search icon

Αγορές

«Τρίτωσε» το καλό στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Το πρώτο ανοδικό σερί μετά το καλοκαίρι

Ο Γ.Δ., παρότι βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 1.206 μονάδες, εντέλει έκλεισε στις 1.182 μονάδες - Μεταβλητότητα στις τράπεζες, σημαντικά κέρδη για Mytilineos & ΤΕΝΕΡΓ - Mytilineos: Ράλι 15% για τη μετοχή στο τελευταίο 3ήμερο - Eurobank: Σύσταση «buy» από την Optima Bank

Παρότι απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών (έφθασε έως τις 1.206 μονάδες), το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να τερματίσει σε θετικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση, στο πρώτο ανοδικό σερί από το καλοκαίρι.

Μ’ αυτό τον τρόπο «έσβησε» ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του Οκτωβρίου, ενώ «έριξε» κάτω του -10% τη ζημιά από την ισχυρή διόρθωση του φθινοπώρου. Σ’ αυτό, φυσικά, σημαίνοντα ρόλο είχαν οι ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων, οι οποίες «ανάγκασαν» τους ξένους αγοραστές να δραστηριοποιηθούν εκ νέου.

Στο ταμπλό, τώρα, η Mytilineos τέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς ενισχύθηκε κοντά στο +3%, με τη συνολική μεταβολή του 3ήμερου να αγγίζει το +15%. Κέρδη έως 4% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Viohalco, Motor Oil, Τιτάν και Quest. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες, αν και βρέθηκαν έως το +3%, εντέλει έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα, ενώ η ΔΕΗ οπισθοχώρησε κατά σχεδόν 3%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 1.182,31 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.175,78 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 27 μονάδες (από 1.179,04 έως 1.206,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 116 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, πάντως, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης είχε φθάσει έως το +2,6%, σκαρφαλώνοντας άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.200 μονάδων. Ωστόσο, τα εν μέρει απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησαν σε αισθητή μείωση των εντολών αγοράς.

Η πορεία του Γ.Δ. στη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου

Από το ζενίθ στο ναδίρ οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, αν και ενδοσυνεδριακά «πέταξε» άνω των 950 μονάδων, τελικά υποχώρησε ήπια στο -0,28% και τις 926 μονάδες, εν μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μετοχή της Eurobank δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς αναδιπλώθηκε στο -1,2% και το 1,46 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -0,7% και τα 2,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,2 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε στο +0,8% και τα 5,43 ευρώ.

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,42% και 2.887 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos έκανε μίνι άλμα κατά 2,8% και επέστρεψε στα 35 ευρώ, μετρώντας κέρδη της τάξης του 15% στο τελευταίο 3ήμερο. Άνοδο άνω του 3% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco και Lamda Development, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Quest και Τιτάν αυξήθηκαν πέριξ του 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ κατρακύλησε στο -2,9% και τα 9,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 1.896 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε έως το +5%, τελικά τερμάτισε στο +0,9% και τα 4,6 ευρώ. Κέρδη πέριξ του 1% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των ΕΥΑΘ, ΑΒΑΞ, Epsilon και Dimand. Στο άλλο στρατόπεδο, η μετοχή της Entersoft περιορίστηκε στο -2,9% και τα 5,3 ευρώ, με τις Τεχνική Ολυμπιακή, ΑΔΜΗΕ και Profile να μειώνονται πέριξ του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Κέκροψ, η οποία «πέταξε» στο +14% και το 1,25 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 44 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 17μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 80,7 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Τρίτη ημέρα κερδών στο Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έδωσε συνέχεια στη ανοδική αντίδραση, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του Οκτωβρίου και βάζοντας «φρένο» στην ευρεία διόρθωση του φθινοπώρου, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.111 μονάδες και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Μέσα στο τελευταίο τριήμερο, συγκεκριμένα, η ελληνική αγορά όχι μόνο κέρδισε σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά κατάφερε να υπερβεί εκ νέου τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, καθιστώντας (και πάλι) ανοδική τη μακροπρόθεσμη τάση.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το ανοδικό ξέσπασμα διαδραμάτισαν οι ελκυστικές τιμές στο ταμπλό, ως απόρροια της ισχυρής διόρθωσης από τα τέλη του καλοκαιριού. Τα υπερπουλημένα επίπεδα πρόσφεραν την ευκαιρία στους αγοραστές να κάνουν τα «ψώνια» τους και να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική σταθερότητα -όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές- σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.

Καταλυτική αναμένεται η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στη διάθεση του 20% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διεθνείς -και όχι μόνο- προκλήσεις. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τραβούν ξανά την ανηφόρα.

Ταυτόχρονα, παρά τη δρομολογούμενη «παύση» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που «συντηρεί» την πίεση στις ομολογιακές αποδόσεις.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει μικρή άνοδο στο +0,28% και τις 454 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,45% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,40%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,16% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,19%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 100 μονάδες, ανακόπτοντας το σερί των τεσσάρων θετικών συνεδριάσεων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,32% και τα 84,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,50% και τα 87,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,02% και τα 1.887 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης και ο υπουργός-«…αλλού πας και το δίνεις», ο Stefanos αναζητεί κομματικά στελέχη από τον ΣΕΒ και τα ραντεβού του Τσίπρα με την Ντόρα και τον ΓΑΠ

Στουρνάρας: Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 3% το 2024 – Ελπίζω το ΤΧΣ να βρει μακροχρόνιους επενδυτές

Alphabet: Προς πώληση 79.000 δάνεια ύψους 4,8 δισ. ευρώ – Πώς θα «τρέξει» το νέο project της PQH

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Exit mobile version