search icon

Αγορές

Τουρκικά ομόλογα: Γιατί θα παραμείνουν μη ελκυστική επένδυση για το επόμενο εξάμηνο

Η λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 13% φέτος, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών εκτός Λατινικής Αμερικής

Τα ομόλογα σε τουρκική λίρα δεν θα είναι ελκυστική επένδυση για ένα εξάμηνο τουλάχιστον εν μέσω πληθωρισμού υψηλότερου από το αναμενόμενο και περαιτέρω αποδυνάμωσης του νομίσματος της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Christian DiClementi, διευθυντή χρέους αναδυόμενων αγορών της AllianceBernstein.

«Δεν έχουμε προσθέσει ομόλογα τουρκικής λίρας σε σημαντικό όγκο στην πλατφόρμα σταθερού εισοδήματός μας, καθώς πιστεύουμε ότι τα επόμενα δύο τρίμηνα θα είναι ασταθή για την Τουρκία», εν μέρει λόγω ανησυχιών για τα επιτόκια, είπε ο DiClementi σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Νέα Υόρκη στο πρακτορείο Bloomberg. «Η πολιτική πίεση για νομισματική χαλάρωση είναι πιθανό να είναι υψηλή και η πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθενέστερη λίρα».

Ενώ ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιβραδύνθηκε απότομα στο 52% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, καθώς το κόστος δανεισμού 50% διαπερνά την οικονομία και μειώνει τη ζήτηση, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερο από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό της τάξης του 5%. Στο μεταξύ, η λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 13% φέτος, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών εκτός Λατινικής Αμερικής.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 777 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει διαπραγματευτεί μόνο σε ευκαιριακή βάση τουρκικά ομόλογα φέτος.

«Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται από τώρα έως το τέλος του έτους, ωστόσο η κεντρική τράπεζα θα υπολείπεται του στόχου της για το έτος», δήλωσε ο DiClementi. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι στοχεύουν να μειώσουν τον πληθωρισμό στο 38% μέχρι τότε, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα είναι πιο κοντά στο 42%, στο ανώτερο εύρος των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

«Η πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους για τον πληθωρισμό είναι μεταξύ 45% και 49%, με τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2025», είπε. Ωστόσο, «η έναρξη κύκλου χαλάρωσης μπορεί εύκολα να αναβληθεί για το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους».

Στις αρχές του 2025, ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου αναμένει ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα πέσει, αλλά όχι με τον ρυθμό που οραματίζεται η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Το νόμισμα λογικά θα αποδυναμωθεί με ταχύτερους ρυθμούς τους επόμενους έξι μήνες, είπε, προσθέτοντας ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο μπορεί στη συνέχεια να επενδύσει στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ενώ τα τουρκικά ομόλογα έχουν εισροές περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, οι έντονες εβδομαδιαίες διακυμάνσεις δείχνουν κάποιο δισταγμό όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα τουρκικά ομόλογα διετούς και 10ετούς διάρκειας σε λίρα είχαν απόδοση 42,4% και 28,7%, αντίστοιχα, στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Η οικονομική ομάδα έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο φέτος προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της για τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», είπε. «Η σκληρή δουλειά πρόκειται να γίνει πιο δύσκολη».

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Δυναμική ανάπτυξη 2,3% στο β΄ τρίμηνο με καύσιμα για τη συνέχεια – Χατζηδάκης: 2η στην Ευρώπη η Ελλάδα

ΚΕΠΕ: Οι ανησυχίες επιμένουν αλλά η οικονομία αντέχει – Τι δείχνει ο Δείκτης Φόβου (γραφήματα)

Κοινοπραξία Laskaridis Shipping και Lavinia με τον κινεζικό όμιλο Liaoyu

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version