Το σήριαλ με το τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες συνεχίζεται και οι επενδυτές σπεύδουν να μεταφράσουν την κάθε φράση που βγαίνει από τα χείλη των αξιωματούχων τους αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της παύσης του μεγαλύτερου κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια μετά το μεγαλύτερο πληθωριστικό σοκ από τη δεκαετία του ‘70 με την τότε ενεργειακή κρίση.
Αυτόν τον Δεκέμβριο, οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σηματοδότησαν ότι η Fed θα είναι πιθανότατα έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από την ΕΚΤ. Και συγκεκριμένα την προσεχή Άνοιξη.
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει αυξηθεί στο ανώτερο όριο του εύρους τιμών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τους τελευταίους δύο μήνες, συμβάλλοντας στον αποπληθωρισμό.
Κι όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η UBS, περιμένει ότι η ισοτιμία €/$ θα παραμείνει σε ένα εύρος τιμών γύρω από το 1:1,05 – 1:1,10 τους πρώτους μήνες του νέου έτους, προτού κινηθεί σε ένα εύρος τιμών 1,10- 1,15.
Το δολάριο υποχωρεί καθώς η Fed εξετάζει μειώσεις επιτοκίων
Τους τελευταίους τρεις μήνες το ευρώ έχει ανακάμψει και η ισοτιμία έχει αυξηθεί από το 1,05 προς το 1,10. Αρκετοί παράγοντες προκάλεσαν αυτή την κίνηση. Πρώτον, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περισσότερο από 20 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που συνήθως στηρίζει την πιο εξαρτώμενη από τις ενεργειακές εισαγωγές Ευρωζώνη έναντι των ΗΠΑ. Η πτώση οδήγησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη. Αυτό, με τη σειρά του, επέτρεψε στη Fed και την ΕΚΤ να υιοθετήσουν λιγότερο συσφικτική στάση στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, στις οποίες καμία από τις δύο δεν αντιτάχθηκε πολύ έντονα στις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος.
Εκ των δύο, η Fed ήταν η πιο σαφής, αφήνοντας υπονοούμενα για νομισματική χαλάρωση το 2024.
Η διαφορά έγκειται στο ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) είναι πιο «κινητική» και έτοιμη για ανάληψη δράσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, χάρη στις εγγενείς διαφορές στην αγορά εργασίας που καθιστούν την τελευταία πιο δυναμική από εκείνη της Ευρωζώνης.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων που κινήθηκαν στην αύξηση των επιτοκίων, και η UBS αναμένει ένα παρόμοιο μοτίβο και όσον αφορά την πολιτική χαλάρωσης. Σε περίπτωση που η Fed μειώσει τα επιτόκια την άνοιξη, ενώ η ΕΚΤ περιμένει μέχρι τον Ιούνιο, όπως είναι το βασικό σενάριο για την ελβετική τράπεζα, αλλά και την αγορά, αυτή η δυναμική θα ευνοήσει το ευρώ.
Ωστόσο, το οικονομικό σκηνικό της Ευρώπης δεν είναι υποστηρικτικό για το ευρώ. Και η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη αποτελεί τροχοπέδη για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης. Ενώ οι καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και στα δύο μέτωπα θα ήταν αρκετή για ένα απότομο και παρατεταμένο ράλι του ευρώ, το νόμισμα είναι απίθανο να σημειώσει μια άνοδο που θα έχει διάρκεια, όσο η οικονομική εικόνα παραμένει κακή.
Συνεπώς, η UBS συνεχίζει να περιμένει ότι η ισοτιμία EUR/USD θα παραμείνει σε ένα εύρος από 1,05 έως 1,10 προς το παρόν. Μέχρι τα μέσα του 2024, αναμένει ότι θα πάει υψηλότερα, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια σταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομία και μειώνουν την τρέχουσα ελκυστικότητα των του αμερικανικού δολαρίου.
Εκτιμήσεις για επενδυτές
Προοπτικές: Η ισοτιμία EUR/USD είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 1,05 και 1,10
προς το παρόν. Αυτό το εύρος είναι πιθανό να κινηθεί υψηλότερα μόλις τα χαμηλότερα επιτόκια σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία και μειωθεί έτσι η σχετική ελκυστικότητα του USD.
Όρια έυρους: Σύμφωνα με την ανάλυση, τα τεχνικά επίπεδα στήριξης βρίσκονται γύρω από το 1,05, κάτω από τα οποία το ευρώ είναι πιθανό να θεωρηθεί πολύ φθηνό. Ισχυρή αντίσταση μπορεί να υπάρξει στο 1,10 και 1,126, πάνω από τα οποία το ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν υπερβολικά ακριβό αν δεν συνοδευτεί από ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Πιθανοί κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι είναι επί του παρόντος συμμετρικοί γύρω από το εύρος διαπραγμάτευσης. Μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα στήριζε την ισοτιμία του ευρωδολαρίου πέρα από τα εύρη της UBS, ενώ μια διευρυμένη παγκόσμια ύφεση θα ενίσχυε το δολάριο, καταλήγει η ανάλυση.
Διαβάστε ακόμη
Αναστηλωτική ΑΤΕ: Γιατί κινδυνεύει να χάσει μεγάλο επαγγελματικό κτίριο στην πλ. Αττικής (pic)
ΑΑΔΕ: Ο νέος κατάλογος με τους «φορολογικούς παραδείσους»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ