search icon

Αγορές

Τουρκική λίρα: Πώς ο Αραβικός Κόλπος θα δεχτεί πλήγμα στις τράπεζές του

Ο Fitch υπολογίζει ότι οι τράπεζες του Αραβικού Κόλπου με τουρκικές θυγατρικές ήδη είχαν καθαρές ζημίες 950 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022

Τράπεζες με έκθεση στην Τουρκία έχουν έλθει αντιμέτωπες με ζημίες από τότε που άρχισε ο κατήφορος της λίρας το 2018, σύμφωνα με το CNBC.

O Fitch προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στα πλούσια κράτη του Αραβικού Κόλπου είναι αυτά που προβλέπεται να δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα το 2023 εξαιτίας των δεσμών τους με την Τουρκία.

Τράπεζες στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τουρκικές θυγατρικές τράπεζες αναγκάζονται να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους τις επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού.

Αθροιστικά ο πληθωρισμός στην Τουρκία την τελευταία τριετία έχει υπερβεί το 100%.

Ο Fitch υπολογίζει ότι οι τράπεζες του Αραβικού Κόλπου με τουρκικές θυγατρικές ήδη είχαν καθαρές ζημίες 950 εκατ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη αιμορραγία ήταν η NBD – κορυφαία τράπεζα του Ντουμπάι- και η Kuwait Finance House, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Κουβέιτ.

Η έκθεσή τους ανέρχεται στο 28% και 16% του ενεργητικού τους, αντίστοιχα. Η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ επίσης επηρεάστηκε.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί ως πιστωτικά αρνητικό γεγονός (credit negative) την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η κατρακύλα της λίρας φθείρει την κεφαλαιακή τους βάση, πάντα σύμφωνα με το CNBC.

Διαβάστε ακόμη: 

Οικονόμου: Αύξηση και διεύρυνση της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης (vid)

Ώρα της κρίσης για την ενέργεια: Στο επίκεντρο το ελληνικό μοντέλο για πλαφόν στις τιμές

Η χαρτογράφηση των θαλάσσιων εμπορικών διαδρομών των ρωσικών εξαγωγών

Exit mobile version