Σε επικίνδυνα μονοπάτια εισέρχεται η Ιταλία, καθώς η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι και η διαφαινόμενη προσφυγή στις κάλπες προκαλούν έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να εγκαταλείψουν άρον – άρον τα ιταλικά assets.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σκαρφαλώνει κατά 20 μονάδες βάσης και εκτινάσσεται στο 3,67%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. Τα spreads (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), παράλληλα, αυξάνονται στις 239 μονάδες βάσης.
Ενδεικτικό της μεγάλης αναταραχής είναι το γεγονός ότι τόσο η απόδοση όσο και τα spreads της γειτονικής χώρας ξεπερνούν τα αντίστοιχα της Ελλάδας, τα οποία κυμαίνονται σε 3,49% (απόδοση) και 221 μονάδες βάσης (spreads).
Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο του Μιλάνο τελεί υπό κλοιό διαδοχικών πιέσεων, διολισθαίνοντας στο -2,45% και τις 20.827 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγα λεπτά χάθηκαν περισσότερες από 500 μονάδες.
Ο Ντράγκι, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη διάσωση της κυβέρνησής του, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Ο τελευταίος, μην έχοντας άλλη εναλλακτική, αναμένεται να την κάνει αποδεκτή, προλειαίνοντας το έδαφος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό που φοβούνται οι αναλυτές είναι ο σχηματισμός μιας λαϊκίστικης και λιγότερο μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης.
Ένας φόβος που ενισχύεται περαιτέρω από το υψηλό χρέος της χώρας, το οποίο για να παραμείνει σε τροχιά βιωσιμότητας προϋποθέτει μηδενικά ή πολύ μικρά ελλείμματα στην εκτέλεση των ετήσιων προϋπολογισμών. Κάτι που εγγυόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ο άλλοτε ποτέ ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, σήμερα η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού. Η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμάται σε 25 ή 50 μονάδες βάσης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση του νέου εργαλείου για τη στήριξη των ευάλωτων κρατικών ομολόγων.
Το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο θα έχει τη μορφή προγράμματος αγοράς ομολόγων, θα έχει ως στόχο την απορρόφηση των κραδασμών από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ωφελώντας κυρίως τις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία.