search icon

Αγορές

«Ματώνουν» ξανά οι αγορές: Στο επίκεντρο η μετοχή της Credit Suisse – Κύμα πτώσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες (upd)

Βαριές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια - Μετά τη SVB, εντονη ανησυχία επικρατεί και για το μέλλον της Credit Suisse - Μπαράζ απωλειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Credit Suisse – «Όχι» σε πρόσθετη βοήθεια λέει ο μεγαλύτερος μέτοχος - Άλμα στις 800 μονάδες για τα μονοετή CDS

(last update 17.45) Στο «μάτι» του χρηματιστηριακού κυκλώνα βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης, καθώς η πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει κύμα ανησυχιών και για την ευάλωτη Credit Suisse.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ελβετικής τράπεζας κατακρημνίστηκε έως το 30% και υποχώρησε κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων (1,5 φράγκα), βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αυτήν την ώρα, βέβαια, οι απώλειες έχουν περιοριστεί στο -17%.

Οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).

Το νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων σχετίζεται με την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).   

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, έσπευσε να διαψεύσει το σενάριο περί κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Κι αυτό, παρά την ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος.

Στον απόηχο όλων αυτών, το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας -γνωστά και ως CDS- εκτοξεύονται άνω των 800 μονάδων (18 φορές υψηλότερα σε σχέση με την UBS και 9 φορές σε σχέση με την Deutsche Bank), στη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 20 ετών.

Στο «κόκκινο» οι αγορές

Η κατρακύλα της ελβετικής τράπεζας, όπως είναι εύλογο, παρασέρνει και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να περιορίζεται κατά 6,3% και να φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, οι απώλειες υπερέβαιναν το 7%.

Η γαλλική BNP Paribas, μεταξύ άλλων,, χάνει τουλάχιστον 11%, ενώ πιέσεις ασκούνται και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με την Alpha Bank να κατρακυλάει κατά 10%. Commerzbank και Deutsche Bank, επίσης, χάνουν έως 10%. Τέλος, η Societe Generale -μέχρι την αναστολή διαπραγμάτευσης- υποχωρούσε κατά 12%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,3% και τις 439 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,7%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 3,1%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,8%.  

Τα απόνερα, μάλιστα, φθάνουν έως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα συμβόλαια του Dow Jones να κάνουν βουτιά τουλάχιστον 500 μονάδων. Βαριές απώλειες παρατηρούνται και στους S&P 500 – Nasdaq. 

Η ευαισθησία στις αρνητικές ειδήσεις

«Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες στις αρνητικές ειδήσεις, μετά την έκπληξη στις αμερικανικές τράπεζες. Υπάρχει ο φόβος για μετάδοση του κινδύνου και σε άλλες τράπεζες» δηλώνει στο Bloomberg o Φρανσουά Λαβιέ, επικεφαλής αναλυτής στη Lazard Freres Gestion.  

Όλη αυτή η κατάσταση, όπως είναι εύλογο, σχετίζεται με τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί για τον κίνδυνο ενός μπαράζ τραπεζικών καταρρεύσεων, μετά την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ (SVB, Signature Bank, Silvergate). 

Οι ειδικοί εξηγούν ότι, εξαιτίας της αδύναμης επενδυτικής εμπιστοσύνης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα bank – run στις πιο ευάλωτες τράπεζες, κάτι που θα πυροδοτήσει ασφυξία στον κλάδο. 

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα

Exit mobile version