Η Ρωσία συνεχίζει τη συμμετοχή της στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα τρόφιμα, καθώς έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για να το πράξει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον αυτή η εξέλιξη θα σταθεί ικανή να καθησυχάσει τις ανανεωμένες διεθνείς ανησυχίες για την ομαλή λειτουργία της μεταφοράς ενέργειας και τροφίμων από τον νευραλγικής σημασίας διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, η Ουκρανία έδωσε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις για τη μη χρήση του διαδρόμου ασφαλείας μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες ελήφθησαν με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Πάντως, η ρωσική Προεδρία, διά μέσου του εκπροσώπου της, Ντμίτρι Πεσκόφ, έστελνε την ίδια ώρα αντιφατικά μηνύματα, καθώς ανέφερε ότι βρίσκεται ακόμη σε επαφή με την Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά, ωστόσο προς το παρόν η συμμετοχή της Μόσχας στον μηχανισμό «παραμένει παγωμένη».
Οι ανησυχίες για την ενεργειακή και τη διατροφική ασφάλεια επέστρεψαν στην κεντρική σκηνή μετά την απόσυρση της Ρωσίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, από τη συμφωνία για τις αποστολές ουκρανικών σιτηρών μέσω του «εμπορικού διαδρόμου» της Μαύρης Θάλασσας. Η είδηση έδωσε ώθηση στα μελλοντικά συμβόλαια των σιτηρών κατά 6,4% τη Δευτέρα, καθώς εικάζεται ότι η εξέλιξη αυτή θα έρθει να πυροδοτήσει κι άλλο τον πληθωρισμό, όπως και την παγκόσμια κρίση στα τρόφιμα. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 1% την ίδια μέρα, λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την κινεζική μεταποίηση, χθες Τρίτη, ωστόσο, το μπρεντ ενισχύθηκε κατά κατά 1,84 δολ. ή 2% προς τα 95 δολ/βαρέλι (94,65 δολ.). Σήμερα υποχωρεί εκ νέου ελαφρώς στα 94,36 δολ/βαρέλι.
Όπως σχολιάζει η UBS, ήταν μια ανήσυχη χρονιά γενικά για τα εμπορεύματα λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό από τη μια και των ανησυχιών για τη ζήτηση από την άλλη, την ώρα που αυξάνονται και οι φόβοι για την επικράτηση ύφεσης.
Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg ενισχύθηκε μόλις 14% φέτος, ενώ προηγουμένως είχε κάνει ράλι 42%. Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι, παρά την πρόσφατη υποχώρηση του ευρύτερου δείκτη, οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές της ενέργειας και των σιτηρών και τους επόμενους μήνες.
Οι τιμές στα σιτηρά παίρνουν την ανιούσα λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των καιρικών φαινομένων. Η απόφαση της Ρωσίας να φύγει από τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη λειτουργεί σαν υπενθύμιση της απειλής που εγκυμονούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, αν σκεφτεί κανείς ότι η Μαύρη Θάλασσα αντιπροσωπεύει πάνω από το ¼ των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών και κριθαριού, περίπου το ένα πέμπτο των φορτίων καλαμποκιού, και το το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών ηλιελαίου.
Η απόφαση της Μόσχας έρχεται σε μια κακή συγκυρία για την αγορά, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών για τις καλλιέργειες σε βασικές αγορές του νότιου ημισφαιρίου αλλά και των ΗΠΑ και όλα αυτά οδήγησαν την UBS στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για τις τιμές των σιτηρών κατά ένα δολάριο ανά μπούσελ, με την τιμή του σιταριού να διαμορφώνεται έως τον Μάρτιο στα 9,5 δολάρια ανά μπούσελ.
Έρχεται αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο
Για φέτος η UBS βλέπει αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Κυρίως από χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά και περιοχές όπως η Ινδία (όπου καταγράφεται ρεκόρ αύξησης της ζήτησης) και η Μέση Ανατολή. Μεγαλύτερη η ζήτηση και από την Ευρώπη, καθώς η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα στρέφουν τους καταναλωτές στην ενέργεια που παράγεται από πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 5 Δεκεμβρίου η Ευρώπη θα σταματήσει να εισάγει ρωσικό υδρομεταφερόμενο αργό και στις 5 Φεβρουαρίου διυλισμένα προϊόντα.
Η UBS προβλέπει αύξηση 10% στα εμπορεύματα το επόμενο εξάμηνο. Για το μπρεντ προβλέπει τιμή στα 110 δολ/βαρέλι τον Μάρτιο – τιμή που θα διατηρηθεί ως τον Δεκέμβριο του 2023 και ως εκ τούτου προτιμά ως επένδυση το πετρέλαιο και τις μετοχές ενέργειας.
Όπως σημειώνει, αυτή η αστάθεια στις τιμές και τις προμήθειες τροφίμων είναι απλώς άλλη μια εκδήλωση της εποχής της ασφάλειας κατά την οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο η ευρωστία της ενέργειας, των τροφίμων, και οι τεχνολογικές αλυσίδες εφοδιασμού. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, αυτό θα ευνοήσει τις εταιρείες που παρέχουν λύσεις για την ενίσχυση της απόδοσης της γεωργίας.
Γενικότερα, σημειώνει η UBS, πιστεύουμε ότι η τάση βελτίωσης της ασφάλειας στις αλυσίδες εφοδιασμού θα ευνοήσει τις εταιρείες που ασχολούνται με την ενεργειακή ασφάλεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της κυβερνοασφάλειας.
Πληθωρισμός – ρεκόρ για 12 μήνες σερί – Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για τους επενδυτές
Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός ευρωζώνης ανήλθε στο 10,7% σπάζοντας ακόμα ένα ρεκόρ. Με αυτό το δεδομένο, με την αύξηση των επιτοκίων και με την πτώσης των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, η UBS βλέπει ότι δεν θα υπάρξει ούριος άνεμος για τις αγορές τους επόμενους μήνες.
Σε αυτό το δύσκολο οικονομικό σκηνικό, συμβουλεύει τους επενδυτές να κινηθούν αμυντικά σε ό,τι αφορά την έκθεσή τοyς, να επενδύουν σε value stocks και να αναζητούν διαφοροποιημένες στρατηγικές σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου.
Διαβάστε ακόμη
Απασφαλίζει ο Κιλιτσντάρογλου: «Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει μπίζνες με ναρκωτικά»
Με τρακτέρ και drone στα χωράφια: Η ελληνική start-up που βελτιώνει την αγροτική παραγωγή (pics)