Το sell off που κατέγραψαν οι αγορές παγκοσμίως την Παρασκευή εξετάζει έκθεση της UBS, αποδίδοντας την έντονη αντίδραση των αγορών στις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που επανέφερε στο προσκήνιο η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.
Όπως επισημαίνει η UBS στην ανάλυσή της, η έντονη ανησυχία οφείλεται εν μέρει στον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων – άνω 30- στο νέο στέλεχος B.1.1.529 του ιού, το οποίο ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως «ανησυχητική μετάλλαξη».
Οι αναλυτές της τράπεζας, παρότι εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, προκρίνουν τη διατήρηση μιας σταθερής επενδυτικής στρατηγικής και τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, ενώ ξεχωρίζουν τους κλάδους που αποδεικνύονται ανθεκτικοί.
Η αντίδραση των αγορών
Την Παρασκευή, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 2,3%, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 με πτώση 3,7% και ο ασιατικός δείκτης Hang Seng υποχώρησε 2,7%. Ο δείκτης VIX (ο επονομαζόμενος και δείκτης φόβου στη Wall Street) εκτινάχθηκε κατά 10 μονάδες στις 28, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021.
Τα ομόλογα σημείωσαν ράλι, με τις αποδόσεις των 2ετών και 10ετών ομολόγων ΗΠΑ να υποχωρούν κατά 14 και 16 μονάδες βάσης, αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές συνυπολογίζουν τους κινδύνους για την αύξηση του ΑΕΠ και την πιθανή επιβράδυνση της άρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης.
Οι κλάδοι που επηρεάζονται από κυκλικούς παράγοντες της οικονομίας δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του S&P500 να υποχωρούν κατά 3,3% και την ενέργεια κατά 4,1%, η τελευταία ωθούμενη από την πτώση κατά 11,5% στις τιμές του πετρελαίου Brent.
Αντίθετα, οι μετοχές σε κλάδους που σχετίζονται με την ανάπτυξη βρήκαν στηριξη από την πτώση των αποδόσεων, με τον Nasdaq να υποχωρεί τελικά μόνο 2,2%, ενώ και οι κλάδοι ΙΤ και επικοινωνιών του S&P σημείωσαν πτώση κατά 2,6% και 1,8% αντίστοιχα.
Το δολάριο ΗΠΑ (DXY –0,7%) υποχώρησε, ενώ το ελβετικό φράγκο (+1,4%) και το γιεν Ιαπωνίας (+1,8%) ενισχύθηκαν έναντι αυτού. Η εξασθένιση του δολαρίου και η πτώση των πραγματικών αποδόσεων ενίσχυσαν τον χρυσό (+0,2%).
Γιατί η UBS εμμένει στο βασικό της σενάριο
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της UBS οι ειδήσεις της τελευταίας εβδομάδας για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη και την επαναφορά των περιορισμών -μεταξύ των οποίων και του lockdown στην Αυστρία- δεν ανησύχησαν τις αγορές. Η διαφορά με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι ότι επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν δικαιολογημένες μεν τις ανησυχίες, αλλά συμβουλεύουν τους επενδυτές να μην προτρέχουν σε συμπεράσματα που βασίζονται σε λίγα και ανεπαρκή δεδομένα με μεγάλα περιθώρια λάθους.
Όπως αναφέρουν, τα μέχρι τώρα συμπεράσματα βασίζονται σε πολύ μικρό αρθμό ασθενών, από χώρες με υψηλά ποσοστά μολύνσεων και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα για το εάν ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων (κάτι που αναμένεται) θα μεταφραστεί και σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά ούτε και για την ανταπόκριση των εμβολίων σε αυτές.
Ακριβώς στην ανησυχία του εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον απαιτήσει την ανάπτυξη νέων εμβολίων οι αναλυτές της USB επικαλούνται τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα νέο εμβόλιο εντός 100 ημερών από τον προσδιορισμό της αλληλουχίας της νέας μετάλλαξης και 4 δισεκατομμύρια δόσεις τους πρώτους 12 μήνες.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της UBS, «δεδομένων των διαθέσιμων πληροφοριών, η μετάλλαξη Οmicron δεν αλλάζει το βασικό σενάριο εργασίας μας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα (δύσβατο) δρόμο για την πλήρη επαναλειτουργία της και η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του COVID-19 στις προοπτικές ανάπτυξης αναμένεται να καθησυχάσουν τους φόβους των επενδυτών για την ενδεχόμενη πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Πριν την αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών, οι επενδυτές ανησυχούσαν περισσότερο για το ενδεχόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον επανδιορισμό του Jerome Powell στην Fed».
Η έκθεση, συμπεριλαμβάνει στους κινδύνους το ενδεχόμενο να αποδειχθεί η νέα μετάλλαξη ανθεκτική στα υφιστάμενα εμβόλια καθώς επίσης και το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών να αντιδράσουν πολύ γρήγορα με περιοριστικά μέτρα που θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Η στρατηγική
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της τράπεζας, δεν προκρίνουν τις βιαστικές αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική των πελατών τους, εκτιμώντας ότι η αντίδραση της αγοράς έγινε εντονότερη από τη σχετικά χαμηλή ρευστότητα που είχε προηγηθεί την εβδομάδα των Ευχαριστιών και η μεταβλητότητα θα μπορούσε να διατηρηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι συστηματικοί επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις τοποθετήσεις τους.
Επιπλέον αναφέρουν ότι δεν θα εκπλαγούν εάν καταγραφεί μεγαλύτερη μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα μετά από ένα τόσο ισχυρό ράλι αλλά εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί ως υπενθύμιση για τη σημασία διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων σε αγορές και κλάδους.
Οι αναλυτές της τράπεζας παραμένουν θετικοί για τους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών παρά τη μεταβλητότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε αυτούς.
Όπως αναφέρουν «Πιστεύουμε ότι ο ενεργειακός κλάδος θα στηριχθεί από τις τιμές πετρελαίου που πιθανότατα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φέτος και του χρόνου. Εκτιμούμε ότι το πετρέλαιο Brent θα φτάσει τα 90 δολάρια/βαρέλι έως τον Μάρτιο. Από τον Απρίλιο του 2020 και παρά το γεγονός εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του ιού, η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται σταθερά, αν και άνισα και αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται κοντά στα 100mbpd επί του παρόντος. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αποφασίσει να επιβραδύνει, ή ακόμα και να μειώσει την παραγωγή στην τακτική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας».
Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα οι αναλυτές της USB αναφέρουν ότι «δέχθηκε πλήγμα από την πτώση των αποδόσεων την Παρασκευή, το οποίο όμως έρχεται μετά από ένα ισχυρό 3ο τρίμηνο αποτελεσμάτων με τα κέρδη του κλάδου να έχουν αναβαθμιστεί, ενώ τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν αύξηση της πιστωτικής επέκτασης του ιδιωτικού τομέα».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι αναλυτές της τράπεζας προτείνουν επιπλέον στους πελάτες τους τις ακόλουθες στρατηγικές:
Αναζητήστε ευκαιρίες στον κλάδο της υγείας. Ο κλάδος ήταν μεταξύ εκείνων με τις καλύτερες αποδόσεις την Παρασκευή. Είναι σημαντική η διατήρηση θέσεων σε αμυντικούς τομείς της οικομίας (σ.σ. ο κλάδος της υγείας, ο φαρμακευτικός, τα τρόφιμα). Εκτιμούμε ότι ο κλάδος της υγείας προσφέρει τόσο αμυντικές όσο και αναπτυξιακές ευκαιρίες, και είμαστε αισιόδοξοι για τις τακτικές και στρατηγικές προοπτικές του κλάδου.
Διαφοροποιήστε το χαρτοφυλάκιο σας με εναλλακτικές. Η αύξηση της έκθεσης σε εναλλακτικές μπορεί να ωφελήσει σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας. Εξαιτίας της ρευστότητά τους, τέτοιες τοποθετήσεις προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας στην περίπτωση πώλησης σε πτωτικές αγορές. Επιπλέον, ορισμένες τοποθετήσεις hedge fund μπορούν να υπεραποδώσουν σε πτωτικές αγορές.
Διαβάστε ακόμη:
Σεμπαστιάν Μπαζέν: (Accor): «Ο ελληνικός τουρισμός έχει μία εξαιρετική ευκαιρία στα χέρια του»
Πράσινο Ταμείο: Πρώτο «πράσινο» σε 82 Δήμους για Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
Black Friday χωρίς Facebook και ο CEO δηλώνει χαρούμενος που έχασε $13 εκατ.