Του Δημήτρη Παφίλα
Τρεις είναι οι καταλύτες προκειμένου να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο και να επιστρέψουν οι ικανοποιητικοί τζίροι στις συναλλαγές.
Ύστερα από την «ακριβή» και εν πολλοίς αχρείαστη για το χρέος έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, η αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο επανέκαμψε όταν το ΔΝΤ ζήτησε κεφαλαιακά αποθέματα ύψους 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
Ποιοι είναι λοιπόν οι καταλύτες που θέλουν να δουν το επόμενο διάστημα οι ξένοι; Η πρόοδος στα «κόκκινα» δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και το μακροοικονομικό κλίμα.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, όπως ανέφερε και η Morgan Stanley στην έκθεσή της, η πρόοδος οδεύει σύμφωνα με το πλάνο και υπάρχουν περιορισμένες ανησυχίες για τους στόχους. Το 2017, όπως συμπληρώνει ο αναλυτής της Morgan Stanely, η μείωση των NPL’S απέχει μόλις 1,4 δισ. από τον στόχο. Όπως αναφέρει επίσης, οι τιμές πώλησης των δανείων (καταναλωτικά) παραμένουν πολύ χαμηλά (5 cents στο δολάριο) και από την πώληση των NPL’S τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν συνολικά κατά 20%. Σε ό,τι αφορά, όμως τα επιχειρηματικά μεταξύ του 3τριμήνου του 2017 και του 2018, τα «κόκκινα» πρέπει να μειωθούν σχεδόν κατά 10 δισ. ευρώ. (Βλέπε πίνακες)
Οι ξένοι επενδυτές είδαν το τελευταίο διάστημα να δίδονται άδειες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων σε Alvarez, Pillarstone, KKR καθώς και σε θυγατρικές τραπεζών. Επίσης, το επόμενο διάστημα (αρχές Αυγούστου) θα πωληθεί ένα πακέτο καταναλωτικών δανείων από την Eurobank, έτσι οι ξένοι βλέπουν ότι δημιουργείται σιγά- σιγά μια αγορά κόκκινων δανείων
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση προώθησης το επόμενο διάστημα – τίποτα δεν είναι σαφές, αν και το παρελθόν του Σύριζα έχει αποδείξει ότι, προχωρούν τα θέματα και σημειώνονται σχεδόν μηδενικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, στην επένδυση στο Ελληνικό εμφανίζονται εμπόδια που αναβάλλουν τις εργασίες παρόλο που περιλήφθηκε στο πρόσφατο Μνημόνιο- και ασκήθηκαν πιέσεις και από την πλευρά του επενδυτή ( Όμιλος Λάτση- Κινέζοι).
Η τρίτη παράμετρος είναι το μακροοικονομικό και πολιτικό κλίμα. Με την επιστροφή στις αγορές, η Ελλάδα έστω και με τον λανθασμένο τρόπο επέστρεψε στις αγορές, αλλά σ ότι αφορά το πολιτικό κλίμα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Ιδιαίτερα, μετά την δυναμική επανεμφάνιση του κ. Γ. Βαρουφάκη και τις καταγγελίες του για τον πρωθυπουργό, σχετικά με το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα και το σχέδιο εξόδου από το ευρώ.
Όσο λοιπόν θα σημειώνεται πρόοδος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, τότε οι ξένοι επενδυτές θα επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν η πρόοδος συνοδευθεί και μια νέα ιδιωτικοποίηση ή εκκίνηση μιας παλιάς, το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει να δίνει αποδόσεις καθώς θα προεξοφληθεί η καλυτέρευση στο χρηματοοικονομικό επίπεδο.