Ένας συνδυασμός παραγόντων που ευνοούν την πορεία των μετοχών στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, παρότι η τελευταία θα συνεχίσει να πιέζει τις οικονομίες τους επόμενους μήνες, όπως υποστηρίζουν στελέχη επενδυτικών εταιρειών που αναλύουν το επενδυτικό περιβάλλον εν μέσω πανδημίας.
Ο βασικός λόγος που ευνοεί τις μετοχές είναι ότι λόγω της πανδημίας και της οικονομικής πίεσης, είναι δεδομένο ότι η νομισματική χαλάρωση θα συνεχιστεί.
Αυτό σημαίνει, αφενός, ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να δημιουργούν χρήμα με το οποίο θα αγοράζουν ομόλογα για να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση (ή «τύπωμα» χρήματος) έχει το μειονέκτημα ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ρευστότητας αυτής δεν φτάνει στην πραγματική οικονομία και ανακυκλώνεται στα χρηματιστήρια ή αποταμιεύεται.
Αυτό το μειονέκτημα, όμως, λειτουργεί από την άλλη πλευρά ως βασική κινητήριος δύναμη των χρηματιστηρίων, καθώς η υπερβάλλουσα ρευστότητα δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για τις μετοχές η οποία οδηγεί τις τιμές υψηλότερα.
Επιπρόσθετα, οι κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να κρατήσουν τα επιτόκια χαμηλά, κοντά στο μηδέν ή και κάτω από αυτό. Αυτό, όπως μας εξηγούσαν στελέχη ξένων επενδυτικών εταιρειών, σημαίνει αφενός ότι το κόστος χρήματος μηδενίζεται, κάτι που είναι θετικό για τις εταιρείες και τη ρευστότητά τους, αλλά ίσως πιο σημαντικό χρηματιστηριακά είναι ότι τα μηδενικά επιτόκια αλλάζουν και τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Όσο πιο χαμηλό είναι το επιτόκιο, τόσο πιο ανταγωνιστικό επενδυτικά είναι το μέρισμα μιας μετοχής και επομένως τόσο πιο δικαιολογημένος είναι ένας υψηλότερος δείκτης τιμής προς κέρδη.
Με τον τρόπο αυτό η θεμελιώδης ανάλυση δικαιολογεί υψηλότερες τιμές για τις μετοχές, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να εμφανίζονται ορθολογικές ακόμα και μετά το μεγάλο ράλι και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία λόγω κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η πορεία της πανδημίας και επ’αυτού θεωρείται σημαντική εξέλιξη η ανακοίνωση προόδου σε σχέση με το εμβόλιο.
Τα αποτελέσματα είναι πρώιμα και θεωρείται δεδομένο ότι οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί θα αργήσουν (ένα ίσως και δύο χρόνια) με αποτέλεσμα η λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» με ακίνδυνες μετακινήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις να καθυστερεί και αυτή. Ωστόσο, η πρόοδος στο μέτωπο αυτό εκτιμάται ότι ενισχύει την αισιοδοξία ως προς την αντιμετώπιση της ασθένειας, κάτι που θα ενισχύσει και την κατανάλωση, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία.
Βέβαια, όλη αυτή η ισορροπία που περιγράφει η παραπάνω ανάλυση μπορεί να καταρρεύσει εάν η εξέλιξη της πανδημίας λάβει δραματικές διαστάσεις, οπότε η συμπεριφορά της αγοράς θα μεταβληθεί. Ένας άλλος κίνδυνος, από οικονομική σκοπιά, είναι η εμφάνιση πληθωρισμού ο οποίος θα ανατρέψει όλο το σκηνικό, καθώς θα οδηγήσει τα επιτόκια υψηλότερα, οπότε ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών -αλλά και κρατών- θα βρεθούν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους. Όμως πληθωρισμός προς το παρόν δεν υπάρχει, αντιθέτως, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν επί χρόνια να τον δημιουργήσουν, αλλά ματαίως.
Εκείνο που ίσως λειτουργήσει αρνητικά για τις τιμές των μετοχών και μάλιστα βραχυπρόθεσμα, ίσως να αποδειχθεί η διάθεση πολλών διαχειριστών ανά τον κόσμο να κατοχυρώσουν τα κέρδη που έχουν γράψει για το περιπετειώδες 2020, πουλώντας μετοχές πριν το τέλος του χρόνου, για να κλείσουν τη χρονιά με κέρδη για τους πελάτες τους και με μπόνους για τους ίδιους.
Διαβάστε περισσότερα
«Άσυλο» στην ΕΕ ζητούν οι τράπεζες του City: Η ευκαιρία της Αθήνας
Στοχευμένα με κριτήρια το χριστουγεννιάτικο βοήθημα – Θα αφορά τα ευάλωτα φτωχά νοικοκυριά