Η ελβετική τράπεζα UBS δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία των μετοχικών αγορών στο υπόλοιπο του έτους, καθώς οι τιμές – στόχοι που θέτει για τους βασικές μετοχικές αγορές υπολείπονται των τρεχουσών. Οι αναλυτές της ομάδας Global Economics & Strategy της UBS θέτουν ως στόχους τιμών για το 2023 για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 στις 3.900 μονάδες και αρνητικό περιθώριο 12%, για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 410 μονάδες και αρνητικό περιθώριο 12%.

«Ο τομέας της τεχνολογίας οδήγησε τις επιδόσεις των μετοχών στο β’ τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη ήταν ισχυρότερα από το α’ τρίμηνο. Από την άλλη όμως, τα υψηλότερα επιτόκια, οι υψηλότερες αποτιμήσεις και ο συνωστισμός των επενδυτών στον τεχνολογικό κλάδο, δείχνει ότι η συνέχεια θα είναι ασθενική και ότι η δυναμική στις μετοχές εξασθενεί», επισημαίνει η UBS.

Στην Ευρώπη, οι συσχετίσεις μεταξύ των μετοχών αυξάνονται τώρα, γεγονός που αυξάνει τη μεταβλητότητα των δεικτών και αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου. H UBS αναμένει ότι το μοτίβο που ξεκίνησε στις μετοχές, με τους κυκλικούς τομείς να υποαποδίδουν έναντι των αμυντικών τομέων για πρώτη φορά φέτος, θα συνεχιστεί.

Η συνέχεια στις μετοχές θα είναι ασθενέστερη και η ελβετική τράπεζα επισημαίνει τα ακόλουθα:

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του S&P 500 για το β’ τρίμηνο του 2023 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 3,7% τον τελευταίο μήνα. Τα συνολικά κέρδη του β’ τριμήνου έχουν εκπλήξει κατά 8% με το 79% των εταιρειών έχουν αναφέρει θετική έκπληξη για τα κέρδη τους. Οι συνολικές πωλήσεις έχουν εκπλήξει θετικά κατά 1,7%, καθώς το 61% των εταιρειών ανέφεραν θετικές εκπλήξεις στις πωλήσεις. Ο τομέας της τεχνολογίας ηγήθηκε των επιδόσεων το β΄ τρίμηνο. Για τις εταιρείες αυτού του τομέα, οι πωλήσεις και τα κέρδη ήταν ισχυρότεροι το β΄ τρίμηνο από ότι το α΄ τρίμηνο

– Παρά ταύτα, η συνέχεια των τιμών των μετοχών ήταν ασθενέστερη μετά την υποβολή των εκθέσεων του β τριμήνου από ότι ήταν μετά το α’ τρίμηνο. Τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, οι υψηλότερες αποτιμήσεις και η υψηλότερη συνωστισμός συμβάλλουν στη δυναμική του τομέα της τεχνολογίας να εξασθενεί.

Στην Ευρώπη, η συσχέτιση μεταξύ των μετοχών αυξάνεται πλέον. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη συγχρονισμένη αδυναμία στις υπηρεσίες και τις νέες παραγγελίες στη μεταποίηση και επειδή οι προσδοκίες για τα κέρδη έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται ευρύτερα. Η υψηλότερη συσχέτιση ανεβάζει τη μεταβλητότητα των δεικτών και αυτό αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου. Η UBS πιστεύει ότι αυτό θα συνεχιστεί στο τέλος του έτους με τους κυκλικούς δείκτες να υποαποδίδουν τώρα έναντι των αμυντικών για πρώτη φορά φέτος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να αποδειχθούν πιο αμυντικές και να διατηρήσουν θετικές αναθεωρήσεις.

Τέλος, η παγκόσμια ανάπτυξη απογοητεύει, καθώς έχει επιβραδυνθεί από το +4% τον Απρίλιο σε μόλις 2,4%, με την αδυναμία να συγκεντρώνεται εξίσου στη μεταποίηση, το εξωτερικό εμπόριο και τα εγχώρια στοιχεία.

Η UBS έχει αναθεωρήσει χαμηλότερα τις εκτιμήσεις για την Κίνα σε 4,8%, δεδομένης της έλλειψης κινήτρων που φαίνεται να εφαρμόζονται. Την ίδια στιγμή, έχει αυξήσει την πρόβλεψη για το γ΄ τρίμηνο στις ΗΠΑ, μετά την εκπληκτική ενίσχυση της κατανάλωσης αγαθών με την ετήσια επίδοση να διαμορφώνεται σε +1,95. Ο ρυθμός του πληθωρισμού συγκλίνει παγκοσμίως γρήγορα στα προ της πανδημίας επίπεδα και έχει πλέον σημειωθεί επαρκής πρόοδος ώστε οι κεντρικές τράπεζες να τερματίσουν τους κύκλους σύσφιξης. Τέλος, την πιο ήπια ανάπτυξη  τη φετινή χρονιά θα εμφανίσει η περιοχή της Ευρωζώνη με +0,5%.

 

Διαβάστε ακόμη

Ο Κασσελάκης, η Εφη και το νέο κόμμα, η «αδιατάρακτη» υφυπουργός, τα… μαγικά της Grivallia και η ΔΕΗ κοντά στον Κωτσόβολο

Στέλιος Χατζηιωάννου: Το project-έκπληξη του sir για φτηνές τηλεπικοινωνίες

Το ιδιωτικό νησί Έλληνα εφοπλιστή στο Ιόνιο που είναι ο παράδεισος των γιοτ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ