Η ελβετική τράπεζα UBS θέτει το ερώτημα αν μπορεί να τα καταφέρει η Ευρώπη μετά την επανεκλογή Τραμπ και να ανταπεξέλθει στην πίεση. «Τις τελευταίες δεκαετίες, η ευρωπαϊκή οικονομία δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να συμβαδίσει με άλλες βασικές περιοχές της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η Ευρώπη δεν είναι αντιμέτωπη μόνο με μείζονες οικονομικές προκλήσεις, αλλά και με έναν μακρύ κατάλογο πολιτικών, θεσμικών και γεωπολιτικών προκλήσεων που απαιτούν επείγουσα προσοχή», εξηγεί ο οίκος.

Μια δεύτερη προεδρία Τραμπ αυξάνει ακόμη περισσότερο τον επείγοντα χαρακτήρα της πολιτικής ατζέντας της Ευρώπης, για να σταματήσει η Ευρώπη από το να μείνει περισσότερο πίσω και να πραγματοποιήσει μια πιθανή επιστροφή. Ως εκ τούτου, η επερχόμενη Επιτροπή της ΕΕ και το Κοινοβούλιο της ΕΕ, που ξεκινούν μια νέα πενταετή θητεία, δέχονται τεράστια πίεση να επιτύχουν αποτελέσματα, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Επί του παρόντος, δύο προτεραιότητες κυριαρχούν στην αμυντική πολιτική της ΕΕ: η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και η προετοιμασία για μια πιθανή μείωση της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ.

Το Σχέδιο 2025 του Ιδρύματος Heritage Foundation ζητά να αυξηθεί ο επιμερισμός του αμυντικού βάρους και να μετασχηματιστεί το ΝΑΤΟ «έτσι ώστε οι σύμμαχοι των ΗΠΑ να είναι σε θέση να διαθέτουν τη μεγάλη πλειονότητα των συμβατικών δυνάμεων που απαιτούνται για την αποτροπή της Ρωσίας. Παράλληλα θα βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως για την πυρηνική αποτροπή και επιλέγοντας άλλες δυνατότητες, μειώνοντας παράλληλα τη στάση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Oι εννέα τομείς που η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει

«Προσδιορίζουμε εννέα κρίσιμους τομείς της μεταρρύθμισης της πολιτικής της ΕΕ που οδηγούν σε πιθανή μελλοντική επιτυχία:

1) Ενίσχυση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (δηλ. η έκθεση Ντράγκι),

2) Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση,

3) Ένωση Κεφαλαιαγορών,

4) Διεύρυνση της ΕΕ,

5) Προϋπολογισμός της ΕΕ,

6) Αμυντική πολιτική της ΕΕ,

7) Στρατηγική αυτονομία της ΕΕ,

8) Μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και

9) Ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και Green Deal.

Αναγνωρίζουμε ότι η επίτευξη προόδου δεν θα είναι εύκολη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τομείς πολιτικής δεν είναι νέοι. Ορισμένοι (π.χ. η Τραπεζική Ένωση και η Ένωση Κεφαλαιαγορών) βρίσκονται στην ατζέντα για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά φαίνεται ότι έχουν κολλήσει και χρειάζονται νέα ώθηση. Άλλες προκλήσεις (π.χ. η διεύρυνση της ΕΕ και ο προϋπολογισμός της ΕΕ) βρίσκονται στην ατζέντα της ΕΕ σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά είναι πιθανό να γίνουν πιο δύσκολες στο μέλλον. Ορισμένες προκλήσεις (άμυνα της ΕΕ και στρατηγική αυτονομία) είναι σχετικά νέες και απαιτούν νέες αντιλήψεις. Και ορισμένες προκλήσεις (π.χ. τόνωση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας) έχουν σταδιακά συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά έχουν πλέον καταστεί τόσο πιεστικές, ώστε πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγαλύτερο επείγοντα χαρακτήρα από ό,τι στο παρελθόν», συνεχίζει η τράπεζα.

Όλοι αυτοί οι τομείς πολιτικής είναι τεχνικά απαιτητικοί ή πολιτικά απαιτητικοί, ή και τα δύο. Η επίτευξη προόδου θα απαιτήσει ηγεσία, καλή θέληση και προθυμία συμβιβασμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Με άλλα λόγια, η πρόοδος θα είναι δύσκολη. Το μέγεθος του βραβείου είναι σημαντικό: 60% δυνητικό περιθώριο ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές. «Πιστεύουμε ότι ο Stoxx 600 θα μπορούσε να προσφέρει 60% περιθώριο ανόδου αν οι πολιτικές της ΕΕ καλύψουν το χάσμα παραγωγικότητας και καινοτομίας με τις ΗΠΑ, φέρνοντας τις ευρωπαϊκές αποτιμήσεις πιο κοντά στους αμερικανικούς πολλαπλασιαστές τιμής προς λογιστική αξία, καθώς και ευθυγραμμίζοντας την τάση ανάπτυξης με τις ΗΠΑ.

Οι ομάδες μας εντοπίζουν πέντε θεματικά «καλάθια» μετοχών που καλύπτουν την παραγωγικότητα, τον τραπεζικό τομέα, την άμυνα, τη στρατηγική αυτονομία και την ενεργειακή πολιτική, καθώς και ένα συνδυασμένο «καλάθι» που προβάλλει εταιρείες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ονομάτων με αξιολόγηση αγοράς από την UBS, όπως η Caixabank, η Iberdrola, η Ipsen, η Kone και η Rheinmetall.

Εντοπίζουμε επίσης πώς οι μεταρρυθμίσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πωλήσεις, τα περιθώρια κέρδους και τις αποτιμήσεις, με συγκρίσεις με την κερδοφορία του κλάδου στις ΗΠΑ και τους δείκτες συγκέντρωσης της αγοράς (HHI), υπογραμμίζοντας τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της πολιτικής στήριξης», επισημαίνει η ελβετική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη 

Part-timers το 17% των εργαζομένων στην ΕΕ – Το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών

Schroders Insight: Οι επιπτώσεις του comeback του Τραμπ σε οικονομία και επενδυτές

Άκτωρ: «Μπόνους» 93,5 εκατ. λίγο πριν την παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα