search icon

Αγορές

Τραπεζικές μετοχές: Αποδόσεις μεταξύ 44% και 110% στο α’ μισό του 2023 – Οι λόγοι πίσω από την άνοδο

Πώς «βλέπει» η ΤτΕ την πορεία των μετοχών των συστημικών Ομίλων στο χρηματιστηριακό ταμπλό και ποια δεδομένα λειτουργούν ως αντίβαρο στις ανησυχίες για τα τραπεζικά προβλήματα διεθνώς

Σημαντικά κέρδη, τα οποία εκτιμάται ότι θα διευρυνθούν περαιτέρω μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, κατέγραψαν το πρώτο μισό του 2023 οι μετοχές του κλάδου που βρίσκεται, άλλωστε, σε διαδικασία επιστροφής στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του.

Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε το 2022, το πρώτο εξάμηνο του 2023 παρατηρήθηκε ανάκαμψη των τιμών των μετοχών διεθνώς. Αντίστοιχα, οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσαν σημαντικά καλύτερη επίδοση από ό, τι οι μετοχές στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη από τις αρχές του έτους.

«Οι τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το γενικό δείκτη, καθώς οι ανησυχίες για τα τραπεζικά προβλήματα διεθνώς αντισταθμίστηκαν από τις αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφορία», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, άνοδο κατά 109,04% έχει καταγράψει από τις αρχές του τρέχοντος έτους η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία από τη χαμηλή τιμή 1,430 ευρώ βρέθηκε να διαπραγματεύεται έως και τα 3,040 ευρώ. Αναφερόμενος στην πορεία της μετοχής το τελευταίο διάστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, τόνισε σχετικά: «Οι προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη χρηματιστηριακή αγορά και το επενδυτικό κοινό.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών έχουν ενισχυθεί. Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μία 10ετία. Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%». Επισημαίνεται πως το δημόσιο κατέχει ποσοστό 27% στην τράπεζα, με τις πληροφορίες να θέλουν η διάθεση των μετοχών να γίνεται σταδιακά.

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, με τη μετοχή της να έχει ενισχυθεί κατά 58,90% από τον Γενάρη του 2023 (ελάχιστη τιμή τα 3,746 ευρώ και μέγιστη τα 6.300 ευρώ). Το γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣΠ) κατέχει στην τράπεζα το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων Ομίλων (40,3%) καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη διαδικασία αποεπένδυσης, η οποία, όπως και συνολικά, θα πρέπει να αποβεί προς όφελος του δημοσίου.

Όπως, πάντως, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, η τράπεζα πέτυχε για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να έχει υπερβεί, ουσιαστικά, το κόστος κεφαλαίου, με τον επίμαχο δείκτη να διαμορφώνεται στο περίπου 15% έναντι στόχου ύψους 11% που έχει τεθεί για το οικονομικό έτος 2023.

Ενισχυμένη κατά 50% εμφανίζεται η μετοχή της Alpha Bank σε διάστημα έξι μηνών, με την ελάχιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 1,002 ευρώ και τη μέγιστη στα 1,609 ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα η τράπεζα, υπό τον CEO, κ. Βασίλη Ψάλτη, έθεσε νέους στόχους για την τριετία 2023 – 2025, γεγονός που ώθησε σειρά επενδυτικών οίκων να σπεύσουν να επιβεβαιώσουν τα υψηλά περιθώρια ανόδου της μετοχής. Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα διατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα είναι 9%.

Τέλος, άνοδο της τάξεως του 44% καταγράφει από την πλευρά της, η Eurobank, η τιμή της μετοχής της οποίας έφτασε από τα 1,050 ευρώ στα 1,720 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της τράπεζας, με επικεφαλής τον κ. Φωκίωνα Καραβία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει στους μετόχους στη γενική συνέλευση της 20ης Ιουλίου την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, σε τιμή έως 1,90 ευρώ/μετοχή. Με τον τρόπο αυτό, θα αποτελέσει την πρώτη τράπεζα, από την οποία θα αποεπενδύσει το δημόσιο.

Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Eurobank με 5,6 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η ΕΤΕ με 5,5 δισ, η Τράπεζα Πειραιώς με 3,8 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Τα σύννεφα «πυκνώνουν» στην Ευρωζώνη – Τα υψηλά επιτόκια αναζωπυρώνουν τους φόβους για ύφεση

Ελβετικός Τύπος: Η UBS δεν σχεδιάζει IPO της εγχώριας μονάδας της Credit Suisse

Η Aeroflot ξεκίνησε ξανά τις τακτικές πτήσεις προς την Κούβα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version