search icon

Αγορές

Τράπεζες: Γιατί μαζεύουν χρυσό – Πού αποδίδεται η ραγδαία άνοδος στην τιμή του

Η έξαψη για το πολύτιμο μέταλλο παραμένει και φαίνεται πως είναι πιο έντονη από ποτέ - Οι τιμές έχουν προχωρήσει από το ένα υψηλό ρεκόρ στο άλλο, κλείνοντας πάνω από τα 2.800 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά τις προηγούμενες ημέρες

«Είναι σημάδι επικείμενων πολέμων», τονίζει το Politico σε νέο δημοσίευμά του για τον χρυσό, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αποθηκεύσουν ένα παλιό αλλά αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο – με τους κερδοσκόπους να ακολουθούν – εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας και της εξασθένισης της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια τάξη.

Όπως μεταδίδει το Politico, οι ημέρες που οι χρυσοθήρες ακολουθούσαν κακοτράχαλα μονοπάτια στα Βραχώδη Όρη σε αναζήτηση μιας πλούσιας φλέβας χρυσού, μπορεί να έχουν περάσει. Ωστόσο, η έξαψη για τον χρυσό παραμένει. Και φαίνεται πως είναι πιο έντονη από ποτέ.

Καθώς ο πόλεμος και οι ιδεολογίες διχάζουν τον κόσμο, ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες συσσωρεύουν χρυσό προκειμένου να προετοιμαστούν για την ημέρα που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει και ένα νέο ενδεχομένως θα πάρει τη θέση του.

Αυτή η τάση, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, έχει υπερτροφοδοτηθεί φέτος από διάφορους παράγοντες, ιδιαίτερα την πτωτική τάση των παγκόσμιων επιτοκίων. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές έχουν προχωρήσει από το ένα υψηλό ρεκόρ στο άλλο, κλείνοντας πάνω από τα 2.800 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά τις προηγούμενες ημέρες. Μόνο φέτος, ο χρυσός σημειώνει άνοδο 35%, πολύ πάνω από την άνοδο 20% των αμερικανικών μετοχών και υπερδιπλάσιο από αυτό που μπορεί να καυχηθεί οποιοσδήποτε ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης. Η Λίνα Τόμας της Goldman Sachs προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Στο επίκεντρο του ράλι βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες που είτε βρίσκονται -ή φοβούνται ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στο μέλλον- υπό το τέλος των αμερικανικών κυρώσεων. Η Κίνα έχει αγοράσει 316 τόνους χρυσού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία υπήρξε επίσης σημαντικός αγοραστής, όπως και οι κεντρικές τράπεζες στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Ινδία.

Πιο πρόσφατα, στις αγορές κυριαρχούσαν δύο χώρες των οποίων η ιστορία και οι πρόσφατες εμπειρίες τις έχουν ευαισθητοποιήσει στον γεωπολιτικό κίνδυνο: η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η Πολωνία ήθελε εδώ και καιρό να ενισχύσει τον χρυσό στο 20% των επίσημων αποθεμάτων της, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια τον Σεπτέμβριο, λέγοντας: «Εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας, η αποθήκευση είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη στη χώρα και υποστηρίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σημάδι επικείμενων πολέμων

Άλλοι αξιωματούχοι το έθεσαν πιο ωμά. «Είναι σημάδι επικείμενων πολέμων», δήλωσε Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ούτε αφορά μόνο τον φόβο εχθροπραξιών και κυρώσεων, αλλά και την αποτυχημένη αξιοπιστία των κρατών που οικοδόμησαν τη μεταπολεμική παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη εργάζονται κάτω από αυξανόμενα βάρη χρέους που φαίνονται μη βιώσιμα μακροπρόθεσμα, όπως τόνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια συνεδρίασή του.

Με το χρέος των ΗΠΑ τώρα στο 124% του ΑΕΠ και να αυξάνεται γρήγορα, σημείωσε ο Thomas της Goldman Sachs «πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την έκθεσή τους σε δημοσιονομικούς κινδύνους στις ΗΠΑ».

Αυτό έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για έναν αναπτυσσόμενο κόσμο που έχει από καιρό αγανακτήσει με αυτό που θεωρεί οικονομικό εκφοβισμό, σημείωσε ο αναλυτής της TS Lombard, Davide Oneglia.

Η ιδέα είναι «να διαφοροποιήσουμε σιγά σιγά τα διεθνή αποθέματα μακριά από τα πολύ μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν βασισμένα σε δολάρια», δήλωσε ο Mohamed El-Erian, πρώην αφεντικό του κολοσσού διαπραγμάτευσης ομολόγων Pimco. Το δολάριο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 58% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, καθιστώντας το απολύτως απαραίτητο για κάθε είδους διασυνοριακό εμπόριο, αλλά αυτό είναι χαμηλότερο από περίπου 65% μόλις πριν από μια δεκαετία.

Ο χρυσός παραμένει αμετάβλητος και αυτό τον καθιστά την κατάλληλη άγκυρα για ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ακόμη χτίζεται: ένα σύστημα που οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν ή να χειραγωγήσουν.

Διαβάστε ακόμη

Μισογεμάτο το ποτήρι του 2025 για την ΕΚΤ – Τα προγνωστικά και οι προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων (πίνακες)

Αυτή είναι η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο

Metlen: Τρίτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου – Στις 10/1 η πληρωμή των οφειλόμενων τόκων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version