search icon

Αγορές

UBS: Αγγίζουν τιμές «φούσκας» τα ακίνητα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης

Τι δείχνει ο παγκόσμιος δείκτης «φούσκας» ακινήτων για το 2022 και γιατί η UBS Global Wealth Management θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη «φούσκας» ακινήτων της UBS, το Τορόντο και η Φρανκφούρτη παρουσιάζουν τα πιο αυξημένα επίπεδα κινδύνου στις αγορές ακινήτων. Για τη μελέτη, η UBS ανέλυσε τις τιμές των οικιστικών ακινήτων σε 25 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Από τα μέσα του 2021 έως τα μέσα του 2022, η ονομαστική αύξηση των τιμών των κατοικιών στις πόλεις που αναλύθηκαν επιταχύνθηκε 10% κατά μέσο όρο. Όμως, η παγκόσμια άνθηση των κατοικιών φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Παράλληλα, τα ενοίκια είναι αρκετά υψηλότερα από ότι πριν από την πανδημία σε κάθε πόλη που αναλύθηκε, με εξαίρεση το Τόκιο, καθώς η μείωση το 2020 ακολουθήθηκε από μια σημαντική ανάκαμψη τα τελευταία τρίμηνα. Κατά μέσο όρο, τα ενοίκια σε όλες τις πόλεις αυξήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό όπως και στα χρόνια πριν από την πανδημία, ένα σαφές σημάδι ότι η τάση αστικοποίησης δεν έχει επιβραδυνθεί. Αυτό ήταν πιο έντονο στις πόλεις των ΗΠΑ, το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη, όπου η σημαντική αύξηση στα ενοίκια προέκυψε από τη σταθερή αύξηση της ζήτησης για κατοικίες, η οποία οφείλεται στην υψηλότερη μετανάστευση ή στον ισχυρό σχηματισμό νοικοκυριών μετά την πανδημία.

Μεταξύ των αγορών της Ευρωζώνης, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο εμφανίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους ‘φούσκας’ στην αγορά ακινήτων που καλύπτονται στην παρούσα έκθεση. Και οι δύο γερμανικές πόλεις έχουν δει τις τιμές των ακινήτων να υπερδιπλασιάζονται σε ονομαστικούς όρους κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αν και η αύξηση έχει μειωθεί σε περίπου 5% μεταξύ του 2021 και τα μέσα του 2022 από διψήφια επίπεδα. Στο Μόναχο, η αγορά κατοικίας υποστηρίζεται από ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό κενών κατοικιών και ένα αυξανόμενο εργατικό δυναμικό, αλλά η μάλλον υποτονική γερμανική οικονομική προοπτική αποτελεί τροχοπέδη στη ζήτηση κατοικιών.

Τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών επιδεινώνουν την κατάσταση

Ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος από τον τομέα των υπηρεσιών μπορεί τώρα να αγοράσει ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο λιγότερο στο Μόναχο κατά μέσο όρο απ’ ότι πριν από την πανδημία. Η αγορά κατοικίας του Άμστερνταμ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών μεταξύ των πόλεων της Ευρωζώνης που αναλύθηκαν, κατά 17% μεταξύ των μέσων του 2021 και των μέσων του 2022 σε ονομαστικούς όρους. Οι ονομαστικές τιμές των ακινήτων έχουν διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Η ζήτηση είδε μικρότερη επιβάρυνση από την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, τα οποία αυξήθηκαν λιγότερο από ότι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Συνολικά, ο κίνδυνος φούσκας έχει επίσης αυξηθεί μόνο οριακά, με την αύξηση των τιμών της πόλης να συμβαδίζει περίπου με τον εθνικό μέσο όρο. Επιπλέον, τα ονομαστικά ενοίκια και τα εισοδήματα έχουν επίσης αυξηθεί, αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό με τις τιμές των ακινήτων.

Στη Μαδρίτη, η αύξηση των τιμών των ακινήτων έχει επιταχυνθεί από την έναρξη της πανδημίας. Η ισπανική πρωτεύουσα βρίσκεται πλέον σε υπερτιμημένο έδαφος, αν και ένας ειδικευμένος εργαζόμενος στον τομέα των υπηρεσιών μπορεί ακόμη να αγοράσει τον περισσότερο ζωτικό χώρο εκεί μεταξύ όλων των αγορών της Ευρωζώνης στη μελέτη της UBS.

Παράλληλα με την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και τα χαμηλότερα επιτόκια, τα φορολογικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτιρίων έχουν επίσης στηρίξει την αύξηση των τιμών στο Μιλάνο μετά από μια δεκαετία στασιμότητας στις τιμές. Η συνέχιση αυτών των κινήτρων, η ολοκλήρωση στην επέκταση του υπόγειου σιδηρόδρομου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2026 συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η στέγαση στο Παρίσι αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των αγορών της Ευρωζώνης που καλύπτει η UBS. Οι ονομαστικές τιμές των ακινήτων παρέμειναν στάσιμες μεταξύ των μέσων του 2021 και των μέσων του 2022 και υστερούσαν σημαντικά έναντι του μέσου όρου της χώρας. Τα ενοίκια παρέμειναν αμετάβλητα κατά την ίδια περίοδο και τα εισοδήματα ανέκαμψαν ελαφρώς. Το γεγονός αυτό ώθησε τη γαλλική πρωτεύουσα εκτός της ζώνης κινδύνου φούσκας, αν και η αγορά ακινήτων μπορεί ακόμη να θεωρηθεί υπερτιμημένη. Το Παρίσι παραμένει το λιγότερο προσιτό για αγορά στην Ευρωζώνη σε αυτή την  μελέτη.

Διαβάστε ακόμη

Εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα: Το δρακόντειο Euro 7 έρχεται (pic)

Ξεκινά το μεγάλο «παζάρι» σούπερ μάρκετ – βιομηχάνων για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Η προδοσία της Παγκρήτιας, οι 16 νέες Ferrari μέσα στην κρίση, το deal της Προοδευτικής και ο μυστηριώδης δάκτυλος 

Exit mobile version