Άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +4,11% και ο MCSI EM +7,02%).
Θετικά επέδρασαν, στην πλειοψηφία τους, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, όπως και τα, καλύτερα των εκτιμήσεων, προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ Γ΄τριμήνου στην Ευρωζώνη, αλλά και τα τελικά στοιχεία για τη μεταποίηση στη ζώνη του ευρώ.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά την εκλογική νίκη του Μπάιντεν, στράφηκε στο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο αναμένεται να είναι περιορισμένο σχετικά με το μέγεθος και το χρονικό ορίζοντα, λόγω εκτιμήσεων για διαιρεμένη Γερουσία.
Παράλληλα, οι ανακοινώσεις στο θέμα του εμβολίου από τις εταιρείες Pfizer-BioNTech και Moderna, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην προστασία από τον κορονοϊό, βελτίωσαν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα σε μια περίοδο, με νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.
Στο μέτωπο του Brexit, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ηνωμένου Βασιλείου, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Σημαντική υποχώρηση σε μηνιαίο επίπεδο εμφάνισε το δολάριο, το οποίο ευνόησε αξίες που αποτυπώνονται σε όρους δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, τα βιομηχανικά μέταλλα, τα αγροτικά προϊόντα, το πετρέλαιο.
Θετικές αποδόσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων (+4,39%). Τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν η σόγια, η ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού, το καλαμπόκι και τα βοοειδή, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν το σιτάρι, το ακατέργαστο ρύζι και το βαμβάκι.
Καθώς οι προβλέψεις του Τμήματος Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, USDA (έκθεση Οκτώβριος 2020) αναμένονται πτωτικές στις καλλιέργειες σιτηρών (κυρίως σόγια και καλαμπόκι), στη Νότια Αμερική, λόγω των ξηρών συνθηκών (φαινόμενα La Ninia), με τη ζήτηση από την Κίνα να ενισχύεται, πιθανά οι τιμές των εν λόγω προϊόντων να ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα.
Η συνέχιση της πανδημίας Covid-19 ενδέχεται να συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού, ενώ οι προοπτικές στην αγορά ζάχαρης και ρυζιού αναμένονται ήπια πτωτικές.
Οι τιμές του βαμβακιού αναμένεται να διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, παρά την πτωτική πίεση που άσκησε η πρόσφατη έκθεση του USDA, καθώς βρήκαν στήριξη στις αναθεωρημένες προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Διαβάστε ακόμη:
Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουν όσοι αγοράσουν ΙΧ από τον Ιανουάριο
Η αναβάθμιση στα POS της ΕΤΕ «βραχυκύκλωσε» τις κάρτες των άλλων τραπεζών