Αισθητή επιδείνωση εμφανίζουν οι αγορές των κρατικών ομολόγων, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μιμηθεί (μερικώς) τις κεντρικές τράπεζες της Δύσης και να προχωρήσει σε μια εν είδει σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Αποτέλεσμα είναι το ιαπωνικό γεν να «σκαρφαλώνει» αμέσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύεται στο όριο του 0,4%. Δηλαδή σε επίπεδα, τα οποία έχουν να καταγραφούν από το 2015.
Μεταξύ των κυριότερων μέτρων που ανακοίνωσε το Τόκιο, συγκαταλέγεται η περαιτέρω αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων (από 0,25% σε 0,5%), διευρύνοντας το εύρος του ανώτατου ορίου αποδόσεων, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των επιπτώσεων (υψηλότερο κόστος) της παρατεταμένης χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Η εν λόγω κίνηση, εύλογα, πυροδοτεί έντονες ανησυχίες στις διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος (οι απώλειες έφθασαν κοντά στο -1%). Τα προσυμβόλαια στη Wall Street, παράλληλα, προμηνύουν ένα -εξίσου- αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Στις αγορές ομολόγων, ταυτόχρονα, οι επενδυτές προχωρούν σ’ ένα διευρυμένο sell off από την Αυστραλία έως τη Γερμανία, παρότι σταδιακά οι πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων εν μέρει αποκλιμακώνονται.
Στην Ιαπωνία, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου προσεγγίζει το όριο του 0,4% -για πρώτη φορά από το 2015 (υψηλό 7ετίας)-, ενώ το γεν εκτοξεύεται κατά τουλάχιστον 3% και φθάνει στα 133,21 ανά δολάριο.
«Η σύσφιγξη στην Ιαπωνία “ρίχνει” το τελευταίο παγκόσμιο “οχυρό” της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής» τονίζει η Deutsche Bank, σε σημείωμα προς τους επενδυτές, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού όχι μόνο αναθεώρησαν προς τα πάνω τα επιτόκια μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά προανήγγειλαν και νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, μεταθέτοντας για το 2024 τις πρώτες μειώσεις.
Αυτό, εύλογα, έχει επιδράσει αρνητικές στις παγκόσμιες αγορές, καθώς τα ανεβασμένα επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.
Ας σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται η πλέον «χαλαρή» σ’ όλο τον κόσμο, αποφεύγοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων και διατηρώντας τα προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Όμως, αυτή η πολιτική έχει αρχίσει να επιδρά αρνητικά στον πληθωρισμό (υψηλό 10ετίας), κάτι το οποίο εξηγεί και τη σημερινή απόφαση.
Διαβάστε επίσης
Λιονέλ Μέσι: Οι μεγάλες business του «μάγου» της μπάλας και ένας «στρατός» από… χορηγούς (pics)
Κρυπτονομίσματα: Τι θα γίνει αν καταρρεύσει το Tether ή το Binance (pics+ διαγράμματα)