μέταλλο πιο ελκυστικό στους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμα

Steve Forbes: Το comeback της ελληνικής οικονομίας παράδειγμα για τις άλλες χώρες (tweet)

Τα υψηλά επιτόκια «βαρίδι» για δανειολήπτες & επενδυτές – Από ποια «δεξαμενή» θα προκύψουν νέα NPLs

Χαμηλό 28 μηνών για τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version