Στο «κόκκινο» διαπραγματεύεται το ελληνικό χρηματιστήριο για τρίτη διαδοχική ημέρα, με τους πωλητές να εντείνουν τις κινήσεις τους όσο περνά η ώρα. Το Χ.Α. παραμένει συντονισμένο με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Υπό δοκιμή έχουν τεθεί οι 1.450 μονάδες, ενώ οι τράπεζες καταγράφουν (ξανά) απώλειες άνω του -2%.
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση -0,99% στις 1.452,21 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των 1.450,32 (χαμηλό ημέρας) και των 1.461 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Eurobank λόγω της αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα, ύψους 0,093 ευρώ ανά μετοχή. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, όπως επίσης και ο ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «διαγραμματικά, ο ΓΔ έχει σημαντικές στηρίξεις στις 1.438 και 1.400 μονάδες, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1.487 και 1.500 αντίστοιχα». Όπως αναφέρει ο ίδιος στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο: «Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η “ρηχότητα” της Αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να “πάνε ταμείο” μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών».
«Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών Τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας από τους ξένους Οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης που θα μπορέσει να “πάρει πάνω του” την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου», σημειώνει ο κ. Στεριώτης.
Πτώση άνω του -2% για τις τράπεζες
Δεύτερη διαδοχική ημέρα που ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του -2%. Πιο συγκεκριμένα, διολισθαίνει κατά -2,42% και κατέρχεται στις 1.285,56 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει -1,26% στις 3.531,33 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,68% στις 2.310,50 μονάδες.
Στα 35,944 εκατ. ευρώ καθορίζεται η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των πακέτων να «αγγίζει» το 1,956 εκατ. ευρώ. Στα 6,55 εκατ. ευρώ ο τζίρος για την Πειραιώς και ακολουθεί η ΕΤΕ στα 5,3 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 100,319 δισ. ευρώ. Υπερισχύουν οι πτωτικές (59) μετοχές έναντι των ανοδικών (32), ενώ 15 τίτλοι παραμένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank σημειώνει «βουτιά» -4,79% στα 2,066 ευρώ, καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Ακολουθούν στο ίδιο μοτίβο η Alpha Bank (-1,96% στο 1,652 ευρώ), η Πειραιώς (-1,47% στα 3,754 ευρώ) και η Εθνική (-1,22% στα 8,248 ευρώ).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρές πιέσεις δέχονται ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Σαράντης, η Titan, η Lamda Development και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ ενισχύεται περισσότερο από +1% και επιστρέφει κοντά στα υψηλά έτους. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σημαντικές απώλειες καταγράφουν η Intrakat, η Ideal, η Optima Bank, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Fourlis, η Πλαστικά Θράκης, η Profile και ο ΟΛΠ.
Τα τραπεζικά μερίσματα και το ρεκόρ κερδοφορίας της Metlen
Τα βλέμματα στρέφονται στη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για τη διανομή μερίσματος, ποσού 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Η ΕΤΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου και η πληρωμή θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2 Αυγούστου.
Σήμερα πραγματοποιείται η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα της Eurobank, ύψους 0,093 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 31 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank ενέκρινε χθες τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Η αποκοπή θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με την πληρωμή να ξεκινά την Πέμπτη 1 Αυγούστου.
Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,2 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η Ideal Holdings. Η πληρωμή έχει οριστεί να ξεκινήσει την Πέμπτη 1 Αυγούστου.
Καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, που ανακοίνωσε σήμερα η Metlen. «Καύσιμο» η ισχυρότερη από το αναμενόμενο κερδοφορία στους τομείς της παραγωγής ενέργειας και των κατασκευών. Στα 2,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος, με τον όμιλο να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας σε εξαμηνιαία βάση. Παράλληλα, όπως αναφέρει η Metlen στο flash note των αποτελεσμάτων της, συνεχίζονται οι μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις και η επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε καθοδικό «κανάλι» το Χρηματιστήριο Αθηνών
Το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό δεν άφησε ασυγκίνητη τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία κατέγραψε τη δεύτερη διαδοχική της πτώση, οπισθοχωρώντας κάτω από τις 1.470 μονάδες. Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις περισσότερες συστημικές να υποχωρούν μεταξύ -2% και -3%, ενώ η ΕΤΕ αρκέστηκε στο -1,2%. Η χθεσινή ήταν μόλις η 6η πτωτική συνεδρίαση του Ιουλίου, με τον ΓΔ να κερδίζει +4,45% εντός του τρέχοντος μήνα. Παράλληλα, η φετινή του απόδοση ανέρχεται στο +13,42%.
Μία «ανάσα» από το ρεκόρ των 32,2 ευρώ βρέθηκε η Titan, καθώς την Τετάρτη κατέγραψε «άλμα» +3,41% και έκλεισε στα 31,8 ευρώ, που αποτελούν υψηλό τριμήνου. Μέσα στο 2024 η μετοχή ενισχύεται κατά +48,25% και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 2,49 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η Eurobank Equities συμπεριλαμβάνει πλέον την Titan στις κορυφαίες της επιλογές (top picks).
Όλο και περισσότερο πλησιάζει ο ΟΛΠ το υψηλό έτους (και 16ετίας) των 28,8 ευρώ. Οι επόμενες κορυφές εντοπίζονται σε τιμές που έχει να δει ο τίτλος από τον Ιανουάριο του 2008. Χθες έκλεισε στα 27,6 ευρώ, που αποτελούν ρεκόρ 4μήνου. Φέτος σημειώνει κέρδη της τάξης του +18,97% και αποτιμάται στα 690 εκατ. ευρώ.
Νέο χαμηλό άνω του ενός έτους για την Attica Bank, η οποία έχασε σχεδόν -5,2% και οπισθοχώρησε κάτω από τα 9 ευρώ. Συγκεκριμένα, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 8,78 ευρώ, με αποτέλεσμα οι φετινές της απώλειες να «αγγίζουν» το -23,12%. Πριν από λίγες ημέρες είχε φτάσει να διαπραγματεύεται ακόμη και στα 15 ευρώ. Σηματωρός η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η μείωση της ονομαστικής αξίας της ΕΚΤΕΡ στο ήμισυ (στο 0,26 ευρώ από 0,52 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως) και ο ταυτόχρονος διπλασιασμός του αριθμού των μετοχών από 11,25 εκατ. σε 22,5 εκατ., το λεγόμενο stock split, είχαν ως αποτέλεσμα τη διολίσθηση του τίτλου κατά -47,67%, από τα 4,3 ευρώ στα 2,25 ευρώ. Τέτοια τιμή έχει να δει από τις αρχές Οκτωβρίου 2023.
Σε νέο υψηλό 7 και πλέον μηνών η Attica Group, καθώς ενισχύθηκε χθες κατά +3,54% και έκλεισε στα 2,63 ευρώ. Αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο τα 2,64 ευρώ της 1ης Δεκεμβρίου 2023. Ένα «βήμα» πριν από τα 640 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής.
Σε περιδίνηση οι διεθνείς αγορές
Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τα τέλη του 2022 κατέγραψαν την Τετάρτη οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στην Wall Street. Στο -2,31% ο ευρύτερος δείκτης και στο -3,64% ο τεχνολογικός. Αφορμή για το sell off με επίκεντρο τις Big Tech στάθηκαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η Tesla και η Alphabet. Οι αρχικές πιέσεις πήραν σταδιακά τη μορφή «χιονοστιβάδας», οδηγώντας σε δραματικές απώλειες όλους τους δείκτες. Εν αναμονή αντίδρασης σήμερα, με τα futures να προμηνύουν ένα ήπια ανοδικό ξεκίνημα.
Στο «κόκκινο» παραμένουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους μεγάλους δείκτες να χάνουν περισσότερο από -1%. Ο καταιγισμός εταιρικών αποτελεσμάτων και το μετοχικό «ξεπούλημα» στις ΗΠΑ δημιουργούν νέες αναταράξεις στα ταμπλό της Γηραιάς Ηπείρου.
Τα «χνάρια» της Wall Street ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές, με τα ταμπλό να κοκκινίζουν. «Βουτιά» -3,14%, ήτοι 1.228 μονάδων, για τον Nikkei στην Ιαπωνία, στο -1,73% ο Kospi της Νότιας Κορέας και στο -1,29% ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας. Πτώση πέριξ του -2% καταγράφει ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.
Διαβάστε ακόμη
Πώς βαθμολογούν φέτος οι ξένοι τουρίστες την Ελλάδα (γράφημα)
Δημήτρης Ματεμτζής στο newmoney: Το σχέδιο πίσω από το deal Intrafashion – Axel Accessorize
Προς αλλαγή στο fit and proper των τραπεζών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ